Flere ton giftige æg til Danmark - men kigger man efter få ting, kan man let undgå dem

Forbrugeren kan simpelthen bare tjekke i supermarkedet.

Mere end 20 ton forurenede æg er solgt i Danmark.

Det oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Æggene, der er forurenet med insektmidlet fipronil, er blandt andet solgt til danske kantiner og catering. 

Fipronil bruges som middel mod lus, lopper og mider. Regler i EU forbyder brug af stoffet på dyr, der ender på middagsbordet, da det kan være skadeligt for mennesker.

For at være helt sikker på at få æg uden dette middel, kan du som forbruger simpelthen bare tjekke i supermarkedet.

- Hvis du køber dine æg i supermarkedet, så åben bakken og tjek stemplet. Er det stemplet med 'DK' efter nogle tal, så er ægget fra Danmark, og så er det ingen risiko, siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef hos Dansk Fjerkræråd.

- Rent faktisk vil 99 procent af alle æg i supermarkederne være fra Danmark, fortsætter han.

Stoffet er ret giftigt, og vi kan ikke tåle ret meget af det.

Max Hansen, seniorrådgiver ved afdeling for Risikovurdering og Ernæring hos DTU Fødevareinstituttet

Sektorchefen lægger dog vægt på, at man med ro i maven godt kan spise en æggemad på sin lokale café eller i kantinen. Han mener nemlig, at indholdet af det giftige stof er så lavt i æggene, at det ikke er skadeligt.

- De er ikke sundhedsskadelige, men det her er bare stoffer, som ikke skal være i æg, siger han.

- Stoffet er ret giftigt

Max Hansen, der er seniorrådgiver ved afdeling for Risikovurdering og Ernæring hos DTU Fødevareinstituttet, fortæller til TV 2, at der skal meget af det skadelige stof til, før det bliver farligt for mennesker.

- Stoffet er ret giftigt, og vi kan ikke tåle ret meget af det, siger han og bekræfter udsagnet fra Jørgen Nyberg Larsen.

Men de koncentrationer, der er fundet i æggene, er meget lave.

- Risikoen for forbrugerne er meget lille, siger han.

Forbrugeren kan simpelthen bare tjekke i supermarkedet. Video: Nanna Nagy

Eksperten fortæller, at han ikke er sikker på, hvor mange æg der skal til, før man så bliver syg, men en ting er han dog helt sikker på:

- Man får ondt i maven, før man får skader af fipronil.

Det mest alvorlige er ifølge Max Hansen, hvis gravide får for meget af stoffet. For så kan der ske ændringer i adfærden hos deres børn, forklarer han. Men der skal altså en meget højere koncentration til, end vi har set i disse æg.

- Hvis man får det her i de koncentrationer, som er fundet i æggene over rigtig, rigtig mange år, så kan det godt være, at det bliver problematisk, men at man får det, der er fundet nu i en kort periode, det er ikke problematisk overhovedet, siger han.

Der er nogen nede i Holland og Belgien, der har svindlet, og så har Danmark importeret nogle produkter dernede fra.

Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef hos Dansk Fjerkræråd

Ifølge de tyske fødevaremyndigheder er stoffet dog skadeligt for børn, hvis de spiser det i for store mængder. Det tyske Bundesinstitut für Risikobewertung oplyser, at et barn på 16,5 kilo kun kan spise 1,7 af de forgiftede æg indenfor et døgn, uden at blive syg af dem.

Max Hansen mener dog ikke, at det er et problem, med de koncentrationsmængder man ser i Danmark.

- Jeg ved ikke, hvilke koncentrationer som det tyske medie går ud fra. Jeg går ud fra de koncentrationer, som jeg har fået oplyst af Fødevarestyrelsen i Danmark, og med dem er der ret langt, til vi ser problemer, siger han.

Sagen forklaret

Det er det danske firma Danæg Products, der har købt de 20 tons kogte og pillede æg, og de er solgt videre til danske kantiner og caféer. 

- Der er nogen nede i Holland og Belgien, der har svindlet, og så har Danmark importeret nogle produkter dernede fra, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Internationalt er æggeskandalen en stor sag. Millioner af æg er trukket tilbage fra butikshylderne i Holland, Tyskland, Belgien, Schweiz og Sverige på grund af skandalen.

I Holland er 300.000 høns blevet aflivet på grund af æggeskandalen, og der er frygt for, at yderligere millioner af høns må aflives.

  • Efterforskningen af skandalen tyder på, at stoffet er endt i æggene, fordi der er solgt sprøjtemiddel fra Holland, der har været blandet op med det ulovlige giftstof. 
  • Omkring 200 æggeproducenter i blandt andet Belgien og Holland brugte det.
  • Hollandsk politi har torsdag anholdt to personer i sagen.
  • Torsdag gennemførte efterforskere i Holland og Belgien koordinerede ransagninger.
  • Samarbejdet mellem myndighederne kommer, efter at Belgien har beskyldt Holland for at have kendt til problemet med fipronil i æg siden november 2016.
  • Det er først i juli 2017, at Holland har informeret Belgien om problemet.

Kilde: Fødevarestyrelsen, Ritzau, AP, Reuters, AFP