Opråb til DBU om kvinder i fodbold: Vi er langtfra i mål

16x9
Det danske kvindelandshold i fodbold vandt søndag sin første kamp ved EM i Holland. Holdet slog Belgium med 1-0. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Anbefalingerne falder i god jord hos DBU's formand - men det er ikke op til ham at igangsætte dem.

Kvinder i dansk fodbold har i for mange år stået i skyggen af det modsatte køn. Men det skal der nu laves om på.

Vejen frem er fokus på signalværdi, større lighed i bestyrelsen, flere trænere og skærpet elite.

Sådan lyder meldingen fra Kvindekommissionen, der mandag ifølge Politiken har offentliggjort sine første anbefalinger til DBU.

- Holdningsændringen er sat i gang, men den er langtfra fuldført, siger Lykke Friis, prorektor ved Københavns Universitet og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister, i en pressemeddelelse.

Piger får de dårligste baner

Anbefalinger kommer efter, at DBU i august sidste år nedsatte Kvindekommissionen for at komme med forslag til initiativer, der skal sikre udviklingen af pige- og kvindefodbold i Danmark.

Det blev nedsat på baggrund af et projekt, Pigernes Stemme, som viste, at 13-16-årige fodboldpiger følte sig underprioriterede og ikke værdsat i sporten i forhold til drengene.

En af forskellene, som medlemmerne i Kvindekommissionen peger på, er, at piger får de dårligste baner, dårligste trænere og dårligste træningstider.

- Får man ikke gjort op med det, kan vi ikke udnytte det store potentiale, der er, siger Lykke Friis.

Sammen med blandt andet tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, Hummels bestyrelsesformand, Christian Stadil, og landsholdsangriberen Nadia Nadim arbejder de for bedre vilkår i dansk kvindefodbold.

Sådan skal dansk kvindefodbold styrkes

Tal om begge køn

Blandt de første anbefalinger er, at DBU omtaler de to landshold forskelligt. DBU har ifølge kommissionen været forfalden til at italesætte herre- og kvindelandsholdet som henholdsvis 'landsholdet' og 'kvindelandsholdet'.
Kommissionen ønsker, at DBU kalder de to landshold 'herrelandsholdet' og 'kvindelandsholdet'.
Lykke Friis er opmærksom på, at ord ikke vil forandre verden som sådan. Derfor skal anbefalingen ses som en del af en større kulturforandring.
- Det er et spørgsmål om, at ord betyder noget, siger hun.

Flere kvinder i bestyrelsen

Det er ikke kun i daglig tale, at kvinderne skal på banen. Det skal de også i bestyrelsen.
Ifølge kommissionen bør DBU vedtage en plan med konkrete målepunkter og tiltag for, hvordan forbundet senest i 2025 kan have minimum 30 procent af enten mænd eller kvinder i bestyrelsen.
Lykke Friis frygter, at DBU og klubberne på sigt vil miste medlemmer til andre sportsgrene og til sofaen, hvis de ikke styrker mangfoldigheden.

Piger skal trænes ordentligt

Et af argumenterne, der går igen, er, at piger får de dårligste baner, dårligste trænere og dårligste træningstider.
Det skal der gøres op med, mener kommissionen.
I stedet skal DBU indføre pige- og kvindefodboldelementer på den generelle træneruddannelse og udbyde specifikke trænerkurser med kvindelige spillere i centrum.

Eliten skal dyrkes

Til sidst sætter Kvindekommissionen fokus på eliten. 
Her mener Lykke Friis og de resterende medlemmer, at DBU bør dyrke den kvindelige elite mere. Det skal blandt andet ske, ved at man sætter penge af til udvikling af klubber og talenter.
Et af eksemplerne er blandt andet at sætte penge af til efterfølgelse af Vision 2020 for klubber og talenters fortsatte udvikling samt overveje at skære antallet af hold ned i forbindelse med det planlagte serviceeftersyn af landets bedste række, 3F-ligaen.

DBU-formand er positiv

Anbefalingerne er ifølge Lykke Friis blevet taget godt imod af de danske kvindespillere.

Men på trods af de gode udsigter til bedre vilkår, er de ikke begejstrede for de indledende forberedelser og efterlyser forbedringer inden for alt fra lægestab til træningsbaner under EM i Holland, der lige nu finder sted.

Lykke Friis mener derfor ikke, at der er grund til at tro, at DBU helt overordnet ser på, om Danmark giver sine spillere de samme eller i hvert fald konkurrencedygtige betingelser i forhold til dem, de skal konkurrere med inden på banen.

Men hos DBU er de positivt stemt over for anbefalingerne. 

- Det er nogle spændende tanker og anbefalinger, som ingen kan være direkte uenige i, siger DBU’s formand, Jesper Møller, der understreger, at det ikke er op til ham at vende tommelen opad eller nedad i forhold til anbefalingerne.