Har hjulpet over 10 patienter med at dø: - Det er min pligt at bryde loven

Den pensionerede overlæge Svend Lings har assisteret flere end 10 patienter i deres selvmord. Skræmmende, mener Lægeforeningen.

Stort set hele hendes liv havde en svær ledgigt holdt hende fanget i kørestolen. Og for hvert åndedræt kæmpede hun en kamp mod den kroniske lungesygdom.

Kvinden bevægede sig langsomt mod døden, da hun fortalte Svend Lings, at hun ikke længere kunne holde det ud. Hun havde måske et par måneder tilbage, men ville ikke længere vente.

- Hvis I ikke hjælper mig, så sulter jeg mig ihjel, fortalte hun.

Og Svend Lings hjalp.

Den pensionerede overlæge og medlem af Læger for Aktiv Dødshjælp har assisteret flere end 10 personer på deres vej til døden. Herunder den førnævnte kronisk syge kvinde.

- Hun døde ganske langsomt. Det kan man ikke byde nogen mennesker, siger Svend Lings i et interview med Radio24Syv.

Han giver patienterne den sovemedicin, som de så selv indtager og dør af.

- Det er min pligt

Aktiv dødshjælp er ikke lovligt i Danmark. Alligevel assisterer Svend Lings patienter i at tage livet af sig selv. Han bryder loven. Yder selvtægt.

Det er skræmmende, at nogen påtager sig det ansvar.

Lise Møller, formand for Etisk Udvalg i Lægeforeningen

Men hensynet til den enkelte vejer i nogle tilfælde bare højere end hensynet til samfundet, mener den tidligere overlæge.

- Det er min pligt at bryde loven. Jeg har stået overfor lidende mennesker, hvor alle behandlingsmuligheder har været udtømt. De har bedt om hjælp, og så kan jeg ikke se, at loven forpligter mig til bare at lade dem ligge, siger Svend Lings.

Han understreger, at det ikke er lægen, men patienten, som skal træffe beslutningen.

- Alle levende mennesker er nødt til at tage beslutninger gennem livet – også når det gælder valget mellem liv og død. Det er ikke mig, der beslutter, at patienten skal dø. Al magt er hos patienten. Jeg er kun en tjener.

Svend Lings vil ikke sætte et præcist tal på, hvor mange patienter han hjulpet.
Svend Lings vil ikke sætte et præcist tal på, hvor mange patienter han hjulpet. Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen / Scanpix Denmark

Mindst ni læger har hjulpet patienter i døden

Gruppen Læger for Aktiv Dødshjælp, som Svend Lings er en del af, arbejder for at indføre aktiv dødshjælp i Danmark. Alle ni læger i gruppen har hjulpet en patient med at tage sit eget liv.

- Vi går først og fremmest ind for assisteret selvmord. Det vil sige, at det er patienten selv, som skal udføre handlingen. Vores eneste opgave er at stille diagnosen og tilvejebringe midlerne. Så må patienten stå for resten, forklarer Svend Lings til Radio24Syv.

Hvor mange patienter, det drejer sig om, vil Svend Lings ikke fortælle. Kun at han selv har hjulpet i flere end 10 tilfælde.

Lægeforeningen ser behovet

I Lægeforeningen, hvor man er imod aktiv dødshjælp, er man skræmt over at høre, at flere læger tager loven i egne hænder.

- Det her er læger, som i bedste overbevisning tror, at de hjælper folk. De kan ikke være helt sikre på, at alle muligheder for lindring er opfyldt, eller om vedkommende føler sig presset. Det er skræmmende, at nogen påtager sig det ansvar, siger Lise Møller, formand for Etisk Udvalg i Lægeforeningen.

Men når Svend Lings og otte andre har ydet aktiv dødshjælp, er det vel også et udtryk for, at der sidder personer i Danmark med et behov og et brændende ønske om at få hjælp til at dø?

- Hvis der er et behov, og det kan det tyde på, at der er, så er det et wake-up-call til os læger, men også til sundhedsvæsnet. Så er der nemlig opgaver, som vi ikke løser på tilfredsstillende vis. Vi skal sørge for, at folk føler, at de får hjælp – og der er vide muligheder for både behandling og smertelindring, siger Lise Møller.

Lise tænker på nazisterne og deres udryddelseslejre – og det er slet ikke der, hvor vi er henne.

Svend Lings, medlem af Læger for Aktiv Dødshjælp

Ifølge Lise Møller skal patienten altid kunne være sikker på, at lægen kun har ét formål: At helbrede og lindre.

Både i Holland, Belgien og Luxembourg er aktiv dødshjælp tilladt, mens det i Schweiz er lovligt at yde hjælp til selvmord – og ifølge Lægeforeningen er lovgivningen langsomt blevet mere vidtgående og mindre restriktiv i forhold til både børn, demente og patienter med psykiske lidelser.

- Vi har også set én, som var i fængsel, som fik lov til at få afsluttet livet, fordi det var psykisk hårdt at sidde i fængsel. Men det var vel også meningen, siger Lise Møller.

Demokratisk samfund?

Svend Lings afviser dog det, som han kalder glidebaneargumentet. Han hævder, at han ikke har set eksempler på, at aktiv dødshjælp skulle volde nogen problemer.

- Lise (Møller, red.) tænker på nazisterne og deres udryddelseslejre – og det er slet ikke der, hvor vi er henne. Vi lever i et demokratisk samfund, hvor folk selv skal træffe deres beslutning, siger Svend Lings til Radio24Syv.

- Selvfølgelig er der altid grænsetilfælde. Det gælder alle love. Men så længe, at mennesker ikke er umyndiggjort, så skal de selv kunne træffe beslutningen - under forudsætningen, at der er tale om alvorlig, uhelbredelig livsødelæggende sygdom, siger han.

Fyns Politi oplyser til TV 2, at man nu vil undersøge sagen.