Private plejefirmaer går konkurs på stribe - kommunerne har ingen nødplaner

Går private hjemmeplejefirmaer konkurs, så er det i halvdelen af landets kommuner uvist, hvordan de ældre skal sikres pleje og hjælp.

Tusindvis af ældre har de seneste år oplevet skiftende hjemmepleje, mens stribevis af private hjemmeplejefirmaer er gået konkurs.

Alligevel viser en ny redegørelse, regeringen har fået lavet, at halvdelen af landets kommuner ikke har en plan for, hvad man gør, hvis et privat hjemmeplejefirma går bankerot.

Det skal der ændres på, garanterer minister for offentlig innovation, Sophie Løhde. 

Blandt andet vil regeringen ændre serviceloven, så kommunerne forpligtes til at udarbejde beredskabsplaner for håndtering af konkurser på hjemmehjælpsområdet. Og så skal kommunerne fremover stille krav om en bankgaranti, når de indgår kontrakter med private leverandører af hjemmehjælp, hvis det står til regeringen.

- Vi kan aldrig garantere, at der er en virksomhed, som ikke går konkurs i Danmark. Det, vi er optagede af, er, at der ikke er nogle ældre, som kommer i klemme, og derfor er vi klar med et lovforslag, siger Sophie Løhde. 

Mindst 40 plejefirmaer er gået konkurs

Redegørelsen blev lavet, efter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i foråret stillede krav om en undersøgelse i kølvandet på en række konkurssager.

I redegørelsen står der, at 40 private hjemmehjælpsfirmaer i perioden fra 2010 til 2016 har indgivet konkursbegæringer.

Men antallet er angiveligt højere end det. Alene i juni i år måtte to private plejefirmaer dreje nøglen om. Blandt andet firmaet Pleje Plus som plejede og hjalp godt 400 borgere i Lolland Kommune.

Her overtog kommunen øjeblikkeligt ansvaret for de berørte borgere, men det var en svær opgave.

- Det er en alvorlig situation, men vi håndterer den så godt, vi kan. Det er det dårligst tænkelige tidspunkt - her i sommerferien, sagde direktøren i Lolland Kommune, Klaus Marius Hansen, til TV 2 kort efter konkursbegæringen.

Ifølge FOA har omkring 2000 borgere været berørte af konkurssagerne siden år 2013.

Jeg er meget overrasket over, hvor tynd en kop te det er, regeringen kommer med

Astrid Krag, ældreordfører for Socialdemokraterne

Forslagene er en tynd kop te

Konklusionen på redegørelsen er netop, at en beredskabsplan er nødvendig, hvis de private plejefirmaer går konkurs. På den måde skal kommunerne sikre, at de ikke får besvær med at sikre de ældre den nødvendige hjælp, hvis uheldet skulle være ude.

Men det forslag giver ældreordfører for Socialdemokraterne, Astrid Krag, ikke meget for.

Ældreordfører for Socialdemokraterne, Astrid Kragh, giver ikke meget for regeringen forslag om beredskabsplaner og bankgarantier, når private hjemmeplejefirmaer går konkurs. Video: Louise Uberg

- Jeg er meget overrasket over, hvor tynd en kop te det er, som regeringen kommer med. Vi har ventet på det her siden starten af året. Mens vi har ventet, er seks plejefirmaer gået konkurs og over 2500 ældre er blevet berørt af det, siger hun.

Heller ikke planen om, at de private plejefirmaer skal stille med en bankgaranti, imponerer ældreordføreren.

- De kommuner, der har haft konkurser, der er flere, som har haft bankgaranti allerede. Og langt de fleste kommuner har også haft en beredskabsplan, så det virker simpelthen som fuldstændige utilstrækkelige forslag, regeringen kommer med, lyder det fra Astrid Krag.

Der skal stilles krav til kommunerne

Sophie Løhde erkender, at kommunerne allerede har haft muligheden for at indføre beredskabsplaner og kræve bankgarantier fra de private plejefirmaer.

Men hun understreger, at det i fremtiden skal være et krav fremfor blot en mulighed. 

- Jeg synes i høj grad, kommunerne skulle have benyttet sig af at have beredskabsplaner og stille bankgarantier, siger hun.

- Vi må bare konstatere ud fra det omfattende serviceeftersyn, vi nu har lavet, at det altså kun er halvdelen af landets kommuner, der gør det. Det, synes vi, ikke er godt nok.

Folketingets partier skal mødes til første forhandlingsmøde den 7. september i Sundheds- og Ældreministeriet, hvor ældreminister fra Liberal Alliance, Thyra Frank, og Sophie Løhde på vegne af regeringen skal forsøge at lande en aftale med partierne.