Kinesere melder sig klar til at hjælpe Danmark af med invasiv art

16x9
Østers - her hos Torvehallerne i København - kan de også godt lide i Kina. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Ifølge New York Times er kineserne klar til at hjælpe Danmark med at bekæmpe invasive østers, som truer de danske kyster.

'Ka' De li' Østers?' hed en dansk tv-serie engang for mange år siden.

Det kan de - også -  godt i Kina. Og nu kan et helt unikt dansk-kinesisk samarbejde se dagens lys - tusinder af kinesere har nu meldt sig klar på de sociale medier til at "gå ind i modstandskampen" mod en invasiv Østers-art, der kommer fra Stillehavet og nu truer de danske kyster.

Det skriver den anerkendte amerikanske avis New York Times på sin hjemmeside.

Det var Politiken, der forleden kunne fortælle om problemerne - blandt andet i Limfjorden, hvor den invasive at nu har bredt sig i hele Limfjordens længde. Stillehavsøstersene kommer fra syd og begyndte for mere end ti år siden at danne banker i mundingen af Limfjorden. Det fik i 2010 forskere til at råbe vagt i gevær.

Forskere fra Roskilde Universitet (RUC) har i en rapport beskrevet problemet.

Den rapport delte den danske ambassade i Beijing på det store sociale medie Webo - kinesernes svar på Facebook - med en ledsagende tekst, der udløste en heftig reaktion.

- De danske kyster er oversvømmet af østers, og danskerne er ikke engang spor glade. Kom til Danmark og spis østers - har vi en aftale? skrev den danske ambassade kækt.

Aftale på vej

Og skal man tro reaktionerne, så har vi en aftale med flere tusinde kinesere, der nærmest allerede er på vej.

- Jeg sværger på det allerhelligste at gå ind i den danske østers-modstandsbevægelse. Jeg vil dedikere min tunge og mine smagsløg til at bekæmpe denne fare, til den er udryddet, skrev en af de 15.000, der reagerede på Webo.

På den danske ambassade reagerede man med taknemmelighed - og med løftet om, at hvis kinserne ikke havde mulighed for at komme til Danmark, kunne der muligvis også blive tale om en større eksport til Kina af danske østers.

- Tak til alle jer fremadmarcherende østers-bekæmpere. De danske kyster venter på jer, lød svaret fra den danske ambassade - med tilføjelsen om, at man også må forudse en øget eksport af østers til Kina.

Danskere også i kamp

Men også her i Danmark er flere gået ind i kampen. TV MIDTVEST kan fortælle at firmaet Venø Seafood fik en god idé, da firmaet under fangster oplevede, at man fik mange af de invasive Stillehavs-østers ind sammen med de traditionelle Limfjordsøsters.

- Vi så, at den var meget kødfuld, og derfor så vi, at der var et marked for det, siger ejer af Venø Seafood, Kristian Borbjerggaard, til TV MIDTVEST.

Det er især på Sjælland og i København, at Stillehavs-østers er blevet en succes.

- Det er på meget kort tid blevet vores bedst sælgende østers, siger Tommy Lund til TV MIDTVEST. Han har en stand i Torvehallerne i København.

Også blandt forskerne i Dansk Skaldyrscenter, der har påpeget problemerne med den invasive østers-art, er man glad for en løsning, hvor de bliver solgt og spist.

- Jeg synes, at det er en rigtig god idé. Vi kommer aldrig af med dem igen, så det er da dejligt, hvis der er nogen, der kan bruge dem til noget, siger Lene Friis Møller, forsker hos Dansk Skaldyrscenter.