Stigende antal indvandrere ryster DF: - Det tal skal bankes helt ned

Om 43 år vil hver femte dansker være indvandrer eller efterkommer. "Rystende", mener DF og opfordrer til yderligere stramninger. Radikale er uenige.

- Det er nogle meget voldsomme tal. Det er faktisk meget rystende, at befolkningsudviklingen går så stærkt, og derfor skal der noget helt nyt til. 

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen, efter Udlændinge- og Integrationsministeriet har offentliggjort nye tal for befolkningsudviklingen blandt indvandrere og efterkommere. 

Tallene viser, at en femtedel af befolkningen i 2060 vil være enten indvandrere eller efterkommere. Heraf vil hver ottende borger i Danmark være fra ikke-vestlige lande. Det skriver Berlingske

I dag gælder det for 13 procent af befolkningen, og spørger man Martin Henriksen, er stigningen derfor alt for høj. 

Muslimsk indvandring skal i nul

- Vi har fået bragt indvandringen ned, men det er slet ikke nok. Sidste år var det cirka 80.000 mennesker, der fik en opholdstilladelse i Danmark, og vi ønsker at reducere det med i hvert fald 10.000. Så vi stille og roligt - men sikkert - får banket indvandringen ned, siger han og understreger: 

- Den muslimske indvandring skal så tæt på nul som muligt. Den skal bankes helt i bund. 

Det betyder blandt andet yderligere stramninger ved familiesammenføringer og flere afviste asylansøgere ved grænsen, mener DF. Det er dog ikke kun indvandrere fra muslimske lande, der præger statistikken, og derfor skal det også være vanskeligere at komme til landet som udenlandsk arbejdskraft fra for eksempel andre EU-lande. 

R: Farlig vej at gå

Hos De Radikale er man ikke udpræget begejstret for Dansk Folkepartis forslag. 

Udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen kalder det for "en farlig vej at gå": 

- Det er ikke en holdbar løsning at afvise flere ved grænserne. Det kræver et fælles samarbejde med resten af EU, hvis vi skal nedsætte antallet af flygtninge. Det er en farlig vej at gå, at DF vil gøre det alene, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen mener samtidig ikke, at det kan komme bag på nogen, at antallet af indvandrere i Danmark vil stige.

- 80 procent af dem er under 25 år, og derfor vil tallet naturligvis stige, når de stifter familie. Det afgørende er, at vi formår at gøre dem til en ressource i det danske samfund, siger hun.

Her henviser hun blandt andet til, at en stigning i antallet af indvandrere og efterkommere tidligere har vist sig at have økonomiske konsekvenser for samfundet, fordi en stor andel af dem ikke er i beskæftigelse.

En analyse fra Finansministeriet har for eksempel vist, at indvandrere og deres efterkommere kostede statskassen 28 milliarder i 2014, som blandt andet blev brugt på overførselsindkomster.

- Derfor skal vi investere i dem, og det gør vi via uddannelse. I fremtiden vil vi være langt færre unge end gamle i Danmark, og derfor har vi brug for efterkommere af indvandrere, siger hun.

S: Der er kommet for mange ind  

Integrationen har ikke været god nok de sidste 30-40 år, og derfor skal antallet af udlændinge til Danmark bringes ned. Det mener Socialdemokratiet.

- Det første, man skal gøre, det er at sikre, at vi får styr på antallet, der kommer til Danmark. Der har over de senere år simpelthen været for stor en tilstrømning. Vi har ikke kunnet kapere det høje antal, siger partiets integrations- og udlændingeordfører, Dan Jørgensen, som kalder de nye tal for "ret voldsomme".

Det betyder dog ikke, at Socialdemokratiet vil støtte Dansk Folkepartis forslag om at reducere antallet af opholdstilladelser med 10.000.

- Det virker meget tilfældigt, at det lige er 10.000, man har valgt. Jeg synes hellere, at Martin Henriksen skulle støtte Socialdemokratiet, som har sagt til regeringen, at vi gerne vil have en analyse af, hvor mange vi kan kapere i Danmark, siger Dan Jørgensen.

Socialdemokratiet vil have styr på antallet af udlændinge, der kommer til Danmark, siger Dan Jørgensen.