Jordbæravlere frygter for årets høst: Sådan kan du redde dine egne bær

Svingende temperaturer gør det svært for jordbæravlere at sikre de første jordbær i sæsonen.

- Den skulle jo have haft en mere mørkegrøn farve, siger Søren Østergaard, der driver Kildebrønde Frugtplantage.

Mellem fingrene holder planteavleren en lysegrøn blomst, der skal blive til et rødt jordbær. Men udsigten til sådan en forvandling er ikke lovende.

Kombinationen mellem en varm marts og en kold april måned har givet Søren Østergaard og andre danske planteavlere den værst tænkelig start på årets jordbærhøst. Nu er det med stor bekymring, når de ser deres planter blomstre.

- Planterne hundefryser jo. Når det har været så koldt, kommer der ingen næringsstoffer med op. Det bliver så sjusket, siger han.

Jordbær kommer senere i butikkerne

Søren Østergaard har drevet sin frugtplantage i omkring 25 år, og på trods af sin store erfaring har han aldrig oplevet et forår med så store frostskader. 

Op mod fem procent af hans blomster er allerede frosset væk. Det betyder, at forbrugerne kommer til at vente med at se jordbær i butikkerne.

- De kommer måske en uge senere, fordi de første blomster er frosset væk. Det er ærgerligt for forbrugerne og for prisen, siger han.

Håbet om talrige røde jordbær er der stadig.
Håbet om talrige røde jordbær er der stadig. Foto: TV 2

I jordbærrækkerne på Kildebrønde Frugtplantage er skaderne også tydelige. Sammen med Nauja Lisa Jensen, der er konsulent hos Gartnerirådgivningen og samtidig ekspert i jordbær og hindbær, tager Søren Østergaard et nemmere kig på sine jordbærs skader.

- Når du åbner op her, er blomsten helt sort indeni. Den vil ikke blive til noget. Den her visner bare, siger Nauja Lisa Jensen, som sidder på huk med en udfoldet jordbærblomst mellem fingrene.

Hvis blomsten ikke var blevet ramt af kulden, ville den i stedet have været lysegrøn indeni.

Her kan du se forskellen på en blomst, der fortsat er helt fin - og en blomst, der er visnet på grund af varmeforskellen:

Konsekvenser er upræcise

Selvom skaderne er tydelige, har Søren Østergaard svært ved at sætte et præcist tal på, hvor meget det kommer til at koste ham.

- Vi får flere penge for de første bær, så på det punkt vil vi miste penge, siger han og tilføjer:

- Vi håber på, at spanden, der bliver fyldt med penge, også bliver fyldt i år. Jordbærplanten vil kompensere for de første blomster, der ikke bliver til noget.

For at undgå at skaderne hober sig op, har Søren Østergaard tildækket sine blomster med et fiberdug. Det giver planten op mod tre graders varme. Det vil sige, at han kan beskytte dem helt ned til tre minusgrader.

Sådan beskytter du dine jordbærplanter

Brug en fiberdug

Du kan med fordel lægge en fiberdug over dine jordbærplanter, fortæller Nauja Lisa Jensen, der er konsulent hos Gartnerirådgivningen og samtidig ekspert i jordbær og hindbær.
Når du lægger noget over dine jordbær lige inden frosten, beskytter det planten. Jo flere lag, jo bedre beskytter det.
Nauja Lisa Jensen guider også til at sprøjte med vand, inden man lægger en fiberdug over sine planter. Du kan også bruge granris til at lægge planterne. Det er blot et spørgsmål om at holde på varmen.

Brug en sprinkler

Du kan med fordel også bruge en sprinkler, fortæller Nauja Lisa Jensen, der er konsulent hos Gartnerirådgivningen og samtidig ekspert i jordbær og hindbær.
Det er dog en smule risikabelt, da du kan skal være sikker på, at du har et system, der ikke stopper, emsn det fryser. Så længe du bliver ved med at putte vand på dine planter, fryser det ikke.

Brug fakler

Sydpå bruger vinplantager ofte fakler for at få luftcirkulation, der sikre mere varme. Det kan give færre skader, mener  Nauja Lisa Jensen, der er konsulent hos Gartnerirådgivningen og samtidig ekspert i jordbær og hindbær.

Pluk de visne blomster

Hvis dine blomster er sorte indeni, kan du med fordel plukke dem af. Det vil give mere energi til planten og derved sikre, at de resterende bær bliver bedre. Det fortæller Nauja Lisa Jensen, der er konsulent hos Gartnerirådgivningen og samtidig ekspert i jordbær og hindbær.