Far kører rundt i Maserati - men vil ikke betale børnebidrag

16x9
Louisa Kristensen er Samuels mor. Samuels far kører rundt i en Maserati, men vil ikke betale børnebidrag. Foto: Kim Frandsen / TV 2

Forældre har gæld på over otte milliarder kroner til staten i ubetalte børnebidrag.

Mange forældre lader staten forsørge deres egne børn. Sidste år var der næsten 43.000 forældre, som ikke betalte deres børnebidrag. Dermed lagde Udbetaling Danmark ud, og gælden til statskassen blev sendt til inkasso hos Skat.

En af dem, som ikke betalte, var faderen til Samuel på tre og et halvt år. Samuels mor hedder Louisa Kristensen og bor med sin søn i en toværelseslejelighed i Københavns Sydhavn. Hun har gennem hele sin søns liv forsøgt at få faderen, der jævnligt ser Samuel, til at betale børnebidrag.

Louisa Kristensen er Samuels mor.
Louisa Kristensen er Samuels mor. Foto: Kim Frandsen / TV 2

- Jeg bliver frustreret og vred, og jeg kan ikke sætte mig ind i, hvad det er for en tankegang, han har, fortæller Louisa Kristensen, der helst var fri for, at bidraget skulle være andre menneskers problem.

- Det, synes jeg ikke, er retfærdigt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skal være skatteborgernes problem, at der er en far, som har råd til at betale børnebidrag, men som ikke gør det, siger Louisa Kristensen.

Jeg forstår ikke, hvordan han på den ene side ikke vil betale børnebidrag og på den anden side gerne vil have fradraget, så vi andre hænger på regningen

Louisa Kristensen

Kan ikke tage børnebidrag fra løn

Skat har i flere år haft problemer med inddrivelse af gæld til staten. Det betyder, at den samlede gæld til det offentlige er steget til næsten 100 milliarder kroner. TV 2 forsøger at finde ud af, hvem der skylder de mange penge.

En af de største enkeltstående poster på listen over forskellige typer gæld er ubetalt børnebidrag. Staten har lagt over otte milliarder kroner ud i børnebidrag, som ikke er blevet betalt tilbage af forældre.

En af grundene til, at gælden er blevet så stor, er, at Skat på grund af problemerne med inddrivelse har suspenderet al løntilbageholdelse. Det vil sige, at Skat lige nu ikke kan tage gælden direkte ud af folks løn, som det tidligere har været tilfældet.

16 kasser champagne i Maseratien

Samuels far kan tilsyneladende godt betale børnebidrag. Statsforvaltningen har på baggrund af hans indtægt og værdier opgjort, at han kan betale et særligt højt børnebidrag på cirka 6.000 kroner om måneden. Staten lægger kun ud for grundbeløbet, som er på cirka 1.300 kroner. Resten af beløbet skylder han til Louisa Kristensen.

Samuels far ejer en række populære barer i København, og de billeder, han deler på sociale medier, tegner også et billede af, at han ikke mangler midler. Siden hans søn blev født, har han ejet to forskellige Maserati-sportsvogne.

På nedenstående billede forklarer han, at der kan være 16 kasser af den eksklusive champagne Dom Perignon i bagagerummet på hans Maserati.

Louisa Kristensen forstår ikke, at faderen til hendes barn kan have sådan en livsstil og samtidig lade være med at betale børnebidrag. Hun fortæller, at han, ud over halvdelen af en babyalarm, ikke har bidraget med noget til hendes forsørgelse af Samuel, selvom hun har Samuel langt størstedelen af tiden.

- Hvis Samuel forstod alle de her ting - nu er han heldigvis ikke så gammel – hvad han ville han så tænke om sin far og de prioriteringer, han har valgt, siger Louisa Kristensen.

Dette umoralske tyveri, hvor statsmagten med voldsmonopolet i ryggen er håndlanger

Samuels far

Advokat: Forældre udnytter Skats problemer

Den tidligere formand for Danske Familieadvokater, Helle Larsen, har haft en række sager med fædre, som ikke vil betale. Hun tror at nogle af dem spekulerer i, at Skats inddrivelse har problemer.

