SIND-formand: Chokeret over, at det ser så galt ud

Alternative behandlinger mod depression og angst skal vælges frem for piller, lyder det fra SIND.

Den antidepressive SSRI-medicin – populært kaldet lykkepiller – har ingen eller meget lille gavnlig effekt på depressive symptomer, konkluderer en ny omfattende gennemgang af både dansk og international forskning på området.

- Vi er selvfølgelig chokeret over, at det ser så galt ud, siger Knud Kristensen, der er formand for Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND.

Gennemgangen konkluderer tilmed, at medicinen giver en øget risiko for alvorlige skadevirkninger.

- Vi har hele tiden vidst, at der var risiko for alvorlige bivirkninger, hvis man tager antidepressiv medicin, men som vi hører her, at det er lige før, at bivirkningerne er større end virkningerne, det er nyt for os, siger Knud Kristensen.

Kvart million danskere på pillen

I 2015 var godt 254.000 danskere på SSRI-medicin, som er den mest anvendte behandling til de fleste former for depressioner og angsttilstande.

Men som følge af den nye forskning vil man se et fald i udskrivningen af pillerne, tror formanden for de sindslidende.

- Man skal tænke på, at en meget stor del af den medicin, der bliver ordineret, bliver ordineret ude hos de alment praktiserende læger, og de vil nok efter at have hørt om den her undersøgelse være mere tilbageholdende og se tiden an, inden man behandler, siger Knud Kristensen.

Han ser gerne, at patienter, der kan undvære medicinen, i samarbejde med deres læge finder frem til andre behandlingsformer, der ikke kræver medicin, som eksempelvis samtaleterapi.

Man ved også, at noget så elementært som omsorg og behandlingsforløb med terapeutisk indsats har en effekt, påpeger Knud Kristensen.

- Så når man bruger så meget medicin, er det også fordi, der ikke er tid og ressourcer til at give folk de alternative behandlingsmuligheder. Og den her undersøgelse sætter jo en tyk streg under, at det skal man altså begynde at kigge på, siger han.

Tag til læge

Det er forskningsenheden Copenhagen Trial Unit ved Rigshospitalet, der er kommet frem til konklusionen.

De har brugt seks år på at samle alle de forsøg, der er lavet på området. Det er blevet til en gennemgang af 131 forsøg med næsten 30.000 patienter.

Den gennemsnitlige effekt er, at der ikke er nogen gavnlig effekt på de depressive symptomer

Janus Christian Jakobsen, overlæge

Resultaterne af gennemgangen er trykt i det internationale tidsskrift BMC Psychiatry.

- Den gennemsnitlige effekt er, at der ikke er nogen gavnlig effekt på de depressive symptomer, og det øger risikoen for de her alvorlige skadevirkninger – og i øvrigt en meget, meget lang række ikke-alvorlige bivirkninger, siger Janus Christian Jakobsen, der er overlæge ved Copenhagen Trial Unit, til TV 2.

De alvorlige skadevirkninger ved medicinen kan være hospitalsindlæggelser, selvmordsforsøg og endda dødsfald.

- Og der så vi en ret øget risiko for at få sådan nogle alvorlige skadevirkninger, når man tog den her medicin, siger Janus Christian Jakobsen.

Ikke-alvorlige bivirkninger ved medicinen kan for eksempel være kvalme, svimmelhed eller nedsat seksualitet.

Hvis man får SSRI-medicinen og oplever bivirkninger, så anbefaler Knud Kristensen og Janus Christian Jakobsen, at man taler med sin læge. Man skal ikke droppe pillerne uden at se lægen først.