Kurser for begyndere lukker - de ældre er blevet for gode til it

16x9
Mange ældre har fået styr på de basale it-færdigheder. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Antallet af ældre over 65 år, der aldrig har været på internettet, er på blot seks år blevet mere end halveret.

Engang var der kø til it-begynderkurser for ældre, men mange steder lukker disse kurser, fordi der ikke er nogen, der søger dem.

Men de ældre over 65 år er generelt blevet bedre til at bruge computere, tablets og smartphones.

Derfor vokser efterspørgslen nu for kurser, der fokuserer på langt mere avancerede it-opgaver - for eksempel billedredigering, regneark i Excel og sociale medier som Snapchat.

Begynderstadiet er væk

I Svendborg bekræfter formand og underviser i it på Seniorværkstederne, Rasmus Vej, tendensen over for TV 2.

- Begynderstadiet behøver vi ikke mere, for de ældre har i dag fået den første it-undervisning af deres børnebørn, siger han.

Bent Eriksen er én blandt mange pensionister, der bliver klogere på Excel-regneark på Seniorværkstederne. For som han siger:

- Jeg vil gerne følge med så meget som muligt. I vore dage fungerer alt jo via pc eller iPad, så jeg kan slet ikke undvære det.

Ældre en del af det digitale Danmark

De ældre har taget teknologien til sig, og færre bliver hægtet af udviklingen inden for it.

210.000 danskere over 65 år har i 2017 aldrig været på internettet, mens tallet til sammenligning var mere end dobbelt så højt - 430.000 - tilbage i 2011.

Judith Nathan er konsulent på it-området for Ældre Sagen. Hun beskriver de ældre som værende søgende og nysgerrige over for it og i lige så høj grad interesserede for emnet som andre aldersgrupper.

- Hvis der er nogen, der har styr på netbank og digital post, så er det de ældre, siger hun.

"What's in it for me"

De ældre over 65 år har ændret deres syn på it.

Hvor det før handlede om, hvad teknikken kunne, er fokus i dag i langt højere grad, hvad den enkelte ældre kan bruge computeren og apps til, fortæller Judith Nathan.

- "What's in it for me" er kommet i centrum. De ældre vil både lære om sikker adfærd på nettet og de sociale medier. Programmer som eksempelvis Skype, hvor man som ældre kan kommunikerer med sine børnebørn, er populære, siger it-konsulenten.