- Det er mit indtryk, at der er nogle, som ganske kalkuleret siger, "jeg betaler først, når jeg skal". Det er uretfærdigt over for børnene, fordi pengene jo skal gå til, at børnene får en ordentlig tilværelse, siger Helle Larsen.

Advokat Helle Larsen mener forældre spekulerer i, at lade være med at betale børnebidrag.
Advokat Helle Larsen mener forældre spekulerer i, at lade være med at betale børnebidrag. Foto: Kim Frandsen / TV 2

Hun bygger det på, at hun flere gange har oplevet, at fædre gerne vil betale, når hun på vegne af moderen overtager sagen fra Skat og tager den til privat inkasso.

Tal, som TV 2 har fået fra Skat, viser, at 83 procent af dem, som ikke betaler børnebidrag, er mænd.

- Dette umoralske tyveri

Louisa Kristensen forklarer, at faderen ikke vil betale, fordi han blandt andet mener, at børnebidraget er sat alt for højt. Hun har foreslået et kompromis, hvor han kun betaler 3.500 kroner. Men han ville ikke gå over 2.750 kroner, fordi der så skulle betales skat af beløbet.

Louisa Kristensen
Louisa Kristensen Foto: Kim Frandsen / TV 2

I en mail skrevet til Louisa Kristensens advokat giver Samuels far udtryk for, hvad han mener om børnebidraget:

- Dette umoralske tyveri, hvor statsmagten med voldsmonopolet i ryggen er håndlanger, skriver faderen i mailen til advokaten.

Skrev det alligevel på selvangivelsen

Selvom faderen ikke betalte børnebidrag, så skrev han alligevel på sin selvangivelse i 2014, at han havde betalt 64.000 kroner i børnebidrag, så han fik fradrag af det. Det betød, at Samuel fik et skattesmæk på 12.000 kroner, og at Louisa Kristensen ville blive sat ned i boligsikring.

Der blev rettet op på Samuels skattesmæk, efter Louisa Kristensen brokkede sig, men boligsikringen er der stadig problemer med.

- Der blev jeg bare enormt ked af det, for jeg forstår ikke, hvordan han på den ene side ikke vil betale børnebidrag og på den anden side gerne vil have fradraget, så vi andre hænger på regningen – altså hans egen søn. Det gør mig rigtig vred, siger Louise Kristensen.

Har taget nogle af pengene

I alt har Samuels far gennem tre et halvt år opbygget en gæld til Louisa Kristensen og Skat på over 200.000 kroner. Selvom størstedelen af det er et mellemværende mellem ham og Louisa Kristensen, tager Skat sig af inddrivelsen af hele beløbet.

Louisa Kristensen og Samuel i lejligheden i Københavns sydhavn.
Louisa Kristensen og Samuel i lejligheden i Københavns sydhavn. Foto: Kim Frandsen / TV 2

Efter TV 2 Nyhederne gik ind i historien, har Skats pantefoged taget en del af det beløb, som Samuels far skyldte Louisa Kristensen og Skat.

Louisa Kristensen ved godt, hvad hun skal bruge pengene på.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig at købe sådan en Christiania-el-cykel, så kunne vi cykle rundt på den i stedet for at tage bussen og toget hele tiden. Det, tænker jeg, ville være en god oplevelse - også for Samuel, siger Louisa Kristensen.

Louisa Kristensen og sønnen Samuel.
Louisa Kristensen og sønnen Samuel. Foto: Kim Frandsen / TV 2

Samuels far har ikke ønsket at medvirke i historien, men TV 2 har forelagt oplysninger i artiklen for ham, og han har bekræftet, at de er korrekte.

Samuels far ville ikke tale med TV 2.
Samuels far ville ikke tale med TV 2. Foto: TV 2

Rettelse: Af ophavsretsmæssige grunde er der 23. juni fjernet billeder i forhold til originalartiklen.