Derfor er ældre mødre bedre end unge

16x9
Ældre forældre er mere rummelige, mere stresstolerante og mere tilfredse og etablerede i deres liv end yngre. Det, mener professor på Psykologisk Institut, Dion Sommer, er nogle af årsagerne til, at ældre forældres børn trives bedre. Foto: Scanpix

Børn af ældre mødre trives bedre, fremgår det af et nyt studie.

Ældre kvinder er bedre mødre. Det skriver DR Østjylland.

Det er det opsigtsvækkende resultat af et nyt studie fra Aarhus Universitet.

Resultatet er lige så klart, som det er simpelt, siger udviklingspsykolog og professor på Psykologisk Institut Dion Sommer.

- Jo ældre mødrene er, når de føder deres barn, jo bedre trivsel hos barnet, siger han til DR Østjylland.

Ældre mødre er mere autoritative

I et kæmpe studie har forskere set på sammenhængen mellem kvindernes alder, og hvor godt barnet trives hos 4.700 danske kvinder i alderen 17-49 år og deres børn.

De har sammenlignet, hvor godt kvindernes første barn har det med hendes alder.

Det er især mors opdragelse, der er årsag til den store forskel i børnenes trivsel.

- Den ældre mor var mere autoritativ. Hun var bedre til at give børnene frihed, når de skulle have det og på den anden side også stille fordringer og kontrol af børnene. Det var en god balance, siger professoren.

Vi bliver mere rummelige med årene

Derimod var den yngre mor enten mere tilladende, så børnene fik lov til mere, end de måske skulle, eller i andre perioder mere striks og stram.

- I hvert fald var en ung mor mindre tolerant over for afvigelser fra adfærd hos barnet, så det er for os at se en forklaring på, hvorfor børn af ældre mødre trives bedre, siger Dion Sommer til DR Østjylland.

Det hænger sammen med, at vi generelt bliver mere rummelige med årene, siger psykologiprofessoren.

- Jo ældre en mor eller far er, des mere stresstolerante er vi, og vi er bedre til at tilgive og i det hele taget også mere tilfredse og etablerede i vores liv, forklarer Dion Sommer.

Studiet er renset for uddannelsesmæssige- og socioøkonomiske forhold.

- Når vi tog alle de mødre, der havde en højere uddannelse og en relativ bedre socioøkonomisk baggrund, ud af ligningen, så var effekten af den ældre mor der stadig, så det vil sige, at alderen i sig selv kan have en positiv effekt på børnene.