To unge danskere har indsamlet 100.000 kroner: Vil have danskerne til at spise insekter

16x9
Jessica Moore Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdottir startede Dare to Eat i efteråret 2016. To måneder senere var de i gang med at sælge insektbarer. Foto: TV 2

På under to uger fik to 26-årige, insektspisende, danske kvinder mere end 100.000 kroner i donationer til deres nystartede virksomhed.

26-årige Malena Sigurgeirsdottir spiser insekter. Og det burde flere danskere gøre, mener hun.

Sammen med den jævnaldrende Jessica Moore Buhl-Nielsen startede hun derfor i efteråret virksomheden Dare to Eat, som laver snackbarer af insekter.

1. marts lavede de en kampagne på crowdfunding-platformen Kickstarter for at skaffe penge til projektet. Målet var at indsamle 100.000 kroner i donationer, og mindre end to uger senere var målet mere end nået.

Pengene skal dække deres startomkostninger til eksempelvis emballage, så de kan komme i gang at sælge deres produkter.

- Nu skal vi ud i køkkenet og arbejde hårdt, og derefter vil vi gerne ud i butikkerne og få en webshop op at køre, siger Malena Sigurgeirsdottir.

De laver selv deres barer af frysetørret insektmel, som de også selv laver af græshopper, fårekyllinger og buffaloorme.

Dare to Eats Chili, Chocolate and Cricket Square er lavet på dadler, mandler, mørk chokolade og fårekyllingemel.
Dare to Eats Chili, Chocolate and Cricket Square er lavet på dadler, mandler, mørk chokolade og fårekyllingemel. Foto: Dare to Eat / Dare to Eat

Alternativ til kød

Med kickstarter-pengene i hus regner de med at skulle producerer de første 2000 barer. Det går der cirka 20 kilo insekter til.

Selvom det reelt kun er 10-15 procent af en bar, der udgøres af insekter, er de stadig sprængfyldt med de små kryb, når dyrene er lavet til mel og frysetørret.

- I vores barer på 40 gram kan der være helt op til 60 fårekyllinger, siger Malena Sigurgeirsdottir, som er cand.scient i agricultural development fra KU Science og Cornell University i USA.

Her har hun blandt andet beskæftiget sig med miljø og klimaforandringer, men hendes største fokus de seneste seks år har været spiselige insekter, som hun også har skrevet både bachelor og kandidat om.

Dare to Eat har indtil videre to produkter i sortimentet: Chili, Chocolate and Cricket Square og Peanut Butter and Buffalo Square.
Dare to Eat har indtil videre to produkter i sortimentet: Chili, Chocolate and Cricket Square og Peanut Butter and Buffalo Square. Foto: Dare to Eat

Miljøet er et vigtigt aspekt i projektet. Målet er, at folk i højere grad skal få protein fra insekter frem for kød, som udgør en væsentlig større belastning for miljøet. Derfor er insektbarerne også kun starten.

- Vores næste produkt er nachos med buffaloormemel. Vi starter i et snacktema, men hen ad vejen vil vi gerne introducere et alternativ til kød. Det kan for eksempel være insektfalafler, siger Malena Sigurgeirsdottir.

Hun mødte Jessica Moore Buhl-Nielsen i København så sent som i efteråret og inviterede hende på en gang larverisotto. Sådan fik hun sin kompagnon, som har studeret på CBS, med på ideen, og så startede de Dare to Eat. Senere er Maria Green kommet med som grafisk designer.

Insektfarme er fremtiden

En FN-rapport slog i 2013 fast, at det kan være med til at nedbringe hungersnød, hvis vi begynder at spise hvepse, biller og fårekyllinger.

Op mod ti procent af verdens befolkning spiser allerede insekter. Insektfarme er blandt andet meget udbredte i Thailand, mens produktionen i Europa først er ved at vinde frem. Blandt andet bliver der i dag opdrættet insekter til fødevarer i Holland, hvor Dare to Eat får deres insekter fra.

Men insektfarme kan også blive udbredt i Danmark. Sidste år søsatte Teknologisk Institut sammen med Innovationsfonden et projekt for 28 millioner kroner til at styrke produktionen af insekter i Danmark.

Og det giver god mening for miljøet. At producere et kilo oksekød medfører 100 gange mere CO2-udledning end en tilsvarende mængde melorme.

God modtagelse

Malena Sigurgeirsdottir tror på, at danskerne kan lære at spise insekter. De skal bare introduceres langsomt til det. To måneder efter at have startet Dare to Eat begyndte den lille virksomhed med at sælge deres produkter på julemarkeder.

- Vi var på 10 julemarkeder, og vi fik udsolgt hver gang. Det var helt fantastisk, hvor godt det blev modtaget, siger Malena Sigurgeirsdottir.

Siden har de lavet aftaler med cafeer og specialbutikker, og de er nu i kontakt med en supermarkedskæde om en mulig aftale. Ved siden af tilbyder de også undervisning i spiselige insekter til blandt andet ngo’er og skoler.