Danske kvinder har bortført deres børn: Nu er de set i Brasilien

I henholdsvis 2015 og 2016 bortførte to danske kvinder deres børn. Nu kan det afsløres, at kvinderne siden da har boet sammen i Brasilien.

De kendte højst sandsynligt ikke hinanden, da de begge boede i Danmark.

I sommeren 2015 var Lisbeth Markussen i dén grad i mediernes søgelys, da hun pakkede sine ting i Viborg og tog med sine tre børn til Peru. Hun fortalte dem, at de skulle på ferie.

Hun havde dog helt andre planer, meddelte hun det tv-hold fra Danmarks Radio, som fik lov til at følge hende på rejsen og dokumentere det hele. Hun ville bortføre børnene. Forsvinde, så børnenes far, Rico Markussen, ikke længere kunne kræve at få dem udleveret til samvær. Det var det sidste, hun ønskede.

Noget kunne jo tyde på, at de har et fælles netværk, og vi ved, at de har den samme advokat, som muligvis har hjulpet dem,

Vladimir Valiant, far til bortført barn

Omvendt var Malene Valiant Vestergaards flugt ud af landet langt mere stilfærdig. Den 18. marts 2016 forlod hun sit hjem i Vanløse med sine to børn. Fædrene til børnene, Vladimir Valiant og Peter Lawaetz, var fuldstændig uvidende om hendes flugt.

Siden da har ingen set de to kvinder.

Indtil nu. 

Peter Ølholm, advokat for Vladimir Valiant, om sagen: 

Den største udfordring er at finde børnene.

De brasilianske domstole bestemmer over udleveringen. Her kommer børnenes tarv først. Har de det godt i Brasilien, og er der gået mere end fem år siden bortførelsen, kan vi risikere, at de skal blive. 

Inden bortførelsen slog de danske myndigheder fast, at moderen havde problemer, og det tager de brasilianske myndigheder forhåbentlig til efterretning.

Det hjælper også fædrene, at de samarbejder og er klar til at hoppe på et fly, så snart vi finder børnene.

Moderen kan dog stadig nå at indgå i en frivillig tilbagegivelse. Det kan formidle dommen. 

Set i Brasilien

I samarbejde med det brasilianske dokumentarprogram 'Fantástico' kan TV 2 mandag afsløre, at de to kvinder - siden deres flugt fra Danmark - har befundet sig i Brasilien i den lille ferieby Mosqueiro, hvor de gennem længere tid har boet sammen.

Her har de udgivet sig for at være to hollandske forfattere, der sammen var taget til Brasilien for at skrive en bog.

Og det overrasker de tre fædre til børnene, at kvinderne har fundet sammen i Brasilien.

De mener ikke, at kvinderne kendte hinanden, da de begge befandt sig i Danmark.

Derfor mistænker de nu, at bortførelserne har været langt mere organiserede end som så.

- Noget kunne jo tyde på, at de har et fælles netværk, og vi ved, at de har den samme advokat, som muligvis har hjulpet dem og bragt dem sammen, siger Vladimir Valiant, som er far til den ene af Malene Valiants børn, den nu fireårige Leonardo. 

Hun er meget sort-hvid og reagerer ofte voldsomt og irrationelt, når hun føler sig presset

Rico Markussen, far til bortførte børn

Samme advokat

De to kvinder er begge tilknyttet advokat Vivian Jørgensen, som har speciale i familieret.

Om det er herigennem, kvinderne har lært hinanden at kende, vides dog ikke med sikkerhed.

I det brasilianske tv-program fortæller Vivian Jørgensen, at hun ikke har haft noget med kvindernes flugt at gøre.

- Jeg vidste ikke noget om, at de ville gøre det. Jeg har ikke talt med dem om ulovlige løsninger, for det har jeg ikke noget med at gøre, siger hun.

’Vi har det godt’

I programmet lykkedes det da også de brasilianske journalister kort at komme i kontakt med den ene af de to danske kvinder.

