Hvem er ubådsejeren, der nu er sigtet for uagtsomt manddrab?

Journalist Thomas Djursing har skrevet en bog om Peter Madsen, der nu sidder varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab på en 30-årig svensk kvinde.

Denne artikel er blevet opdateret, efter sigtelsen mod Peter Madsen blev læst op i Københavns Byret lørdag eftermiddag. Her valgte dommeren at varetægtsfængsle Peter Madsen for uagtsomt manddrab - og ikke drab, som anklagemyndigheden ellers havde sigtet ham for.

En mand, hvor målet helliger midlet, og hvor alt må vige for projektet.

En kærlig person, der tænker meget på andre mennesker.

Sådan lyder to umiddelbart modsætningsfyldte beskrivelser af den nu drabssigtede opfinder, Peter Madsen, 46.

Begge beskrivelser kommer fra journalist Thomas Djursing, forfatter til "Raket-Madsen", en bog om manden bag verdens største privatbyggede ubåd og et dansk rumprojekt, hvor den danske opfinder vil sendes ud i rummet i sin egen raket.

Thomas Djursing beskriver et dedikeret menneske, der er totalt optaget af sine meget ambitiøse og tilsyneladende umulige projekter, hvad end det er at bygge en ubåd eller en rumraket.

- Han har efterladt mange personer i sit kølvand, som han er blevet dødeligt uvenner med, men han har også fået mange med, som er taknemmelige for fantastiske oplevelser sammen med ham, siger Thomas Djursing.

Peter Madsen. Arkivfoto taget i 2004.
Peter Madsen. Arkivfoto taget i 2004. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix Danmark

I arresten

Nu sidder den 46-årige opfinder i en celle i arresten efter et vanvittigt døgn.

Ubåden "Nautilus" stævnede torsdag aften ved 19-tiden ud fra Refshaleøen i København. Om bord var to personer - en 30-årig svenskfødt kvinde, der arbejder som journalist, og den danske ejer.

Men kvinden vendte aldrig hjem, og hun blev derfor meldt savnet af hendes svenske kæreste natten til fredag. Fra morgenstunden blev der iværksat en større eftersøgnings- og redningsaktion, og omkring klokken 10.30 fredag blev ubåden fundet i Køge Bugt.

Peter Madsen blev reddet op af vandet under en dramatisk redningsaktion, hvor ubåden sank kort tid efter. Men kvinden var ifølge Peter Madsen ikke længere om bord. Nu er opfinderen sigtet for drab, og lørdag blev han varetægtsfængslet i 24 dage. Dommeren fandt, at der var "begrundet mistanke om uagtsomt manddrab".

Chok og vantro

Drabssigtelsen har skabt chok og vantro hos Peter Madsens venner.

- Jeg tror ikke et øjeblik på, han har gjort det her, siger en af dem, Christin Alice Holt, til TV 2.

- Der er ikke nogen tvivl om, at alle os mennesker på rumlaboratoriet, som går sammen med Peter, er dybt rystede, siger Christoffer Meyer til Ritzau. Han er af Peter Madsens medarbejdere på Raket-Madsens Raketlaboratorium, hvor rumprojektet har til huse.

Også Thomas Djursing har svært ved at tro på, der er hold i drabssigtelsen.

- Jeg er måske ikke så forbavset over, at han er blevet sigtet. Men der er meget langt fra en sigtelse til en dom, og det vil være dybt chokerende for mig, og alt hvad jeg kender til ham, hvis han har gjort det, siger Thomas Djursing.

Opvækst med gammel far

Han fortæller i bogen "Raket-Madsen" om Peter Madsens helt specielle barndom, hvor han voksede op med sin meget gamle far.

- Hans far var optaget af begivenheder som Titanics forlis, og den verden tog Peter til sig, fortæller Thomas Djursing.

Peter Madsens verden blev en verden, hvor hverdagen måtte indrette sig efter de store projekter, som at bygge ubåde eller en rumraket.

- Da han byggede sin første ubåd, boede han i et års tid på gulvet i et værkførerlokale dér, hvor han byggede ubåden - for at spare omkostninger. Han har altid sagt, han lever efter en "krigsøkonomi", siger Thomas Djursing.

- Han er typen, der kun synes, tingene er spændende, hvis andre siger, de er umulige. Hvis det er let, er der jo nok andre, der har gjort det, siger Søren Nørby, ubådsekspert og marinehistoriker ved Flådeakademiet, til TV 2. Han understreger dog, at han kun kender Peter Madsen perifert.

Kontant omgangsform

Thomas Djursing fortæller, at Peter Madsen kan have en meget kontant omgangsform.

- Han har en udfordring i forhold til at samarbejde med andre. Han har en meget militæragtig indstilling, siger han. 

Men Thomas Djursing beskriver også en person, der trods den kompromisløse dedikation til projekterne, også har en blød, kunsterisk side.

- Han er en meget kærlig person, som tænker på andre. Han har en lyrisk side, og han er meget optaget af kunst. Han færdes en del i kunstnermiljøer, siger Thomas Djursing.

Han fortæller også, at selv om Peter Madsen kun har få nære venner i sit liv, er der plads til kærligheden. Han er gift, men har ingen børn.

OVERBLIK: Kvinde forsvundet efter ubådstur
Torsdag den 10. august kl. 19.00
Ubåden stævner ud fra Københavns Havn
Et fotografi af ubåden "Nautilus" med Peter Madsen og den forsvundne svenske journalist om bord - fanget få timer før, kvinden blev meldt savnet af sin kæreste. Frederik Brandstrup / TV 2
Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen omkring klokken 19 med to personer om bord - ejeren, Peter Madsen, og en 30-årig kvindelig svensk journalist.
Fredag den 11. august kl. 03.39
Kvinde meldes savnet
Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt hende savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem.
Fredag den 11. august tidligt morgen
Stor eftersøgning iværksættes
Forsvaret leder efter ubåden "Nautilus", som har været forsvundet siden i går aftes. Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.
Fredag den 11. august kl. 9.54
Internationale medier skriver om sagen
Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland
Fredag den 11. august kl. 10.30
Ubåden bliver fundet
Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.
Fredag den 11. august kl. 11.00
Ubåden synker - ejer reddes i land
Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.
Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.
Fredag den 11. august kl. 11.20
Peter Madsen eskorteres væk
Peter Madsen taler fredag med politiet, efter hans ubåd fredag blev meldt savnet. TV 2
Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.
Fredag den 11. august kl. 13.04
Kvinde bekræftes savnet
Den svenske journalist, Kim Wall. Tom Wall / Scanpix Denmark
Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.
Fredag den 11. august kl. 13.26
Dykkere skal undersøge ubåd
. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark
Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.
Fredag den 11. august kl. 17.44
Peter Madsen sigtes for drab
Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.
Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen ”Halvandet” omkring klokken 22.30.
Lørdag den 12. august kl. 10
Bjærgningen af ubåden begynder
Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.
Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.
Lørdag den 12. august kl. 15
Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør
Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.
Lørdag 12. august kl. 16.45
Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse
Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.
Søndag den 13. august kl. 02.30
Ubåden kommer i land
Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.
Søndag den 13. august kl. 9.45
Politiet går om bord
Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.
Søndag den 13. august kl.11.30
Ingen personer fundet i ubåd
På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.
Søndag den 13. august
Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde
Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.