Nødråb fra fængselsbetjent: - Fængslerne er som klubhuse for banderne

Trusler og ukvemsord er blevet dagligdag for Heidi Tarp Klemmensen. Nu har hun skrevet til Folketingets Retsudvalg.

Heidi Tarp Klemmensen har arbejdet som fængselsbetjent 13 år. Hun er ansat som enhedsleder og vagthavende i Vestre Fængsel, hvor en stor del af de over 400 indsatte er bandemedlemmer.

Hun mener efterhånden, fængslerne fungerer som klubhuse for banderne, og i 'Go' Aften Danmark' fortalte hun om en hverdag, hvor ukvemsord og trusler er en stor del af arbejdsdagen.

- Tonen er blevet hårdere. Vi oplever flere trusler, end vi har gjort før. For tiden har vi et stort problem med vores bander, siger Heidi Tarp Klemmensen, der i 'Go' Aften Danmark' understregede, at hun udtalte sig som privatperson.

- I og med at der er så mange grupperinger, er man nødt til at samle dem. Klubhus er et pænt ord, men det er lidt sådan, jeg føler, det foregår. Gaden er flyttet ind i fængslerne, vi oplever, hvad man oplever ude på gaderne. De er samlet, og når man er samlet om en ting, bliver man stærkere, siger Heidi Tarp Klemmensen.

Hun påpeger også, at mange af bandemedlemmerne ikke har nogen respekt for autoriteter.

- De har ingen autoritetstro, siger Heidi Klemmensen.

Opbakning fra forbundsformand

Hun har nu henvendt sig til Folketingets Retsudvalg.

Heidi Tarp Klemmensen får opbakning fra Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

- Vi er blevet skudt på uden for fængslerne, vi bliver truet inden i fængslerne. Nogle af banderne følger os hjem og truer os undervejs og opsøger os på bopælen. Det betyder, vi er ved at være slidt i bund, siger Kim Østerbye.

På et eller andet tidspunkt, hvis jeg synes, det her bliver for meget, og jeg synes det, jeg udsætter min familie for, ikke er værdigt, så siger jeg op, siger hun. Video: Stine Gliese

Heidi Tarp Klemmensen fortæller blandt andet om en konkret episode i forbindelse med en isolationsfængsling, hvor en indsat truede med, at hans venner i banden nok skulle finde hende. Den slags oplevelser slider på psyken - hun har en mand, der også arbejder som fængselsbetjent og også har oplevet trusler. Parret har to børn.

- Det er det der med, at de nok skal finde ud af, hvem jeg er, og hvor jeg bor. Jeg går rundt med en lille knude inde i maven og tænker, "puha, har den bil kørt længe efter mig", eller, "nu kommer der nogen efter mig, hvad vil de". Jeg har sådan en lille frygt i mig, som er meget, meget ubehagelig at rende rundt med, siger Heidi Tarp Klemmensen.

Hun vil ikke udelukke, at hun på et tidspunkt stopper med at arbejde som fængselsbetjent.

- Jeg håber ikke, de finder ud af, hvor jeg bor. Det her er et arbejde. På et eller andet tidspunkt, hvis jeg synes, det her bliver for meget, og jeg synes, at det, jeg udsætter min familie for, ikke er værdigt, så siger jeg op, siger hun.