Venstre om dårlige betalere af børnebidrag: - Vi kommer efter dem

Det er dog ikke til at sige, hvornår de mange forældre, som har børnebidrag til gode, kommer til at se pengene.

Forældre, som ikke betaler børnebidrag, skal ikke bare kunne snyde sig udenom.

Sådan lyder det fra Ventres skatteordfører, Louise Schack Elholm. 

- De her fædre og mødre, der tror, at de kan slippe for at betale de her penge. Det kan de ikke. Vi ved godt, hvem de er, og vi kommer efter pengene. Så man skal betale de penge, man skylder, ellers ender man med en meget, meget stor regning til sidst, siger hun til TV 2.

Kommentaren kommer, efter TV 2 har fortalt om flere mødre, hvis tidligere partnere ikke betaler børnebidrag

Det skylder danskerne

Danskernes gæld til det offentlige er tæt på 100 milliarder kroner

Gælden til børnebidrag er en af de største enkeltstående poster og udgør 8 milliarder kroner.

Det skyldes, at det offentige lægger ud for de omtrent 1300 kroner, som grundbeløbet er, hvis en forælder ikke betaler sit børnebidrag. Herefter er det Skats opgave at inddrive pengene. 

Nogle forældre skal betale mere i børnebidrag, fordi de har en høj indtægt. Hvis de ikke betaler, skylder de reelt deres tidligere partner pengene, men står stadig for inddrivelsen. Denne del af gælden svarer til 170 millioner kroner. 

- Det er uansvarligt, at deres far ikke betaler, men det er virkelig også ubegribeligt, at det skal være så svært at få hul igennem til systemet, der burde hjælpe, siger Elenore Johansson - en af mødrene, hvis eksmand skylder hende hele 149.000 kroner.

Helle Larsen fra Danske Familieadvokater undrer sig også over, at forældre, der skal betale procenttillæg, ikke betaler. Video: Kasper B. Andreasen

Det kommer ikke til at gå stærkt 

Regeringens store redningsplan for Skat er sat i gang, men først i 2019 vil Skats inddrivelse af gæld til staten være fuldt funktionsdygtigt.

Det har fået gælden til det offentlige for ubetalte børnebidrag til at stige til svimlende otte millarder kroner. 

- Jeg synes, at de her forældre burde tænke på deres børn, siger Louise Schack Elholm (V).

Hun lover dog ikke, at regeringspartiet vil gøre mere for, at Skat får inddrevet de penge, som forældre skylder staten, deres tidligere partnere og deres børn. 

- Det er urimeligt

Både tidligere formand for Danske Familieadvokater, Helle Larsen, og Socialdemokraternes skatteordfører. Benny Engelbrecht, har kritiseret den træge manuelle sagsbehandling i Skat.

- På det her område er det ret synligt, at der er en gæld, som ikke blive betalt, selvom der er en betalingsevne. Det er med til at skabe den store utilfredshed, der er med Skats virke, og I kan dokumentere, at der er mænd, som kører rundt i store dyre biler, men ikke betaler til deres børn, siger han til TV 2.

- Det er urimeligt, at de skal vente så længe. Det er jo penge, der mangler i den daglige husholdning, siger Helle Larsen.

Mens Venstres Louise Schack Elholm ikke direkte vil love hårdere kurs mod de mange skyldnere, fastholder hun, at det handler om at få hele Skat på fode igen. 

- Det er frygteligt, at de her mennesker kommer i klemme. Det ville kunne løses, hvis fædrene og mødrene til børnene betalte det, de skulle, men nu er inddrivelsen i stykker, og det skal vi have op at køre igen, siger hun.

- Vi skal nok få styr på det og komme efter dem.