De anses som nutidens 'rockstjerner', men mangler troværdighed ifølge danskerne

16x9
Der er stor forskel på danskernes opfattelse af forskellige faggruppers troværdighed, viser ny måling. Foto: TV 2

Iværksættere har masser af fans på de sociale medier og skal ifølge politikerne redde Danmarks fremtid, men klarer sig skidt i ny troværdighedsmåling.

Danskerne anser jordemødre som den mest troværdige faggruppe blandt 25 udvalgte, mens politikere omvendt bliver vurderet til at være de mindst troværdige.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinon.

Hvilken faggruppe synes du er mest troværdig? Stem nederst i artiklen.

Epinon har igennem flere år undersøgt danskernes syn på forskellige faggruppers troværdighed.

25 faggrupper er rangeret efter, hvor stor troværdighed danskerne tillægger dem, og undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af svar fra 2037 repræsentativt udvalgte danskeres besvarelser i august. Faggrupperne er rangeret på en skala fra et til fem, hvor fem er meget høj troværdighed, og et er meget lav troværdighed.

Danskernes syn på 25 faggruppers troværdighed

1. Jordemødre 4,13.

2. Sygeplejersker 3,98.

3. Dommere 3,92.

4. Læger 3,89.

5. Politibetjente 3,75.

6. Fysioterapeuter 3,67.

7. Præster 3,56.

8. Soldater 3,56.

9. Tandlæger 3,50.

10. Skolelærere 3,43.

11. Hjemmehjælpere 3,42.

12. Pædagoger 3,38.

13. Landmænd 3,29.

14. Buschauffører 3,28.

15. Advokater 3,25.

16. Iværksættere 3,22.

17. Håndværkere 3,15.

18. Socialrådgivere 3,04.

19. Embedsmænd 2,91.

20. Parkeringsvagter 2,88.

21. Bankrådgivere 2,83.

22. Ejendomsmæglere 2,54.

23. Journalister 2,43.

24. Bilforhandlere 2,37.

25. Politikere 2,07.

Kilde: Epinion.

I år er der kommet syv nye faggrupper på listen, blandt andet jordemødre, fysioterapeuter, præster og iværksættere, mens frisører og mekanikere ikke længere optræder i rangeringen.

Topplacering overrasker ikke

Som ny faggruppe i undersøgelsen stormer jordemødrene ind på førstepladsen, og formand for jordemoderforeningen, Lillian Bondo, er godt tilfreds med undersøgelsens resultat:

- Det glæder mig, at jordemødre bliver anset for at være en troværdig profession. Det er dejligt, at befolkningen anerkender vores daglige indsats, siger Lillian Bondo.

Og jordemødrenes formand giver én enkelt forklaring på faggruppens høje troværdighed.

- Jeg tror, vi siger tingene på en umiddelbar og letforståelig måde. Enkel, velunderbygget kommunikation i pressede situationer er vi gode til. Det tror jeg, at danskerne belønner os for, siger Lillian Bondo.

Der er i øjeblikket lidt ’rockstjerne-effekt’ over os som faggruppe

Peter Kofler, bestyrelsesformand i Dansk Iværksætter Forening

Formanden er ikke overrasket over topplaceringen i undersøgelsen.

- Vi udfylder en vigtig post i samfundet, og folk føler sig heldigvis både set og hørt af os som faggruppe. For at fastholde en god position med de andre respekterede professioner i toppen skal vi fremadrettet gøre, som vi plejer. Nemlig at tale med kvinderne og familierne om det, der er vigtigt for dem, og kæmpe for at det lykkes, slår Lillian Bondo fast.

Glæde blandt højdespringer

Formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, er også glad for sine medlemmers placering som nummer seks på listen over de 25 faggrupper.

Den høje troværdighed blandt danskerne over for fysioterapeuter skyldes Tina Lambrecht, at faggruppen har udviklet sig over de seneste år.

- Vi har udviklet os meget som fysioterapeuter gennem de seneste 15-20 år. For år tilbage havde vi en mere passiv tilgang til behandling, men i dag har vi en langt mere aktiv tilgang til genoptræning. Folk føler sig derfor inddraget i træningen og bliver selv en aktiv medspiller. Det, tror jeg, har betydning for vores troværdighed og danskernes syn på os, siger Tina Lambrecht.

Topplaceringen for fysioterapeuterne i undersøgelsen vil uden tvivl blive modtaget positivt, mener formanden:

- Vi indtager en meget flot, og retfærdig placering, som medlemmerne vil være glade for og stolte over. Vores fysioterapeuter gør et rigtigt godt arbejde, som vi nu bliver anerkendt for.