Malene Valiant Vestergaard, der nu går under navnet Angelina Maalue Avalon Mathisen, har skaffet sig en brasiliansk advokat, og denne ringer op til den danske kvinde, mens kameraet kører. Over telefonen fortæller Angelina, at hun og børnene trives.

- Vi har det godt og er sunde og raske. Jeg underviser mine børn, for det er endnu for tidligt at sende dem i skole

Hun siger samtidig, at de er flygtet, fordi hun ønsker at beskytte sine børn mod det misbrug, som hun påstår, at fædrene har udsat både hende og børnene for.

- Der er mange beviser for misbrug, siger hun uden at komme det nærmere.

Hendes advokat har fremsat en anmodning om, at Angelina kan blive i Brasilien, mens de har indgivet sagen for de brasilianske myndigheder for at forhindre, at Angelina fængsles, hvis hun bliver fundet.

Håber, de bliver fundet

Tilbage i Danmark sidder de tre fædre dog med et fornyet håb. Nu ved de, at børnene er i Brasilien.

- Jeg håber, at det brasilianske program kan skabe mere opmærksomhed omkring sagen. Måske er der nogen, som har set dem. Vi arbejder på at få et samarbejde op at stå med de lokale myndigheder og hyre en brasiliansk advokat. Så vi skal nok være klar, siger Rico Markussen.

Både Vladimir Valiants og Rico Markussens børn er blevet bortført - nu er de to mødre til børnene begge set i Brasilien.
Både Vladimir Valiants og Rico Markussens børn er blevet bortført - nu er de to mødre til børnene begge set i Brasilien. Foto: TV 2
Malene Valiant Vestergaard, som i dag går under navnet Angelina Maalue Avalon Mathisen
Malene Valiant Vestergaard, som i dag går under navnet Angelina Maalue Avalon Mathisen Foto: Københavns Politi

Ønsket om at få bortførelserne i offentlighedens søgelys endnu en gang er også grunden til, at de begge har valgt at stille op til interview på tv2.dk, forklarer Vladimir Valiant:

- Medierne er klart de bedste til at skabe opmærksomhed omkring sager som disse. Det har været en kæmpe frustration for os, at myndighederne er så passive, og vi har flere gange oplevet, at de har været uden forståelse for sagens alvor og vist meget lidt engagement, siger han.

Rico Markussen supplerer: 

- Jeg har ikke noget at udsætte på den måde, det offentlige har arbejdet på. Men det er gået meget langsomt, og det er svært bare at sidde og vente og håbe. I den her sag er tiden virkelig dyrebar. Jeg håber samtidig, at det også vil gavne andre forældre i samme situation som os.

Frygter, de flygter igen

Lykkes det de brasilianske myndigheder at finde frem til kvinderne og børnene, står de tre mænd klar til at springe på et fly med det samme, siger de.

Rico Markussen, far til Lisbeth Markussens tre børn, frygter dog, at Lisbeth er hurtigere end dem og når at flygte med børnene endnu en gang.

- Det er jeg ret sikker på, at hun vil. Hun er meget sort-hvid og reagerer ofte voldsomt og irrationelt, når hun føler sig presset. Alene det, at hun bortførte børnene, er at overdrive en situation helt ekstremt, siger Rico Markussen.

Et ustabilt forhold

Da Lisbeth Markussen bortførte parrets tre børn, Kristian, Johanne og Sigurd, var børnene henholdsvis seks, fem og tre år gamle. 

Forholdet var meget ustabilt, fortæller Rico. Og det kulminerede en aften, hvor han skulle lægge deres ældste søn i seng.

- Han ville ikke sove, og Lisbeth mente, at jeg var for voldsom over for ham. Det mener jeg slet ikke selv, at jeg var. Vi havde en bestemt måde at lægge ham i seng på, og den benyttede Lisbeth sig også af, siger han.

