Politiet klar med landsdækkende kontrol af bilister

16x9
Arkivfoto. Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark

Politiet starter i næste uge en landsdækkende færdselskontrol med særligt øje på uopmærksomme trafikanter.

En bil kører med 110 kilometer i timen og slingrer fra side til side. Føreren er ved at tjekke sin mobil. De fire sekunder, det tager ham at tjekke sin mobil, gør, at han kører i blinde i 122 meter hen ad kørebanen. 

Det er et syn, som ofte møder politiet, når det laver færdselskontrol rundt om i landet. Derfor sætter betjentene i næste uge særligt fokus på uopmærksomme bilister i en landsdækkende kontrol.

Så langt kører du i blinde

Hvis du kigger på din mobil i fire sekunder, så har du kørt så langt i blinde:

  • 50 km/t.: 56 meter.
  • 80 km/t: 89 meter.
  • 110 km/t: 122 meter.

(Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter)

- Der er uopmærksomhed involveret i omkring hvert tredje trafikdrab på vejene. Derfor er det vigtigt, at trafikanterne har fokus på trafikken, når de kører på vejene. Alt for ofte stopper vi folk, der roder med mobil, papirer eller noget helt tredje, mens de kører. Det fjerner fokus og øger risikoen for alvorlige ulykker, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Alene i januar har politiet delt 3.433 bøder ud til trafikanter, der brugte deres håndholdte mobil, mens de kørte i trafikken. Det viser nye tal fra Rigspolitiet. Tallene dækker både over bilister og cyklister.

Gode råd

  • Drop mobilen og sociale medier, når du kører bil
  • Hold ind til siden, hvis du skal indstille din GPS eller ringe
  • Hold ind til siden og få ro i bilen, hvis børnene er urolige og kræver din opmærksomhed
  • Lad være med at lede efter ting, du taber. Kør ind til siden - eller vent til du kommer frem
  • Kig på trafikken, også mens du taler med dine medpassagerer
  • Få andre i bilen til f.eks. at skrue låget af din vandflaske, taste på GPS, række dig solbriller etc.

(Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter)

Uopmærksomhed har kostet 354 livet

354 mennesker har de seneste fem år mistet livet i trafikken i ulykker, hvor de selv eller andre har været uopmærksomme. Derudover kommer en masse tilskadekomne personer, som ikke er opgjort.

Rådet for Sikker Trafik, Forsikring og Pension samt landets kommuner har de seneste uger kørt den landsdækkende kampagne ”Kør bil, når du kører bil", der skulle minde trafikanterne om, at de skal de holde fokus på trafikken, når de sidder bag rattet i deres bil eller ved styret på deres cykel.

Om danskerne har hørt efter, vil vise sig i næste uge, hvor chancen for at støde ind i en færdselsbejtent altså er ekstra stor.