10 ting børn HELST IKKE snakker med deres forældre om

16x9
Der er bare ting, som det er nemmere at snakke med venner om end de voksne. Foto: Simon Skipper / Scanpix Denmark

Kærlighed, krop og venskaber er emner, hvor de unge helst snakker med vennerne og giver de gamle et grynt som svar.

Er du mor eller far? Og har du på fornemmelsen, at dit barn går og grubler over noget, som det helst ikke vil snakke med dig om?

Da har du højest sandsynligt ret, for mange børn oplever, at det er nemmere at snakke med vennerne end de voksne om mange af deres tanker.

- Det er hamrende godt, at de har hinanden, siger børnepsykolog John Halse, der er en erfaren børnepsykolog.

- Det er hamrende godt

Det ved man godt hos Børnetelefonen, der på deres hjemmeside har en brevkasse, hvor børn besvarer breve fra andre børn.

- Det smarte er jo, at de kan spejle sig i hinanden og se, at der er andre, der har det som dem, siger seniorpressekonsulent Marianne With Bindslev.

Og selv om det er børn, der snakker med hinanden om problemerne i øjenhøjde, er der en voksen moderator, der læser deres svar igennem, før de kan ses - for netop at sørge for, at man trygt kan spørge om alt.

- Men børnene er fantastiske til at støtte hinanden, siger seniorpressekonsulent i Børns Vilkår Marianne With Bindslev.

Kærlighed og venskaber

Det er specielt emner som kærlighed, krop og venskaber, hvor de unge vender det med vennerne og giver de gamle et grynt som svar.

Og det giver god mening for John Halse.

- Der er en stor gevinst i, at andre børn kan sige: Det har jeg prøvet. At man kan spejle sig i de andre og se, at man ikke er alene, forklarer han.

Snak med en voksen bagefter

Men det kan aldrig stå alene, mener John Halse, der udover børnepsykolog er forhenværende formand for Børns Vilkår.

- Jeg synes, de skal ringe til Børnetelefonen og snakke med en kvalificeret voksen, der kan bringe dem et skridt videre, siger John Halse.

Nedenfor har vi sammen med John Halse og Marianne With Bindslev lavet en liste over de ting, som børn helst ikke snakker med deres forældre om.

10 ting børn HELST IKKE snakker med deres forældre om

Det første kys

Hvordan ved jeg, at jeg er klar? Hvem jeg skal gøre det med, og hvordan man gør? 

Sex og "den første gang"

Det er de samme tanker, som man nervøst kredser om, før det første kys: Hvordan ved jeg, at jeg er klar? Skal jeg sige til min kæreste, at jeg er omskåret? Og hvordan er man god i sengen?

Kærester og seksualitet

Hvad skete der? Var jeg ikke sød nok? Var det forkert at gå i seng med ham? Jeg er forelsket i den samme dreng, som min bedste veninde – hvad gør jeg? Hvordan ved jeg, om min kæreste elsker mig? Og er jeg egentlig til drenge eller piger? Den slags er nemmere at snakke med de bedste venner om end med mor og far. 

 

Kroppens udvikling

Hvad sker der med min krop? Mens der snakkes en masse om menstruation, er det en anden sag med drengenes første sædafgange (eller klister i natbukserne). Det gør oplevelsen en kende tabubelagt. Derudover er det en årelang bekymring, om man har flotte bryster og tissemand - og om man udvikler sig, som man skal: Er det normalt at onanere hver dag? Hvor bliver min første menstruation af? Kan drenge kun lide piger med store bryster?
 

Nøgenbilleder og sociale medier

Jeg har delt et topløst billede af mig selv for at få likes – men nu deler andre det, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre? Eller: Jeg har sendt et topløst billede til min kæreste, og han har delt det med andre. Det er svært, at sige til mor og far, at der er nøgenbilleder af en selv på nettet.

Problemer med vennerne

At stå alene i skolegården eller blive droppet af sin bedste ven er flovt og meget sårende. Da er andre venner og endda en børnebrevkasse et trygt sted at spørge andre, hvad man dog skal gøre. Da oplever man, at man ikke er alene, og at mange andre har oplevet det samme.

Mobning

Der er mange grunde til, at mobning er svært at snakke om for de fleste børn. Det er flovt, og mange børn ønsker ikke at gøre deres forældre kede af. Andre er bange for, at forældrene selv tager affære og gør det hele værre i børnenes øjne.

Regler derhjemme

Skal du lave mad, rydde op og gå ud med skraldet? Hvor sent må du komme hjem, og er det okay, at du drikker alkohol? Den slags viden om, hvordan reglerne er hjemme hos vennerne, bruger de unge til 'overenskomstforhandlinger' derhjemme.

Problemer derhjemme

Det giver sig selv, at det er nemmere at snakke med de bedste venner, hvis mor og far skændes eller drikker for meget.

Skilsmisse

Jeg er så ked af, at mine forældre skal skilles, og blev så gal, da de sagde det. Hvad skal jeg gøre? Det er bedre at høre fra venner, der har oplevet det samme, end mor og far, der siger, det nok skal gå.