93-årig og 18-årig går ind i politik - han er valgets ældste kandidat

Børge Albøg på 93 år og 18-årige Jonas Haase vil kæmpe for andre i deres aldersgrupper. De mener ikke, de bliver hørt nok i dag.

Kærlighed kender ingen alder, og det burde din stemmeseddel heller ikke.

For der er brug for folk i alle aldre i landets byråd.

Sådan lyder det fra en af landets yngste og ældste kandidat til kommunalvalget, Jonas Haase (S) på 18 år og Børge Albøg (K) på 93 år.

Begge har de valgt at stille op til kommunalvalget i år for at repræsentere deres aldersgrupper, fortæller de i ’Go’ morgen Danmark’.

Børge Albøg på 93 år mener, at der helt grundlæggende er et forkert syn på de ældre i det danske samfund.

Det er en af de ting, han vil kæmpe for at forandre.

- Den ældre gruppe i samfundet bliver betragtet som en byrde, og det er de ikke. De løser så mange problemer i samfundet. Der er Røde Kors og Kirkens Korshær og alverdens ting. Den samfundsgruppe skal løftes op. Man kalder jo heller ikke de andre, der får penge af det offentlige, for en byrde, siger Børge Albøg.

Som han ser det, er hans høje alder ikke en hindring. Den er en fordel.

Har været selvstændig i 32 år

Børge Albøg har i en årrække været aktiv i Ældresagen i Ringsted Kommune, og nu stiller han op til valg for Det Konservative Folkeparti.

Det gør han, fordi han har masser af erfaring, som kan bruges, lyder det fra den 93-årige.

- Jeg kan bidrage med en masse ting. Jeg har været selvstændig i 32 år i handel, medlem af skolenævnet og handelsstanden, og jeg har et bredt grundlag for at deltage i den seance, som jeg synes, er vigtig for byen, siger Børge Albøg, der har været en del af sit parti siden 1964.

I den modsatte ende af landet og alderstrinnet står 18-årige Jonas Haase.

Han stiller op for Socialdemokratiet i Aabenraa Kommune som kommunens og en af landets yngste kandidater.

18-årig: Jeg bliver ikke taget alvorligt nok

Jonas Haase stiller op, fordi han mener, at der er brug for unge i politik.

- Det er ikke et repræsentativt byråd, vi har. Der er en gennemsnitsalder på 55 år i kommunen, og de kan ikke varetage mine interesser. Og så hører jeg mine venners frustrationer i forhold til kommunen, og det vil jeg gerne gøre noget ved, lyder det fra den 18-årige.

En af landets yngste kandidater til kommunevalget, 18-årige Jonas Haase, oplever, at han ikke bliver taget seriøst i de offentlige debatter på grund af sin unge alder. Video: Thomas Jørgen Seerup

Det er dog ikke nemt at blive valgt ind, når man kun lige akkurat er blevet gammel nok til selv at stemme.

En gennemgang af landets byråd har vist, at politikerne i gennemsnit er omkring 50 år, og Jonas Haases erfaring er, at det bliver svært at lave om på.

- Jeg er ung og har ikke samme erfaring, så min stemme bliver ikke taget lige så seriøst, selvom den er lige så meget værd, siger han.

18-årig bruger Facebook

Jonas Haase synes, at det er en skam, at de unge ikke tages lige så seriøst som de ældre.

For de unge er fremtiden og kan bidrage med nye perspektiver og en fornyet kraft, lyder det.

Derfor har han også valgt at appellere direkte til sin egen målgruppe.

- Jeg har netop lanceret en valgvideo i går, hvor formålet var at tænke nyt. For dansk politik er meget traditionel. Jeg bruger blandt andet sociale medier til at få politikker ud til mine jævnaldrende. De læser ikke læserbreve. De ser ting i deres facebookfeed, siger Jonas Haase.

Bruger ikke valgplakater

93-årige Børge Albøg fra Ringsted har også valgt en anden metode til at nå sine vælgere.

Han bruger hverken sociale medier eller valgplakater.

- Jeg har et image i byen. Jeg er så kendt og afholdt et menneske i Ringsted, at jeg ikke behøver valgplakater, siger Børge Albøg.

Ligesom Jonas Haase mener han også, at flere aldersgrupper bør repræsenteres i landets 98 byråd.

18-årig og 93-årig giver råd til hinanden 

93-årige Børge Albøg har dog et råd til alle de unge, der mener, at de er fremtiden, ligesom 18-årige Jonas Haase gør.

- De skal huske, hvem der har bygget Danmark op, så de kan få en uddannelse. Vores samfund hviler på de gamle, for hvis vi ikke havde været sparsommelige i sin tid, havde de unge ikke fået de ting, de har i dag. Det har vi skabt, os ældre, siger Børge Albøg.

18-årige Jonas Haase fra Aabenraa har også et råd til sin 75 år ældre kollega.

For den unge kandidat mener, at de ældre også skal huske at give plads til fornyelse.

- Han har erfaring og kender til historien, men jeg er den fremtidige generation. Jeg skal betale hans pension og hans barns pension, og vi er fremtiden. Vi skal lytte til de unge og lære noget om skole og uddannelse. For 90 år siden havde man ikke den samme anskuelse og heller ikke den samme holdning til eksempelvis homoseksuelle. Det kan jeg presse ind i politik, siger Jonas Haase.

Afstemning

Præcisering: I en tidligere udgave af artiklen stod der, at Jonas Haase var valgets yngste kandidat. Det er ikke tilfældet. Han er blandt valgets yngste.