Mulig smørkrise på vej: Arla melder om mindre produktion

16x9
Arkivbillede. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Det er fortsat uvist, om prisen på smør i danske supermarkeder vil stige.

Det kan i fremtiden blive sværere at få smør på brødet.

I Sverige er prisen på smør steget med 50 procent, i Frankrig er croissanten i fare på grund af mangel på smør, og i Japan er befolkningen tvunget til at rationere smørforbruget, skriver Business.

Alarmsignalerne har fået mejeri-koncernen Arla til at vurdere, om det kommer til at påvirke det danske marked.

Og her er svaret simpelt.

- Det er vores klare intention, at det kommer ikke til at ske, siger Thomas Carstensen, som er direktør for den globale råvarehandel i Arla, til TV 2 og forsikrer, at danskerne fortsat vil kunne finde smør på hylderne.

Smør kan blive dyrere 

En smørkrise verden over hænger ifølge Thomas Carstensen sammen med, at mælkeproduktionen faldt sidste år.

Prisen på mælk var blevet lavere, og landmændene reagerede ved at skære ned på omkostningerne og have færre køer, fordi de ikke fik dækket omkostningerne for produktionen. I dag mærker vi konsekvensen, fortæller direktøren:

- Det tager tid at producere ny mælk. I Europa og de fleste andre steder har vi haft en kutyme for, at vi producerer mælk i foråret. Men i år ser det ud til, at mælkeproduktionen er mindre end forventet - og derfor ser vi nu en øget efterspørgsel, siger han.

Hvad kommer det til at betyde for danskerne?

- Det kan jeg ikke sige noget om. Har du penge, kan du få, har du ingen, må du gå. Der kommer en prisreaktion. Hvis der er mange, der efterspørger de samme produkter, stiger prisen. Men hvordan det vil foregå i butikker, kan jeg ikke sige noget om, siger Thomas Carstensen og tilføjer:

- Vi kan bekræfte, at der er en generel opadgående stigning i industripriserne. De bliver ramt først. De bliver lige nu mødt af stigende priser over hele verden.

Thomas Carstensen mener, at en forbedret økonomi for landmændene vil betyde, at der vil blive produceret mere mælk, som kan bruges til produktionen af smør. Selvom det er en langstrakt proces, ser han positivt på fremtiden.

- Vi har et produkt, som bliver efterspurgt, fordi det er naturligt og rent. Så vi må sikre os, at det er til rådighed.