Blødt vand kan spare Brøndby-familier for 500 kroner

16x9
Der kan være 500 kroner at spare om året i en Brøndby-husholdning som Jannie Gøths, hvis vandet bliver blødere. Foto: TV 2

Som det første sted i Danmark bliver det hårde, kalkholdige vand i Brøndby nu behandlet på vandværket og gjort blødere.

En almindelig familie kan spare op mod 500 kroner om året, hvis det hårde, kalkholdige vand i vandhanen bliver erstattet af blødere, mindre kalkholdigt vand.

Intet sted i Danmark er vandet så hårdt som netop i København, og derfor vil HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) nu begynde at filtrere vandet for at gøre det blødere.

Det første sted det skal afprøves er i Brøndby kommune, hvor vandet skal ændres fra at være ”hårdt” til at være ”middelhårdt”, ligesom vandet er i mange jyske kommuner.

- Jeg synes det er en rigtig god ide. Jeg glæder mig til at få mindre kalk i vandet meget.  Du kan mærke kalken i tøjet, og i badekarret og i toilettet. Ungerne har været lidt bekymrede for, hvordan vandet vil smage, når der ikke er kalk i, men det må vi jo se, siger Jannie Gøth, der bor i Brøndby.

Forbrugerønsker som dette har været afgørende for, at HOFOR nu vælger at behandle drikkevandet i sit område.

- Det er helt vildt spændende. Det er første gang i Danmark man laver denne avancerede vandbehandling, der giver et andet vandprodukt end det, som borgeren er vant til. Det er noget, vi har oplevet en massiv efterspørgsel efter. Der er mange, der er rigtigt kede af al den kalk, der er i vandet. Så jeg synes det er et stort skridt, siger chefkonsulent Susanne Lykke jakobsen fra HOFOR.

Sådan gøres hårdt vand blødt:

Vandet i Brøndby kommune afkalkes i såkaldte pelletbeholdere på vandværket.

I beholderne tilsættes det rene vand natriumhydroxid (også kendt i afløbsrens og kausisk soda) og sandkorn.

Den kemiske tilsætning får kalken i vandet til at binde sig til sandkornene, der synker til bunds i beholderne.

Det bløde vand tappes af beholderen for oven.

De kalkbelagte sandkorn fjernes fra bunden af beholderne og kan efterfølgende sælges (sandet kan bruges til at strø ud som jordforbedring).

Mindre sæbe og rengøring

En undersøgelse, foretaget af rådgivningsfirmaet Cowi viser, at den almindelige forbruger vil få en række fordele ved at få blødere vand:

  • 40 procent af gevinsten er, at man sparer både tid, besvær og rengøringsmidler, fordi toilet og badeværelse kræver mindre rengøring, når de ikke kalker så let til.
  • 33 procent af gevinsten består i, at installationer som toiletter og varmtvandsbeholdere får op til ti års længere levetid, fordi de ikke så let kalker til.
  • 14 procent af besparelsen opnås ved, at man kan nøjes med mindre vaskemiddel og sæbe i blødt vand
  • 10 procent af besparelsen opnås ved at husholdningsapparater som vaskemaskine, opvaskemaskine, elkedel og kaffemaskine holder længere, når de ikke kalker så voldsomt til. Beregningen viser, at en vaskemaskines levetid kan forøges med fem år på den måde.
  • Tre procent af besparelsen skyldes et lavere energiforbrug.

Til gengæld skal det så siges, at vandregningen stiger noget, fordi vandværket får en øget udgift til filtrering af vandet, men samlet set skulle det altså give en besparelse på helt nøjagtigt 528 kroner om året for en gennemsnitsfamilie på fire personer med et årligt vandforbrug på 120 kubikmeter.

Her kan man se den gennemsnitlige vandhårdhed i Danmark. Hvid markerer det blødeste vand, jo mørkere farve, desto hårdere vand. Det hårdeste vand finder man i københavnske forstæder.
Her kan man se den gennemsnitlige vandhårdhed i Danmark. Hvid markerer det blødeste vand, jo mørkere farve, desto hårdere vand. Det hårdeste vand finder man i københavnske forstæder. Foto: TV 2

Som i Silkeborg

Det er omdiskuteret, om der er sundhedsmæssige konsekvenser ved at få blødere vand. Det kan være godt for børn med børneeksem, fordi de bliver udsat for mindre sæbe. Til gengæld kan det være et tilbageskridt for voksne, at de får mindre kalk og andre mineraler. Det kan gøre folk mere udsatte for knogleskørhed, hjerte/karsygdomme og huller i tænderne.

Forskellene er dog ikke større, end den ville være, hvis man flyttede fra København til for eksempel Silkeborg, hvor vandet i dag har nogenlunde samme hårdhed, som det behandlede vand i Brøndby vil få.

- Det svarer jo blot til den mængde kalk, man ville få, hvis man boede i Midtjylland. Og der har de det vist meget godt med deres kalk, siger chefkonsulent Susanne Lykke Jakobsen fra HOFOR.

Susanne Lykke Jakobsen, chefkonsulent i HOFOR
Susanne Lykke Jakobsen, chefkonsulent i HOFOR Foto: TV 2