Tusinder forlader folkeskolen uden en eksamen

Ifølge en ny rapport har knap seks procent af landets folkeskolelever ikke taget folkeskolens afgangsprøve de seneste tre år.

Mange tusinde elever går hvert år ud af folkeskolen uden at have taget deres afgangsprøve.

En ny rapport, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har lavet for TV 2, viser, at 10.150 elever fra 2014 til 2016 forlod skolen uden eksamensbevis.

På Københavner Akademiet gør man en særlig indsats for, at eleverne ikke skal stå uden en afgangsprøve.

- De går meget hurtigt i gang med alting i skolen. Her får jeg mulighed for at arbejde med det, jeg selv har svært ved, siger Cornelius Klok Stitz, der er elev på akademiet.

- Der er masser af hjælp

Drengene er nogle af de folkeskoleelever, som er i fare for at stå uden en afgangsprøve fra 9. klasse. Derfor har Københavns Kommune sat ind med to ugers intensiv træning i dansk og matematik kombineret med fysiske aktiviteter. Og det virker:

- Jeg har lært rigtig meget, fordi der er masser af hjælp, masser af lærere, hvis man rækker fingeren op, fortæller Bertram Dyval, som til dagligt går på Bavnehøj Skole.

Ifølge den nye rapport har knap seks procent af landets folkeskolelever ikke taget folkeskolens afgangsprøve de seneste tre år.

- Det er et højt tal, og det er bekymrende, fordi afgangsprøven har stor betydning for, hvorvidt man kan komme ind på for eksempel ungdomsuddannelserne, siger Andreas Rasch-Christensen, forskningschef på VIA University College, til TV 2.

- Jeg manglede støtte

Det kender Thomas Hartvig Pedersen alt til. Han går på produktionsskolen i Randers - og har ikke en afgangsprøve fra 9. klasse:

- Grunden til, at jeg ikke har en 9. klasses-eksamen, er nok mest støtten, jeg manglede fra ikke bare forældre, men mere lærere. Nogen, som virkelig siger, "pres på, du kan sagtens gøre det".

Men uden en afgangsprøve kan han ikke komme ind på sin drømmeuddannelse.

- Så vil jeg også have den folkeskoleeksamen i matematik og dansk, så jeg kan blive uddannet som håndværker, lyder det fra Thomas Hartvig Pedersen.

Udsatte unge misser eksamen

Ifølge forskningschef Andreas Rasch-Christensen er det ofte udsatte unge, som ikke får en afgangsprøve:

- De kommer ikke i skolen, de har et højt fravær og klarer sig generelt dårligt. De har ikke specielt gode relationer til deres kammerater, og det får altså også en betydning for, hvorvidt de går til afgangsprøve eller ej.

Socialdemokratiet langer ud efter regeringen.

- Det handler om, at vi har en regering, der hver eneste måned - på grund af nedskæringer i det offentlige - fyrer lærere og pædagoger. Der bliver langt færre, der skal tage sig af de her unge mennesker. Samtidig prioriterer man privatskolerne - de få og de priviligerede - i stedet for de mange i folkeskolen, siger partiets uddannelsesordfører, Annette Lind, til TV 2.