Og Tina Lambrecht spår, at fysioterapeuterne kan ligge endnu højere på næste års liste.

- Mine medlemmer er kompetitive, og mange fysioterapeuter er selv sportsaktive mennesker, der gerne vil vinde. Derfor håber jeg, at vi kravler endnu højere op af listen i fremtiden, siger hun.

Præst: - Nærhed giver troværdighed

Også præster er som faggruppe nye på årets liste og indtager en syvendeplads.

Per Bucholdt Andreasen er sognepræst og formand for Præsteforeningen. Han siger om resultatet af undersøgelsen:

- Jeg synes, det er meget interessant, at vi opfattes som troværdige. Under dåb, konfirmation, bryllup og begravelse kommer man tæt på præsten og får personlige samtaler, der giver en nærhed og et tæt forhold, som i sidste ende vil give en høj troværdighed, siger Per Bucholdt Andreasen.

Sognepræsten mener, at en topplacering er vigtig for præsterne som faggruppe:

- Det er afgørende, at vi som faggruppe ligger godt. Der skal gerne skabes en troværdig relation imellem præsten og folkekirkens medlemmer, mener han.

Formanden for Præsteforeningen vil forsøge at fastholde toppositionen ved at skabe et 'helle' i kirken.

- Vi vil i endnu højere grad forsøge at tydeliggøre, hvad præster arbejder med. Derfor bliver personlige samtaler om ’sjælesorg’, hvor præsterne har absolut tavshedspligt, et fokusområde for os fremadrettet. I dagens Danmark bliver alt registreret, men i kirken kan man opnå et ’helle’ med præsten og dermed skabe nærhed og forhåbentlig en troværdig relation til sin præst, siger Per Bucholdt Andreasen.

Iværksættere som 'rockstjerner'

Væk fra topplaceringerne og lige under midten på listen findes gruppen af iværksættere.

- Politikerne beskriver iværksættere som dem, vi skal leve af, og dem, der skal redde danskernes fremtid. Vi er glade for, at der bliver lagt mærke til os, siger bestyrelsesformand i Dansk Iværksætter Forening, Peter Kofler til TV 2.

Faggruppen er ligeledes ny på listen, og bliver ifølge bestyrelsesformanden som faggruppe betragtet på en helt speciel måde af danskerne.

-  Der er i øjeblikket lidt ’rockstjerne-effekt’ over os som faggruppe. Populære tv-programmer har fremmet vores anseelse, men der er også en bagside. Visse medlemmer råber højt i medierne. Nogle iværksættere har store egoer og er narcissister, der har behov for at blive både hørt og set, fortæller Peter Kofler.

Han mener, at der er kommet et nyt samfundssyn på iværksættere.

- Vi bliver inviteret indenfor, og der bliver lyttet til os i et forsøg på at skabe bedre betingelser for iværksætteri. Flere iværksættere har en stor fanskare og reach på de sociale medier, men mange folk mener samtidig, at iværksættere kan være frembrusende, hvilket sætter os i et dårligt lys. Derfor ligger vi ikke højt på listen, siger iværksætternes bestyrelsesformand.

- Ikke stolte

Blandt de mindre flatterende placeringer på listen findes socialrådgiverne, der er vurderet som nummer 18 på listen ud af 25 faggrupper.

Og det ærgrer regionsformand i Region Nord i Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup.

- Vi er selvfølgelig ikke stolte af placeringen, men vores medlemmer forvalter en svær lovgivning, der kan være tung og bureaukratisk, forklarer han resultaterne med.

Mads Blistrup mener, at socialrådgiverne gør det så godt som muligt i forvaltningen ud fra den gældende lovgivning, men at der findes store udfordringer i det offentlige system, der gør arbejdsforholdene svære for socialrådgiverne.

- Der findes en siloopdeling af de offentlige kasser, hvor folk får udbetalt deres penge, siger Mads Blistrup.

- Derfor vil mange mennesker desværre opleve at blive kastet rundt i systemet. Det gør, at nogle mennesker bliver frustrerede, og deres afmagt kan i sidste ende gå ud over socialrådgiverne. Samtidig har de seneste års nedsatte sociale ydelser gjort livet svært for visse befolkningsgrupper, hvilket formentlig vil have negativ effekt på folks syn af socialrådgiverne, siger regionsformanden.

Afstemning