Går efter guldet: Så meget tjener tyve på dit affald

Mænd i varevogne kan tjene godt på at hærge Danmarks genbrugsstationer.

Guld, sølv og ædelmetaller.

Det er, hvad tyvebander i øjeblikket har stor succes med at stjæle fra flere af landets genbrugspladser. Især i Midt- og Østjylland er genbrugspladserne flittigt besøgt af tyve, der flere gang har udvist en aggressiv og farlig adfærd.

Det er særligt det elektroniske affald, de går efter, og det kan vise sig at være en ganske god forretning, hvis det lykkes at få fingrene i netop det affald, som indeholder mest guld.

- Guld er det, der styrer prisen. Jo mere guld, jo mere stiger prisen, forklarer Jesper Rossen, der er indehaver af Skrotpriser.dk, som splitter elektronikskrot ad og sælger det videre til genindvinding.

Jo mere guld, des flere penge

Når Jesper Rossen modtager elektronikaffald, vejer han det ligesom slik og betaler kunden ud fra en kilopris. Man kan for eksempel få 300 kroner kiloet for en computers hjerne – processoren.

- Per kilo er det mest værdifulde elektronikskrot nok de CPU’ere, der har siddet i gamle computere. I moderne computere er det sådan noget som RAM (computerens hukommelse, red.), fortæller Jesper Rossen.

Begge dele skyldes den mængde af guld, som delene indeholder.

I nogle gamle computere er indmaden meget mere guldbesat end i de computere, der fremstilles i dag. Derfor vurderer Jesper Rossen også, at det for den almindelige dansker vil være mest indbringende at aflevere en gammel computer til genindvinding.

Nedenfor kan du se, hvad forskellige dele elektronikaffald er værd:

Det kan du tjene på elektronikaffald

- Meget af det, vi smider ud, duer

Det er endnu usikkert, hvor skrottyvene transporterer hælervarerne hen.

Jakob Høy Thomsen, der produktområdechef hos Stena Recycling, et andet genindvindingsfirma, gætter dog på, at det ender i tredje verdenslande.

- De kan sælge det på markedet som brugt igen i fattigere lande, siger Jakob Høy Thomsen.

Det bud bakkes op af Skrotpriser.dk’s Jesper Rossen. Han fortæller, at meget af den elektronik, de får ind, stadig fungerer fint.

- I Danmark skifter vi meget hurtigt elektronik ud. Meget af det, vi smider ud i dag, duer. Det er blot blevet for umoderne, siger Jesper Rossen.

På den måde kan nogle lande måske ende med at få gavn af elektronikaffaldet, men skrottet kan dog være miljøfarligt, hvis tyvene ikke det håndterer det rigtigt.