Entusiaster kom langvejs fra: Ubåd trak tv-hold fra Polen

Den havde en hovedrolle i 'Jagten på Røde Oktober' i 1990. Fredag blev krigsmaskinen en publikumssucces i Storebælt.

En del interesserede tog fredag opstilling ved Storebælt for at se verdens største atomdrevne ubåd passere mindre end to kilometer fra Korsør.

En af dem er Henrik Messerschmidt, der tog den 130 kilometer lange tur fra sit sommerhus i Nordsjælland for at se den 175 meter lange ubåd.

- Det er en fuldstændig unik chance for at se noget af det mest ypperlige, som der er blevet frembragt inden for undervandsbåde, siger Henrik Messerschmidt til TV 2.

Atomubåden, der går under navnet 'Dmitrij Donskoj', kan rumme 175 sømænd og medbringe op mod 20 missiler. Den medbringer dog ikke kernevåben på turen igennem Danmark.

Hovedrolle i Hollywood-film

For Henrik Messerschmidt er det specielt at se den enorme ubåd af Typhoon-klassen, som han husker fra en bestemt Hollywood-film med Sean Connery, der udkom i 1990.

- Det er noget, jeg har været fascineret af i mange år. Det er jo ikke noget, man specifikt har hørt så meget om. Men den film, der hedder 'Jagten på Røde Oktober', som kom for en del år siden, havde den jo som en slags hovedperson, siger Henrik Messerschmidt.

Verdens største atomubåd er på vej igennem Danmark.

Han er langt fra den eneste, der er blevet lokket til Storebælt for at se den gigantiske krigsmaskine fra det gamle Sovjetunionen.

Også et polsk tv-hold var taget hertil for at dække begivenheden.

- Vi er kommet til Danmark for at vise verdens største militærskib. Vi ved, at forholdet mellem Europa og Rusland ikke er så godt, men vi vil lave en reportage om skibet og om turen til Det Baltiske Hav og Sankt Petersborg, siger Dariusz Prosiecki, der er militærkorrespondent ved TVN, til TV 2.

En stor havbegivenhed

Ubåden med følge forlod ifølge The Independent Barents Observer dens base på Kolahalvøen i det nordligste Rusland i mandags og sejlede ned langs Norges Kyst.

Den skal også forbi Polen, når den sejler over Det Baltiske Hav på sin vej mod Sankt Petersburg til fejringen af den russiske flådes 100-års-jubilæum.

Verdens største atomubåd er på vej igennem Danmark. Video: Kasper Søgaard Alstrup

Men den polske befolkning frygter ikke den markante, russiske tilstedeværelse i Det Baltiske Hav, mener Dariusz Prosiecki. Så det er ikke derfor, tv-holdet er kommet helt til Danmark.

- Vi betragter skibet som en stor begivenhed til havs og et flot syn. Vi ved, at de vil krydse Det Baltiske Hav tæt på Polen, men tættere på andre lande, siger han.

Bygget til at udslette USA

Atomubåden er med sine 175 meter i længde og 23 meter i bredde den største af sin slags i verden og blev bygget med det overordnede formål at kunne udslette USA.

- Det er jo en ubåd, der har været konstrueret til at sejle oppe under polarkappen og kunne bryde igennem deroppe og affyre sit arsenal af atomvåben mod USA for eksempel. Og det er jo ikke en båd, man sådan har set i verdenshavene synligt tidligere, så det, synes jeg, er unikt, siger Henrik Messerschmidt.

Med sig igennem Kattegat har 'Dmitrij Donskoj' slagkrydseren 'Pjotr Velikij' samt to følgebåde.