Rædslerne fra barndommen hjemsøger dem stadig: - Vi var bange, hver gang vi skulle i seng

Det er længe siden, at drengene fra Godhavn forlod børnehjemmet, men rædselsminderne fra barndommen hjemsøger dem stadig.

- Man var bange hver gang, man skulle i seng. Alle frygtede for, når han havde nattevagten. Hvis tur er det?, siger Poul Erik Rasmussen til TV 2 Lorry.

Han var barn på børnehjemmet Godhavn i 1960’erne, hvor en pædofil lærer blot var én blandt mange rædsler for drengene på hjemmet. Rædsler, der stadig hjemsøger de fleste i dag.

- Vi har ikke et normalt liv. Det gælder nok langt de fleste, der har været på børnehjem magen til Godhavn. I stedet for kærlighed fik vi tæsk, tæsk og tæsk, fortæller 66-årige Jan Helgesen, der også boede på børnehjemmet Godhavn i efterkrigstiden.

Søndag aften viste TV 2 sidste afsnit i miniserien ’Der kommer en dag’, der er baseret på hændelser, som mændene husker fra barndommen på Godhavn.

Stofmisbruger fra barnsben

Drengene måtte gennemleve utallige ydmygelser og overgreb i deres tid på Godhavn.

En rapport fra Svendborg Museum og Syddansk Universitet afslørede i 2011 blandt andet, at mindst 12 børn blev tvunget til at tage antipsykotisk medicin.

Peer Balken, der også var indlogeret på børnehjemmet, fortæller, at han sommetider oplevede at få amfetamin. I 1970 kunne han endelig forlade Godhavn, men minderne om barndommen på børnehjemmet har ikke forladt ham.

- Det har gjort, at jeg har haft svært ved at leve et almindeligt voksenliv uden hele tiden at rode mig ud i alle mulige sjove ting. Selvdestruktion. Lige meget, hvad man prøver at foretage sig, så ender det altid med, at man mere eller mindre selvforskyldt roder sig ud i stoffer eller andet, siger Peer Balken til TV 2 Lorry.

Han fortæller, at han var narkoman fra 15-årsalderen, til han blev 27 år gammel.

- Vi kender ikke til kærlighed

For Poul Erik Rasmussen har opholdet på Godhavn haft en altafgørende betydning for, hvordan han agerer i sine nære relationer. Det gælder både i hans ægteskab og arbejdsliv.

- Jeg har været gift to gange, men aldrig været i stand til at vise mine følelser. Har der været problemer i ægteskabet, så er jeg gået min vej i stedet for at tage den konfrontation, der kommer, fortæller han og fortsætter:

- Det er det samme med mine arbejdspladser. Jeg har haft over 70 arbejdspladser i mit liv. Jeg har aldrig været en dag arbejdsløs i mit liv, men hvis der er en eller anden mester, der står og råber efter mig, så får han fingeren, og så går jeg min vej uanset konsekvenserne. Det har jo kostet dyrt mange gange.

Jan Helgesen, der gentagne gange oplevede at blive gennet under en iskold bruser, forstår godt Poul Erik Rasmussen. Bruseren var for ham et livslangt traume, som sammen med mange andre overgreb har haft en gennemgribende betydning for hans liv.

- Jeg tror, at vi, der har været på hjemmet, flygter, hver gang der er et eller andet. Vi kender jo ikke til kærlighed fra forældre som alle andre, siger Jan Helgesen til TV 2 Lorry.

Rædsler var kimen til fællesskab

I 2003 opsøgte Poul Erik Rasmussen flere af de mænd, der som drenge engang havde boet på Godhavn. Han var nysgerrig på, hvordan det var gået dem i livet.

Først da kontakten blev skabt, gik det op for flere af dem, at de ikke var alene med de følelser, der forbandt sig med at have boet på børnehjemmet.

- Det var ikke os enkeltvis, der havde gået rundt hele livet og følt, at der var noget galt med os, at vi var tossede i hovedet. Det var generelt, at sådan følte vi alle sammen, fortæller Poul Erik Ramussen, der senere havde held med at få samlet 16 af Godhavnsdrengene til et gensyn.

Det blev første spadestik til Landsforeningen Godhavnsdrengene. En forening, der nu vil have staten til at tage ansvar for de grusomheder, der dengang overgik drengene.

Skiftende socialministre har dog afvist at komme med officiel undskyldning til de gamle Godhavnsdrenge.

- Vi vil gerne have en opbakning fra omverdenen i, at vi sgu ikke bare er nogle dumme svin. Vi er mennesker, der ikke har haft en chance for at vise det, fortæller Poul Erik Ramussen til TV 2 Lorry.