Far raser: Sønnen bliver den eneste etnisk danske dreng i klassen

Ny klassefordeling i Holstebro får far til at frygte, at 10-årig bliver isoleret. Så kan han jo bare skifte skole, svarer kommunen.

Sommerferien er kun lige begyndt for 10-årige Magnus Vinding i Holstebro.

Men når skolen begynder igen til august, så starter Magnus i en ny 5. klasse. Og han bliver den eneste etnisk danske dreng i klassen.

Det er Magnus’ far vred over.

Det er nemlig et bevidst valg fra Holstebro Kommunes side, der adskiller Magnus fra sine nuværende drenge-klassekammerater.

- De bliver så mange tosprogede, at Magnus kommer til at stå lidt udenfor, siger faderen, Jimmi Vinding. Han overvejer at flytte sin søn til en friskole, hvis ikke klasseopdelingen bliver lavet om.

Baggrunden er en skolereform, der betyder, at eleverne efter sommerferien skal fordeles i tre klasser. De ni etnisk danske drenge fordeles med fire i én klasse, fire i en anden – og Magnus alene i den tredje klasse.

I alt er der stadig et flertal af etnisk danske elever. De udgør 60 procent af klassen, men det er fordi, der er mange etnisk danske piger. Det er dog stadig en overtrædelse af kommunens princip om, at der kun må være 18 procent tosprogede elever i hver klasse.

"Vi har heldigvis frit skolevalg"

Holstebro Kommune mener ikke, der er noget at stille op:

- Vi er jo nødt til at tage højde for fællesskabet. Hvis man som forældre ikke kan se sig selv i det fællesskab, så har vi heldigvis det frie skolevalg, siger Thomas Smidt, der er skolechef i Holstebro Kommune.

Ifølge en forsker på området er det at lægge et voldsomt pres på Magnus og hans familie:

- Jeg kan umiddelbart godt forstå, at forældrene er bekymrede. For de kan se, at Magnus som den eneste danske dreng er flyttet over i en klasse, uden at have andre danske drenge med sig. Man sætter selvfølgeligt et maksimalt pres på Magnus og hans familie i forhold til at ville blive på den her skole, siger forskningschef på VIA University College Andreas Rasch-Christensen.