Allerede da hun blev gravid, var jeg ikke god nok. Hun begyndte at sige de samme ting om mig, som hun tidligere havde sagt om Peter,

Vladimir Valiant, far til bortført barn

Episoden fik dog Lisbeth Markussen til at forlade Rico og tage alle tre børn med sig på et kvindehjem.

I løbet af de næste syv måneder nægtede Lisbeth at udlevere børnene til samvær med deres far. Og de gentagne advarsler fra myndighederne hjalp ikke.

Til sidst blev Lisbeth dog tvunget til at udlevere børnene, og det fik hende kort efter til at stikke af med børnene.

Mødte Malene, da hun var gravid

Mens Rico Markussen har stået meget alene, siden hans børn forsvandt, har Vladimir Valiants situation været en ganske anden. Hans ekskone, Malene Valiant Vestergaard, har nemlig ikke kun bortført Leonardo. Hun har også bortført datteren Aia, som hun har fået med sin tidligere kæreste, Peter Lawaetz.

Vladimir Valiant mødte hende for lidt over syv år siden, da hun kontaktede ham for at leje et værelse.

Første gang hun kom og så værelset, takkede hun dog nej, fortæller Vladimir:

- Efter et par måneder kom hun igen. Hun var blevet gravid, og hun fortalte mig, at hun var stukket af fra manden til barnet, som senere viste sig at være Peter. Jeg troede på hende, da hun fortalte mig, at han ikke behandlede hende ordentligt. Så jeg gav hende værelset og tog mig af både hende og den lille.

Beskyldte ham for vold

Malene fødte derfor Aia, da hun boede sammen med Vladimir. Og selv om Peter Lawaetz er den biologiske far til Aia, føler Vladimir, at han har et særligt bånd til den lille pige.

- På en måde er Aia også mit barn. Jeg var med til at tage mig af hende de første år af hendes liv, siger han.

Tre år senere kom Leonardo til verden. Men glæden var kort. Malene påstod, at Vladimir var voldelig.

- Allerede da hun blev gravid, var jeg ikke god nok. Hun begyndte at sige de samme ting om mig, som hun tidligere havde sagt om Peter, siger han.

Græder om natten

Det er nu et år siden, at Vladimir sidst har set Leonardo og Aia. Savnet er næsten ubærligt, siger han. Men han prøver at fokusere på alt det praktiske i forbindelse med at finde frem til Malene og børnene - og så er han og Peter gode til at støtte hinanden.

Ligegyldigt hvad der sker, vil Lisbeth altid være mor til mine børn. Jeg håber, at de snart kommer hjem. Alle sammen.

Rico Markussen, far til bortførte børn

- Jeg er meget bekymret for børnene. De opholder sig illegalt i Brasilien. De har ingen rettigheder eller uddannelse. Det er katastrofalt, siger han og fortsætter:

- I en situation som denne redder det mig, at jeg er meget struktureret anlagt. Jeg fokuserer på at komme i mål og finde børnene. Men det sker ofte, at jeg græder. Især om natten, når der er helt mørkt og stille.

Holder aldrig op med at lede

Efter sigende skulle de to kvinder være blevet uvenner, mens de boede sammen i Brasilien. Det er derfor uvist, hvor de befinder sig henne i dag. Og om de overhovedet stadig er i landet.

Fædrene håber dog på, at kvinderne ser dokumentaren, og at denne får dem til at genoverveje den situation, de står i.

- Det handler om børnene. Ikke om mig og hende. Jeg har intet ønske om, at Malene skal straffes og i fængsel. Det får børnene det ikke bedre af, siger Vladimir Valiant.

Rico Markussen er enig:

- Ligegyldigt hvad der sker, vil Lisbeth altid være mor til mine børn. Jeg håber, at de snart kommer hjem. Alle sammen. Om ikke andet så for børnenes skyld. Lisbeth har brug for hjælp, og jeg bærer ikke nag, så vi skal nok løse det sammen, siger han og slutter:

- Jeg savner mine børn, og jeg vil aldrig opgive håbet om at se dem igen. Jeg bliver ved med at lede efter dem, til jeg finder dem.