Meteorit faldt ned over Ejby: Nu udbetales milliondusør

Danmarkshistoriens største meteoritfald har nu udløst dusører for to millioner kroner.

Der lød et brag, og et lysglimt viste sig på himlen en februaraften for et år siden.

Et år senere har 15 danskere fået to millioner kroner til deling.

Det var danmarkshistoriens største metoritfald, der udløste lyset på himlen lørdag 6. februar 2016.

To millioner i dusør

I dagene efter gik privatpersoner ud for at lede efter meteoritter i området omkring Ejby på Sjælland, hvor meteoritten faldt ned.

I alt blev der fundet og indleveret 8,9 kilo til Statens Naturhistoriske Museum, som nu har udbetalt dusører til finderne. Det skriver museet i en pressemeddelse.

To millioner kroner lyder dusøren, som skal fordeles mellem 15 personer. Pengene bliver fordelt efter, hvor mange gram den enkelte har fundet.

Flere stykker derude

Sidder man nu derude og ville ønske, at man selv havde fået andel i dusøren, så er der faktisk håb endnu.

- Der er helt sikkert flere stykker derude. Ejby-meteoritten blev sprængt i flere stykker i luften, da den faldt ned, så der kan sagtens stadig ligge uopdagede stumper rundt omkring på Københavns Vestegn, siger Bent Lindow, der er samlingsmedarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum.

Dusøren stammer fra danekræ-ordningen. Danekræ er danske naturhistoriske genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.

Alle nyfundne meteoritter i Danmark er erklæret danekræ og skal derfor afleveres til Statens Naturhistoriske Museum, som til gengæld udbetaler en godtgørelse, der svarer til stykkernes reelle markedsværdi.