Det her kunne ikke lade sig gøre uden forældrene

Det bliver sværere at rekruttere forældre til at deltage i foreningslivet omkring de danske idrætsklubber.

Færre og færre forældre løfter arbejdet rundt omkring i de danske idrætsklubber og foreninger. Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra tre idrætsstuderende fra Aalborg. 

Undersøgelsen viser, at stadig færre forældre gider at hjælpe. Til gengæld stiller de store krav til sportsklubberne. De skal have noget for noget. 

Samtidig viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet, at 36 procent af alle klubber har problemer med at rekruttere de yngre forældre under 39 år. 

Søndag er TV 2 taget ud til et judustævne på Amager, som ifølge klubben ikke kunne lade sig gøre uden forældrenes involvering. Således er måtterne lagt af forældre, ligesom tidstagerne er forældre, speakerne er forældre og medaljeoverrækkerne ligeså, ligesom forældre også står bag salget af mad, kager og slik under stævnet. 

Afspejler sig i den tid, vi lægger i det

Idrætspolitisk konsulent i DGI Kasper Lund Kirkegaard mener, at konklusionen i undersøgelserne giver grund til bekymring. 

- Hvis forældre betragter foreningslivet som en markedsudbyder og en kommerciel spiller på markedet, hvor man kan købe sine varer, er det en forkert forventning fra forældrenes side. De skal forstå, at det vi leverer i foreningslivet og det vi engagerer os i, også er det, vi får igen. Vi oplever, at foreningslivet afspejler sig direkte i forhold til den tid og det engagement, som vi selv lægger i det, siger han til TV 2.

Stil flere krav

En af de forældre, som er med til judostævnet er Jesper Baltzersen, som er hjælpetræner for sin barns judohold. 

Han mener, det også er op til klubberne at gøre forældrene ansvarlige. 

- Jeg tror godt, man kan involvere forældrene noget mere, hvis man stiller nogle krav til dem. Vi ser tit, at de kommer og sidder på sidelinjen og ved måske ikke helt hvordan de skal involvere sig. Så det handler også om at tage dem i hånden og inddrage dem. Folk er vant til at holde sig ude af tingene, fordi de ikke ved noget om det, siger Jesper Baltzersen, som til daglig er softwareudvikler. 

- Folk har så travlt i dag, så jeg tror, det er forfejlet at vente på, at de melder sig frivilligt. I stedet kan man tage fat i dem. Jeg blev selv inddraget i det, fordi træneren tog fat i mig og spurgte, om jeg ikke kunne hjælpe til. Jeg er ikke god til judo, men man kan godt holde styr på nogle børn og hjælpe dem med at lære lidt, siger han og påpeger, at han selv oplever, at mange forældre bliver og hyggesnakker på sidelinjen under træningen.

- Og når de alligevel sidder der, kan de godt inddrages på den ene eller anden måde, pointerer Jesper Baltzersen. 

En travl hverdag

Gymnasielæreren Karl Magnus Bidstrup er også til stede ved dagens judostævne for at støtte op om sit barn. Og han synes, det er ærgerligt, hvis forældre ikke involverer sig.

-  Vi har jo også et ansvar for at få lavet det frivillige arbejde, så vores børn har et sted at gå til noget, siger han. 

Samtidig inddrømmer han, at også selv kunne bruge mere tid og stille op til flere stævner. 

- Men man har et travlt liv og en travl hverdag, så man skal prioritere. Det er svært, man konkurrerer med en hel masse andre arrangementer og ting i hverdagen, siger Karl Magnus Bidstrup.

Vil lave strategier på området 

Under dagens judostævne på Amager er der cirka 20 frivillige forældre til at afholde et stævne med cirka 300 børn. Alligevel mener Kasper Lund Kirkegaard ikke, at det er tilstrækkeligt, hvis få forældre løfter i flok.

- Når forældre engagerer sig, er det meget typisk deres egne børn, de gør det på baggrund af. Men her er et meget klassisk eksempel på, at engagementet ikke kun er præget af egne børns aktiviteter. Det er også præget af, at de vil gøre en forskel for en masse andre. Det er hele forudsætningen for, at vores foreningsliv kan opretholdes og bestå, siger han.  

Derfor understøtter DGI de frivillige i at lave strategier på området. Det har nemlig vist sig at give resultater. 

- Det vil sige, at de skal sætte sig ned og beslutte sig for, hvordan de vil rekruttere forældre i fremtiden. Vi kan se, at de foreninger, der evner at gøre det, har succes med det. De har en markant højere score i forhold til evnen til at rekruttere frivillige forældre, end andre foreninger har, siger han.