Brevkassen der kun er for børn: - Hvordan kysser man godt?

- Selvom voksne også har været børn engang, så ved børn stadig mest om at være barn, siger et barn om brevkassen.

Hvordan kysser man godt? Hvad gør man, hvis ens forældre skal skilles, og man ikke kan snakke med dem om, hvor ked af det, man er?

Og hvad gør man, hvis man føler sig helt alene i verden?

Brevkassens top 5

Emner børn hjælper hinanden med 

  1. Forelskelse - set 30.496 gange 
  2. Familie - set 18.777 gange
  3. Venskaber - set 16.484 gange
  4. Sex og seksualitet - set 16.115 gange
  5. Krop og udvikling - set 14.405 gange

Kilde: Børns Vilkår

Den slags tanker kan børn spørge andre børn om i en brevkasse på Børnetelefonens hjemmeside, der sidste år blev læst 150.000 gange.

- Og de er smaddergode til det, siger seniorpressekonsulent Marianne With Bindslev i Børns Vilkår, der står bag brevkassen 'Børn hjælper børn'.

Andre har det som mig

Derfor har Børns Vilkår sat gang i en kampagne, der skal gøre børn over hele landet bedre til at snakke med hinanden om deres bekymringer.

Det har de og børnene i brevkassen nemlig gode erfaringer med, som man ser det her, hvor der er gode råd til en 12-årig dreng, der er blevet forelsket i sin bedste ven.

30-03-2017 
Forelsket i min bedste ven
Hey! Jeg er en dreng på 12. Jeg har en kæreste, men er desværre blevet forelsket i min bedste pigeven. Hvad skal jeg gøre? Skal jeg tage chancen og spørge hende eller glemme hende og beholde den anden? Please hjælp mig, det er vigtigt. - Dreng 12 år.
31-03-2017 
Jeg vil anbefale alt slå op med din nuværende kæreste, da det ikke er sjovt for dig eller for for hende, hvis du ikke har følelser for hende :) Prøv at vente et stykke tid, så du ikke bare går fra den ene til den anden, og se så, om du stadig er forelsket i din pigeven. Hvis du er, synes jeg, du burde gå efter hende :) - Dreng 13 år.
05-04-2017 
Hej. Jeg synes, du skal sige "kan vi måske have et åbent forhold?" og spørge din pigeven, om hun vil være kærester. Og hvis hun siger ja, så slå helt op med din nuværende kæreste. - Pige 11 år.
07-04-2017 
Hvis du også er hendes bedste ven, og du elsker hende højere end din kæreste, ville jeg fortælle veninden, hvad jeg føler for hende, fordi der er det ved piger i den alder, at de ELSKER at blive elsket. Så bare spring ud i det, og hvis hun siger nej og bare vil være venner, så skal du behandle hende præcis, som du gjorde, før du fortalte hende om dine følelser. Og ellers så se tiden an. Det kan være, hun viser kærlighed til dig. - Pige 12 år.

Derudover ønsker de, at endnu flere børn bruger brevkassen, for det er deres erfaring, at børn ofte kan snakke bedre med venner end med de voksne - specielt om familie, venskaber og sex.

- Det smarte er jo, at de kan spejle sig i hinanden og se, at der er andre, der har det som dem, siger Marianne With Bindslev.

Bedste venner og sex-videoer

Brevene handler om forelskelse, hvorfor bedsteveninder vender hinanden ryggen og sexvideoer på Instagram.

Selvom voksne også har været børn engang, så ved børn stadig mest om at være barn.

Anonymt barn i evaluering af brevkassen 'Børn hjælper børn'.

Og selv om det er børn, der snakker med hinanden om problemerne i øjenhøjde, er der en voksen moderator, der læser deres svar igennem, før de kan ses - for netop at sørge for, at man trygt kan spørge om alt.

Men oplevelsen er, at børnene selv er rigtig gode til det.

- Børn er fantastiske til at støtte hinanden, siger seniorpressekonsulent i Børns Vilkår Marianne With Bindslev.

Det ser man for eksempel her, hvor teenagerpiger giver gode råd og opbakning til en 11-årig pige, der er meget nervøs for sit første kys.

