Læger har over 2000 patienter: Se hvordan det ser ud hos dig

​De praktiserende læger får flere og flere patienter, viser en ny analyse. Nu slår både lægernes og patienternes organisationer alarm.

- Vi kan kun presse citronen så meget, som vi nu engang kan. Vi skal også hænge sammen i hverdagen.

Troels Mengel Jørgensen er praktiserende læge i Hjørring og har på blot fem år fået op mod 400 ekstra patienter i sin praksis.

- Tidligere kunne man godt få en lidt længere frokostpause. Nu skal man kæmpe for bare at få 10 minutter, siger Troels Mengel Jørgensen, der har næsten 2000 patienter, til TV 2 Nord.

Det vil vi simpelthen kunne se i dødelighedsstatistikkerne.

Nicolaj Bang, landsformand, Patientforeningen

Og de sidste otte år har praktiserende læger i Danmark blot fået flere og flere patienter.

Det viser en analyse fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

I dag har en praktiserende læge i gennemsnit 1.634 patienter, hvilket er 80 flere end 2009. Samtidig har mere end 13 procent af lægerne over 2.000 patienter.

Værst ser problemet ud i Nordjylland. Her har de praktiserende læger i gennemsnit 1.809 patienter, og det betyder altså mindre tid til hver enkelt patient.

Og Troels Mengel Jørgensen er da heller ikke tvivl om, hvem de største tabere er.

- Det er patienterne. Helt klart patienterne. Vi knokler, det vi kan, for at få folk igennem. Men jeg kan ikke hjælpe alle, siger han.

Hvor mange patienter har en praktiserende læge i gennemsnit hos dig?

Tal er bekymrende

Hos Praktiserende Lægers Organisation ser man med dyb alvor på de nye tal.

- Hos patienterne er risikoen, at der er mindre tid hos lægen. Og for lægerne er risikoen, at det simpelthen bliver for hårdt et arbejde, og at man ikke kan holde til mosten. Lægerne får simpelthen for travlt og risikerer at blive stressede og udbrændte, siger bestyrelsesmedlem Gunver Lillevang til TV 2.

Vi skal have det gjort mest attraktivt at være praktiserende læge.

Gunver Lillevang, bestyrelsesmedlem, PLO

Også hos Patientforening vækker de mange patienter hos den enkelte læge dyb bekymring.

Med kortere tid hos lægen risikerer patienterne nemlig at få stillet den forkerte diagnose eller modtage den forkerte behandling, lyder det fra landsformand, Nicolaj Bang.

- Vi er noget bekymrede. Folk er i forvejen for dårlige til at gå til lægen – især mændene. Hvis man også føler, at man er til gene for lægen, og at lægen har for travlt til at se en, så er man mindre tilbøjelig til at gå til lægen, siger han til TV 2.

- Vi vil simpelthen kunne se det i dødelighedsstatistikkerne.

Hos Praktiserende Lægers Organisation ser man med dyb alvor på de nye tal.

Gør det mere attraktivt at være praktiserende læge

Både Praktiserende Lægers Organisation og Patientforeningen efterlyser nu flere praktiserende læger.

- Vi skal have motiveret alle de speciallæger, der er uddannet i almen medicin, til at blive praktiserende læger. Det kræver, at der bliver lavet en god overenskomst. En aftale, der giver arbejdsvilkår, som man kan se sig selv i, så man tror på fremtiden og vil investere sig selv og sine penge i at blive praktiserende læge, siger Gunver Lillevang.

I dag er det attraktivt for læger med speciale i almen medicin at rejse til Norge eller Sverige og arbejde, men også jobs på sygehuse kan være attraktive.

- Vi skal have det gjort mest attraktivt at være praktiserende læge, fastslår Gunver Lillevang.

Både Praktiserende Lægers Organisation og Patientforeningen håber, at Sundhedsstyrelsen vil justere optaget, så flere læger kan vælge almen medicin som speciale.​

Med kortere tid hos lægen risikerer patienterne at få stillet den forkerte diagnose eller modtage den forkerte behandling, lyder bekymringen fra landsformand i Patientforeningen, Nicolaj Bang.