Boom i landets mellemstore byer

16x9
Blandt andet Fanø ligger i top i den nye undersøgelse om virksomhedstilvækst. Foto: Ernst van Norde / Scanpix Danmark

Flere og flere virksomheder søger væk fra de store kommuner. Et tegn på landsdækkende vækst, siger Dansk Industri.

Væksten spirer ude i mindre og mellemstore danske byer. Flere landkommuner har nemlig i løbet af det seneste år oplevet en større tilstrømning af virksomheder.

Det viser nye tal i en undersøgelse fra analysevirksomheden Bisnode.

Helt i top ligger Fanø, Stevns og Nyborg, der alle går omkring én procent frem i samlede antal virksomheder i kommunerne.

- De tre kommuner øverst i analysen er kendetegnet ved, at de har modtaget en del virksomheder fra de største, nærliggende byer. Fanø får virksomheder fra Esbjerg, Stevns får virksomheder fra Køge og København, mens Nyborg tager imod virksomheder fra Odense, fortæller Martin Stabel, der står bag undersøgelsen.

Hele landet i vækst

Selvom den store tilflytning umiddelbart kun gælder for de mellemstore kommuner, ser Dansk Industri tendensen som et tegn på, at væksten nu er tæt på landsdækkende.

- Vi kan se det på en stigende BNP over hele landet. Der er fremgang alle steder, og det er byerne med 20.000 indbyggere eller derover, som er vækstlokomotiverne, siger vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

Den umiddelbare forklaring skal findes i et opsving på den nationale såvel som internationale økonomiske scene, men også i, at danskerne nu bor tættere på hinanden end tidligere.

- Vi er over finanskrisen, og flere virksomheder over hele landet tør gribe nye muligheder. At danskerne har klumpet sig mere sammen i lokale byer rundtomkring, gør, at der er skabt mere dynamik. Der er skabt nogle dybere arbejdsmarkeder, som virksomhederne lever godt af, siger Kent Damsgaard.

Virksomheder fravælger de største byer

Mens de mindre og mellemstore kommuner oplever en tilstrømning, ser det tilsvarende anderledes ud for landets allerstørste kommuner. Særligt Københavns kommune er hårdt ramt med et fald på 665 virksomheder det seneste år.

Men København er ikke den eneste af de store kommuner, der har mistet virksomheder det seneste år. Også Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Kolding, Horsens og Herning mister flere virksomheder, end de får.

Blandt kommuner med mere end 50.000 indbyggere er det kun Randers, Vejle og Roskilde, der har flere tilflytninger end fraflytninger.

Dansk Industris Kent Damsgaard ser det som en god ting, at virksomhederne vælger at brede sig ud over en større del af landet.

- Der sker en centralisering, men ikke kun et eller to steder i København og Århus. Nej, det sker rundt omkring i byer over hele landet, og det er rigtig godt nyt, for det betyder jo, at Danmark ikke er ved at blive så skævvredet, som den offentlige debat ellers nogen gange kan give indtryk af, siger vicedirektøren.