Savnet syvårig druknet i sø: - Det må bare ikke kunne ske

En undersøgelse skal nu klarlægge, hvad der gik galt, da en syvårig pige forlod en specialinstitution og druknede i en sø søndag.

- Det må bare ikke kunne ske.

Sådan lyder reaktionen fra Viborg Kommune, efter en syvårig psykisk handicappet pige søndag aften blev fundet druknet i sø i Viborg.

Pigen havde tidligere på dagen af ukendte årsager og på egen hånd forladt specialinstitutionen Egeskovhus i Hald Ege: en aflastnings- og døgninstitution, som passer på handicappede børn med specielle behov.

- Vi er frygtelig kede af det og af den sorg, som vi nu forvolder familien, der har overladt et barn i vores varetægt, siger Claus Clausen (V), formand for Viborg Kommunes børne- og ungdomsudvalg til TV 2.

- Forældrene afleverer deres barn og forventer, at vi passer på det, så man tænker jo straks, om vi har fejlet.

En undersøgelse skal klarlægge, hvad der gik galt, da en syvårig pige forlod en specialinstitution og druknede i en sø. Det fortæller Claus Clausen (V), formand for Viborg Kommunes børne- og ungdomsudvalg til TV 2. Video: Elisabeth Thiis

Stor eftersøgning 

Den syvårige pige, som ikke havde noget sprog, blev meldt savnet klokken 16.00 af Midt- og Vestjyllands Politi.

- Straks efter anmeldelsen til politiet indledtes en eftersøgning med flere patruljer, medarbejdere fra institutionen og bekymrede borgere, som frem til nu har finkæmmet området, oplyste politiet i en pressemeddelelse søndag aften, hvor de også kunne oplyse, at pigen var fundet død.

Billede fra søen, hvor pigen druknede. Borgere har placeret et mindelys og lagt røde roser.
Billede fra søen, hvor pigen druknede. Borgere har placeret et mindelys og lagt røde roser. Foto: TV 2 / Palle Jensen

- Der er intet, der tyder på en forbrydelse, understregede politiet.

Byrådet har ansvaret

Hos Viborg Kommune er man nu i gang med at undersøge hændelsesforløbet søndag. Hvorfor fik pigen lov at forlade institutionen, og hvordan kunne det ende med dødsfald?

- Jeg har lige nu ingen svar på, hvordan det kunne gå så galt. Det er det mest tragiske udfald, siger Claus Clausen.

Men hvem har ansvaret for, at det her er sket?

- I sidste ende er det byrådet. Vi varetager opgaver og tilbyder borgerne hjælpen.

Så har I fejlet?

- Det må forvaltningen jo undersøge. Jeg kan ikke mindes, at vi har lavet nogle besparelser på området og dermed sat personalet i en svær situationen.

Ro til at undersøge episoden

Specialinstitutionen Hald Ege har plads til op mod 10 handicappede børn og er omringet af et flere meter højt hegn.

Skal forældrene til børn i institutionen være nervøse?

- Det håber jeg sandelig ikke. Men jeg er nødt til at give forvaltningen ro til at undersøge, hvad som er sket, siger Claus Clausen.

Forældrene til den syvårige pige blev underrettet om hendes død søndag aften.

TV 2 har talt med Ole Elbæk, der er familiechef i Viborg Kommune. Han bekræfter, at man er i gang med at stykke et hændelsesforløb sammen, så man kan komme nærmere svaret på, hvorfor det gik så galt.