30-03-2017 
Jeg vil gerne kysse
Hej. Jeg er rimelig ny i det der kysse-halløj. Hvornår er man gammel nok til at kysse, og hvordan kan man være “god” til det? Håber VIRKELIG, at I svarer på mit brev!!!! - Pige 11 år.
01-04-2017 
Jeg har lige fået mit første (mange mange) kys og fortryder, hvem det var med. Han er en fuckboi og kan nu ikke få ham ud af hovedet. Men jeg synes, det er vigtigt, at man selv føler sig klar, og at man er tryg ved personen, man kysser med. Så hvis du føler dig sikker, så kast dig ud i det. Ham jeg kyssede med, havde jeg ikke engang kendt i 7 timer... Ikke så smart. - Pige 15 år.
02-04-2017 
Hej. Jeg synes ikke, man skal være en bestemt alder. Og det med kysset, tror jeg bliver bedst, hvis du ikke tænker på, at det skal blive godt. Det skal bare ske, og så bliver det godt. - Pige 15 år.
08-04-2017 
Der er ikke nogen alder på, hvornår man skal have sit første kys. Nogen får deres første kys som 14-årige, og andre får det først senere. Vent til du er helt klar, og til du synes, du har fundet en sød dreng. Det med at være god til at kysse, ved man aldrig før man har prøvet det. Du vil finde ud af det den dag, hvor du prøver det første gang. Jo mere man kysser, jo bedre bliver man. Evt. start ud med tantekys ;) - Pige 17 år.

Børn ved mest om at være børn

Det samme mener børnene, der bruger brevkassen.

- Selvom voksne også har været børn engang, så ved børn stadig mest om at være barn, svarer et barn anonymt i en evaluering.

Det smarte er jo, at de kan spejle sig i hinanden og se, at der er andre, der har det som dem.

Marianne With Bindslev, seniorpressekonsulent i Børns Vilkår.

Brevkassen ’Børn hjælper børn’ er blevet til på baggrund af feedback fra børn, som på Børnetelefonens hjemmeside har efterlyst et sted, hvor de netop har chancen for at snakke med nogen på deres egen alder.

- Det gode er, at man nogle gange ser, at der er andre, der har det samme problem. Og så føler man ikke, man er den eneste, svarer et barn i evalueringen.

Det ser man her, hvor der er masser af varme kram og gode råd til en 10-årig dreng, hvis forældre skal skilles.

30-03-2017 
Mine forældre skal skilles
Hej! Jeg er en dreng på 10 Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre. Jeg kom hjem fra en ven og så sagde mine forældre til mig de skulle snakke med mig. Jeg går så derop, og så fortæller de at de skal skilles. Jeg er så ked af det, og ved ikke hvad jeg skal gøre? - Dreng 10 år.
04-04-2017 
Mine forældre blev også skilt, da jeg var 10. Det er svært, men du er bare nødt til at give det tid. Det vigtigste er, at du ved, at det ikke er din skyld. - Dreng 13 år.
09-04-2017 
Nu er mine forældre aldrig blevet skilt, men du kan prøve at tænke på det positive: Dobbelt så mange gaver og fødselsdage og dobbelt så meget chokolade til påske. Altså det er mit råd. Prøv at blande mit råd med andre, så tror jeg nok, at det går over. - Pige 10 år.
19-04-2017 
Dine forældre har taget den helt rigtige beslutning. Det kan virkelig være svært at se lige nu, men meget snart vil du indse, at de er meget gladere hver for sig, og det samme er du. Dine forældre blev skilt af en grund, som gjorde at de ikke fungerede som at par. Du skal bare virkelig huske, at det ALDRIG er din skyld. Jeg håber at jeg kunne hjælpe dig lidt :-) - Pige 15 år.

Børns Vilkår og TrygFonden lancerer i dag en kampagne for brevkassen ’Børn hjælper børn’ for at gøre børn bedre til at hjælpe hinanden.

Derfor modtager alle landets 4. og 6. klasser materialer til trivselsarbejdet i klassen og en guide til at snakke om de emner, der fylder mest i børns liv.