Her er der kun seks elever i klassen - alligevel lukker skolen ikke

16x9
Buerup Skole er en lille folkeskole med 87 elever fra 0. til 6. klasse. Foto: Toke Grøndal / TV ØST

Kalundborg Kommune har valgt at bevare de små skoler for at støtte de små lokalsamfund.

Mens flere små skoler lukker landet over, står Kalundborg sammen om kommunens folkeskoler. Her lukker man kun skoler, hvis der ikke er elever nok til at fylde klasserne.

Der findes 18 folkeskoler i Kalundborg Kommune. Fire af dem har under 100 elever. I flere andre kommuner ville det betyde skolesammenlægninger og lukninger. Men ikke i Kalundborg.

Mangel på skoler ødelægger lokalsamfund

En af de små skoler, der findes i Kalundborg, er den lille folkeskole Buerup Skole, som er en landsbyskole med elever i 0. til 6. klasse - med én klasse på hvert trin. Den største klasse består af 17 elever. Den mindste blot seks.

Men det får ikke kommunen til at lukke for skolen:

- Vi har valgt ikke at have skolelukninger. Så længe der er forældreopbakning og elever til vores skoler, så er der også skoler, fortæller formanden for Børne- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune, Gitte Johansen, til TV Øst og fortsætter:

- Det har vi valgt, fordi vi er en geografisk stor kommune. Vores elever vil få langt i transport, hvis der var færre små skoler, og vi vil gerne understøtte de lokalområder, der er. Hvis du fjerner en skole, så ødelægger du også et lokalsamfund.

Og hun bakkes op af forældrene, som er glade for at have en skole i nærheden.

- Hvis der ikke havde været en skole her, så var vi ikke flyttet herud, siger Karina Hay, som har to børn på Buerup Skole, til TV Øst.

Heller ingen af folkeskolerne i Kalundborg Kommune har fælles ledelse, som man ser det i mange andre kommuner. Der er kun ét sted i kommunen, hvor man har fælles ledelse. Det er Rørby Skole og Hvidebækskolen, men det er et forsøg, lyder det fra kommunen.

En skole skal lukke

Skolerne i kommunen er dog ikke fredede.

En af de fire folkeskoler i Kalundborg Kommune, der har under 100 elever, er Røsnæs Skole. Den er dog blevet så lille, at politikerne har valgt at lukke den fra næste skoleår.

Skolen har 71 elever, der er ingen 1. klasse, og der bliver ikke født nok børn på Røsnæs til, at kommunen kan få det til at give mening at oprette 0. klasser de kommende år, skriver TV Øst.

Den mindste folkeskole i Kalundborg Kommune ligger på Sejerø og har 19 elever.