Hundredvis af nazister på fri fod: Her er nazijægerens ønskeliste

16x9
Efraim Zuroff Foto: Claus Bjørn Larsen / Scanpix Danmark

Siden 2001 er 104 nazister blevet dømt for deres rolle i udryddelserne af jøder, homoseksuelle, handicappede og andre minoriteter.

Hundreder eller måske endda tusinder af mistænkte for krigsforbrydelser i nazitiden er muligvis stadig i live og på fri fod. Det siger en af verdens førende eksperter på området, Efraim Zuroff.

Zuroff erkender dog, at de fleste formentlig aldrig vil blive stillet til regnskab for deres forbrydelser.

- Der er stadig hundreder, hvis ikke tusinder, af disse nazister, men problemet er, hvem af dem der kan blive bragt for retten, siger han ved et arrangement i Jerusalem forud for den internationale mindedag for Holocaust fredag.

104 nazister dømt siden 2001

Siden 2001 er 104 nazister blevet dømt for deres rolle i udryddelserne af jøder, homoseksuelle, handicappede og andre minoriteter under Anden Verdenskrig.

Flere af de dømte afsoner dog ikke deres straf af helbredsmæssige årsager.

Nedenfor kan du se listen over de mest eftersøgte naziforbrydere ifølge Wiesenthal Centeret, hvor Efraim Zuroff arbejder. Listen er udarbejdet i 2015, og siden da er nummer to på listen, Vladimir Katriuk, død. Han er derfor udeladt i listen nedenfor.

Nazijægerens top 9

Gerhard Sommer

Førstepladsen indtager en tidligere tysk SS-soldat, der er fundet skyldig – in absentia - i mord på 560 civile.
Gerhard Sommer og er i dag 94 år. Drabene skete tilbage i 1944 i løbet af få timer under en massakre i Sant'Anna di Stazzema i Toscana. Ud af de 560 civile var 119 børn.
I maj 2015 blev Gerhard Sommer erklæret uegnet til en retssag af specialister i Tyskland. Specialisternes årsag var, at han lider af demens.
Sagens anklager mener dog ikke at Gerhard Sommer er dement. Anklageren mener, at han lader som om, at han er det.
I årevis er det blevet forsøgt at få Gerhard Sommer gennem en retssag i Tyskland. Ifølge anklagerne, skulle han stå til regnskab for 342 mord, hvis han var egnet til retssagen.
I 2012 var sagen blevet efterforsket i 10 år, men den blev droppet grundet manglende beviser. I august 2014 blev den taget op igen.
I dag bor Gerhard Sommer på et plejehjem i Hamborg.

Alfred Stork

Alfred Stork, en tidligere nazi-korporal, er blevet kendt skyldig for at have ledet en sektion under en massakre på den græske ø Kefalonia.
Han blev som 90-årig i 2013 kendt skyldig in absentia af en italiensk domsstol.
Massakren foregik i 1943, varede en uge og tog 3.000-4.000 italienske soldater med sig i døden. 
Stork indrømmede i 2005 overfor den tyske anklager, at han deltog i massakren. Indrømmelsen blev dog efterfølgende trukket tilbage.
Alfred Stork bor ifølge International Business Times i dag i Kippenheim i Tyskland.
 

Johann Robert Riss

Johann Robert Riss, som er tidligere sergent, havde en aktiv rolle under en massakre, hvor 184 civile blev dræbt. Det skete i 1944 nær byen Padule di Fucecchio i Italien.
Johann Robert Riss og er ved en retssag fundet skyldig in absentia. Hans sidst kendte adresse er ifølge BBC i Tyskland.

X

På listen har Simon Wiesenthal Centeret placeret en person navngivet X, der skulle være bosat i Danmark.
Derudover er det kun oplyst, at han står bag mordet på jøder i byen Bobruisk, som ligger 145 km fra Minsk.
Ifølge CNN matcher hans beskrivelse og den nu 92-årige dansker, som Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Centeret i Israel i 2015 tog til Danmark for at starte en retssag imod, hinanden.

Y

Ligesom listens fjerdeplads er der også kun begrænset kendskab til personen på femtepladsen. Vedkommende kendes kun under titlen Y.
Y skulle være bosat i Tyskland og skulle være medskyldig i mord på ungarske jøder i Auschwitz.

Z

Personen på sjettepladsen er kendt under bogstavet ‘Z.’
Vedkommende skulle være bosat i Norge og have myrdet jøder flere forskellige steder i Polen og Ukraine.

Oscar Groening

Den 15. juli 2015 blev Oskar Groening idømt fire års fængsel i den tyske by Lüneburg. Han er medskyldig i et massemord på 300.000 mennesker i den berygtede kz-lejr Auschwitz-Birkenau.
I dag er Oskar Groening 95 år og var som 21-årig sprunget ud som nazist. Han meldte sig frivilligt til Waffen-SS og blev senere sendt til Auschwitz-Birkenau.
I dødslejeren indsamlede Oskar Groening fangernes værdigenstande, når de ankom. Genstandene sendte han til SS’ hovedkvarter i Berlin, hvor de blev brugt til at finansiere krigen.
Oskar Groening slog ikke selv nogen ihjel, men anklagerne argumenterede under retssagen for, at han hjalp regimet, der var ansvarlig for masseudryddelserne.
Dermed er han blevet fundet medskyldig i massemord på mindst 300.000 jøder, der blev sendt direkte i gaskamre, da de ankom til lejren i perioden maj til juli 1944.

Algimantas Dailide

Algimantas Dailide er ifølge Simon Wiesenthal Centeret bosat i Tyskland og har arresteret jøder og polakker, som blev henrettet af nazister og litauisk sikkerhedspoliti.
I 2006 blev han idømt fem års fængsel af en litauisk domstol, men afsonede ikke straffen grundet helbredsmæssige årsager.

Helmut Oberlander

Sidst på listen er Helmut Oberlander. Han tjente i Einstazkommando 10a, der var en del af Einsatzgruppe D, som ifølge The Simon Wiesenthal Center myrdede omkring 23.000 civile.
Den 92-årige Oberlander bor i dag i Canada, hvor han er blevet statsborger. De canadiske myndigheder har flere gange forsøgt at fratage ham hans canadiske statsborgerskab - dog uden held.