Landmand har lavet stald på larvefødder: - Det åbner helt nye muligheder

Forsøget bliver fulgt af forskere fra Aarhus Universitet, og de ser fremtidsmuligheder i det utraditionelle staldsystem.

Den økologiske landmand Hans Henrik Thomsen fra Hallund i Nordjylland har fundet en utraditionel løsning på et problem, landmænd har kæmpet med i årevis.

Han har udviklet en transportabel grisestald på larvefødder. Grise er nemlig vanedyr, og det er et problem, hvis man vil tage hensyn til miljøet.

- Når man normalvis har grisene ude på en stor mark, vil de altid finde det samme sted at gøde. Det betyder, at der vil komme en kæmpe forurening fra netop det sted, forklarer Hans Henrik Thomsen.

Gøder aldrig det samme sted

To gange om dagen flytter han stalden 10 meter, så grisene aldrig gøder det samme sted. Samtidig får grisene hele tiden ny jord at rode i.

- Der er ikke nogen, der keder sig her. De har rigeligt at gøre med at grave efter regnorme, så vi har aldrig set halebid blandt grisene, siger Hans Henrik Thomsen.

Kåret til årets Årets Økohåndværker

Økologisk Landsforening har kåret landmanden til Årets Økohåndværker i kategorien Ekstraordinær Dyrevelfærd.

Forsøget bliver fulgt af forskere fra Aarhus Universitet, og de ser fremtidsmuligheder i det utraditionelle staldsystem – både hvad angår miljø, dyrevelfærd og økonomi.

- Det åbner for helt nye muligheder, og åbner måske også muligheden for, at vi kan have flere slagtesvin på friland. Det vil sige, at vi kan forvente at se mindre miljøbelastning, siger Heidi Mai-Lis Andersen, der forsker i svineproduktion ved Aarhus Universitet.

Skal inspirere andre

Hans Henrik Thomsen har 450 grise, så indtil videre er det en nicheproduktion. Egentlig satser han på at dyrke økologisk korn.

Bruger du ikke ret lang tid hver dag på at flytte de her stalde?

- Det er mit valg, og det er så det, jeg håber, at forbrugerne vil betale for på et eller andet tidspunkt, siger landmanden.

Han håber, at hans forsøg vil inspirere andre landmænd til at gøre det samme.

- Der er andre landmænd, der er klar til at komme i gang. Så må vi se, hvor meget kød forbrugerne efterspørger til sidst, lyder det fra Hans Henrik Thomsen.