Advarer om eksplosionsfare efter flere uheld: Tjek dine gasflasker

16x9
Kompositflaskerne ser ud som på billedet og bliver brugt til blandt andet gasgrill og gasbrændere. Foto: Arbejdstilsynet

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man går gasflasker til grill og gasbrænder efter for skader.

En letvægtsgasflaske som har fået et stød, et slag eller revner kan forårsage en alvorlig ulykke, hvis flaskegassen siver ud.

Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse til, at man tjekker sin letvægtsgasflaske efter for skader. Flaskerne bliver typisk brugt til blandt andet gasgrill og gasbrændere.

Opfordringen kommer efter flere uheld, hvor gas er sivet ud, fordi der er gået hul på gasflaskerne. De er fremstiller i komposit, som er et plastlignende materiale.

Hvis gassen bliver antændt, kan det i værste fald medføre en kraftig eksplosion.

På de gasflasker, som har været involveret i uheld, har der været skader.

Kan eksplodere ved lille gnist

Arbejdstilsynet undersøgelse af gasflaskerne viser, at de flasker, som har været involveret i uheld, formentlig er blevet skadet, fordi de er blevet tabt eller lignende og derfor er revnet.

- Det i kombination med, at flaskerne har stået i direkte sollys, har muligvis ført til, at de er bristet, og at der derfor siver gas ud, der kan eksplodere ved blot en lille gnist, siger Morten Vestergaard, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

- Der er ikke umiddelbar fare ved flaskerne i sig selv, men man bør tjekke, om der er brud på plastikkappen rundt om dem, siger han.

Gasflaskerne bliver ikke kaldt tilbage, fordi de vurderes som sikre, hvis de bare bliver opbevaret og håndteret korrekt.