Efter to konkurser på én dag: - Kommuner skal stille højere krav til plejefirmaer

16x9
Pleje Plus har indgivet konkursbegæring og stopper driften dags dato. Det betyder, at Lolland Kommune må overtage 300 borgere fra Pleje Plus. Foto: Jesper Truelsen / TV Øst / Arkivfoto

Mere end 2000 ældre har mistet sin private hjemmepleje i løbet af 2017 på grund af konkurser.

Fredag står mange hundrede ældre med en usikkerhed om, hvorvidt de får besøg af hjemmeplejen eller ej, fordi to private plejefirmaer har drejet nøglen om.

Først meddelte firmaet Pleje Plus, at de har indgivet konkursbegæring og stopper driften dags dato. Sidenhen har DFS – Din Flexible Service oplyst, at de erklæres konkurs natten til lørdag.

Det betyder, at Lolland Kommune må overtage 300 borgere fra Pleje Plus, mens 353 ældre i henholdsvis Glostrup, Vallensbæk, Rødovre og Gladsaxe Kommune må se sig om efter en ny hjemmepleje.

Det er ikke første gang, at private plejefirmaer må kaste håndklædet i ringen. Siden 2013 er over 40 private hjemmeplejer gået konkurs, og ifølge FOA’s konkursindex har omkring 2000 borgere været berørt af konkurser hos hjemmeplejen i løbet af i år.

Det er ifølge FOA’s formand, Dennis Kristensen, 'noget rigtig møg'. Men han har også et bud på, hvorfor vi igen og igen ser de her konkurser.

- Et af hovedproblemerne er, at kommunerne lægger for stor vægt på prisen og for lidt vægt på kvaliteten, når de henter tilbud hjem fra virksomhederne. Det betyder, at der skabes en priskonkurrence om at være billigst, siger han til TV 2.

Udbudsloven gør det svært

Pleje Plus' konkurs kommer i kølvandet på, at TV 2 i februar afslørede, at Lolland Kommune havde fået flere end 250 klager over Pleje Plus.

Det fik efterfølgende Styrelsen for Patientsikkerhed til at rette en alvorlig kritik mod kommunen for at have svigtet sin kontrol med det private plejefirma. Otte dage senere afbrød kommunen samarbejdet med den private leverandør, som altså nu er erklæret konkurs. 

Men i tilfældet med Din Flexible Service mener firmaet direktør, Izabela Prejs, at det handler om en ændring i udbudsloven, der blev lavet i 2013. Den har gjort det svært for de private hjemmeplejer at blive på markedet, mener hun.

- Jeg har råbt op til FOA og til Dansk Erhverv. Det er umuligt at levere billigere service end den kommunale hjemmepleje på de vilkår. Vi har kunne få tingene til at hænge sammen i 13 år og har haft et rigtig godt ry. Men med de nye udbudsregler bliver vi presset af useriøse leverandører uden overenskomster. De har mulighed for at byde med meget lave priser,  siger hun til TV 2 Lorry

Kommunerne skal stille krav

Hvis man spørger Dennis Kristensen, vil den dårlige udvikling fortsætte, hvis ikke alle parter opper sig. 

- Kommunerne og virksomhederne skal sammen blive langt bedre til at sikre, at tingene hænger økonomisk og kvalitetsmæssigt sammen. Ellers vil vi blive ved med at se en stadig strøm af konkurser, som i den grad rammer de ældre hårdt, siger han.

En af de ting, han mener, at kommunerne kan gøre bedre, er at sikre sig, at de får, hvad de betaler for.

- Det handler om, hvorvidt kommunerne er skrappe nok til at stille krav til dem, de laver kontrakter med. Om de er gode nok til at gennemskue, om virksomhederne er økonomisk solide, og om ledelsen har forstand på det, de kaster sig ud i.