Gode danske takter til kokke-VM: Var hummerpølsen en skjult hilsen?

Danskerne imponerede, da de tirsdag var i køkkenet ved kokke-VM. De turde eksperimentere og leverede overbevisende håndværk, siger TV 2s madekspert.

Danmark var tirsdag i aktion ved Bocuse d’Or, bedre kendt som VM for kokke.

Morten Falk, der til dagligt er køkkenchef på Michelin-restauranten Kadeau, var dansk chefkok og med sig havde han Joachim Kongsgaard ved sin side som assistent. Holdets træner er Jeppe Foldager, der i 2013 vandt sølv ved samme konkurrence.

Svend Rasmussen vurderer danskernes indsats ved kokke-VM.

I en stopfyldt hal i den franske by Lyon havde danskerne i alt 5 timer og 35 minutter til at lave en veganerret og en kødret, og det klarede Morten Falk og co. fremragende, vurderer TV 2s madekspert, Svend Rasmussen.

- Det så rigtig godt ud. Veganerretten var sammenhængende, og det var fedt at se, at de havde råvarer på, som ingen af de andre lande brugte – nemlig rødbede og peberrod. Det er fedt at se, at de skiller sig ud, siger Svend Rasmussen.

Han understreger dog, at det ikke er sikkert, at alle dommerne bryder sig om rå rodfrugtoblater. Flere af dem er stokkonservative og ser ikke nødvendigvis det store lys i rå grøntsager.

Danskerne præsenterer her deres ret for dommerne ved kokke-VM.

Se hele menuen længere nede i artiklen.

Var hummerpølsen en skjult hilsen?

Det var på forhånd fastlagt, at hovedretten skulle indeholde bressekylling og skaldyr. Resten var op til kokkenes fantasi og lyst, og her valgte danskerne ifølge Svend Rasmussen noget meget interessant.

Foruden farseret kylling og braiserede lår kastede Morten Falk og Joachim Kongsgaard sig over en hummerpølse med bornholmske sennepskorn. Og det kan vise sig at blive et stort hit hos dommerne.

Hummerpølsens skind var nemlig lavet af kyllingens blære, og netop blæren er det helt store slagnummer hos Paul Bocuse, der har grundlagt kokke-VM.

På Paul Bocues egen restaurant serverer han kylling i svineblære, og derfor kan danskernes version af hummerpølse ses som en hyldest til Bocuse d'Or, der i år har 30 års jubilæum.

- Kødfadet så meget overbevisende ud, og det var en imponerende blære. Saucen og toasten med trøffel og svampe så også imponerende ud. Og jeg ved fra dem, der har smagt det, at smagen på kødfadet er helt i top, siger Svend Rasmussen.

12 ud af 24 hold var i aktion ved kokke-VM tirsdag, og Svend Rasmussen tror, at Danmark ligger i top fire efter dagens præstation. Han understreger dog, at han ikke har smagt maden, og at det derfor er svært at sige noget sikkert endnu.

Danskerne serverer deres kødret ved kokke-VM i Frankrig.

Glad dansker: Det gik efter planen

Kort tid efter konkurrencen talte TV 2 med en glad dansk chefkok:

- Det er gået efter planen, vi er glade, tilfredse og trætte. Det har været en stor mundfuld, og nu er vi bombede med indtryk og skal sunde os, siger Morten Falk på telefon fra Lyon.

Han siger, at han og assistent Joachim Kongsgaard gjorde det bedste, de kunne, og at det har været en fornøjelse hele dagen igennem.

Han vil ikke fremhæve den ene ret frem for den anden, og selvom Morten Falk hverken har set eller smagt konkurrenternes retter, tror han, at det er muligt at forbedre den tiendeplads, han fik ved EM i 2016.

- Jeg har en forventning om, jeg ender bedre end sidst, men om det bliver otte, tre eller et har jeg ingen ide om, siger Morten Frank.

Hele menuen

Veganerret: Bagt rødbede med bornholmske sennepskorn, syltede gule beder fyldt med peberrods emulsion, puff af malt, persillepure og koreansk hvidløg, oblater af rodfrugter samt bouillon på svampe tilsmagt med bagt hvidløg og aromatiske urter.

Hovedretten: Hel farseret kylling fra Bresse, braiserede lår, morkler og citrontimian. Hummerpølse med sennepskorn fra Bornholm ”en vessie”, indmadsmousse på toast marmoreret med sorte trøfler, Samsøkartofler i tærte med champignonsgelé, syltede løg med dansk friskost og urter, sauce Jubilé, hummer og bressekylling emulsion.

TV 2 fulgte tirsdagen igennem danskerne tæt. Se hele livebloggen her.