Prins Henrik viser sin private samling frem

Lørdag åbnede Prins Henrik en udstilling, hvor publikum kunne få et kig ind i hans private gemmer.

I dag blev dørene slået op for en ny og særlig udstilling på Koldinghus. Nu – og de næste seks måneder – har Koldinghus’ gæster nemlig mulighed for at få et indblik i Prins Henriks private samling af en meget særlig kunstart.

Prinsen har nemlig samlet på jadefigurer i 78 år, og samlingen består af flere tusinde genstande - og der kommer stadig flere til.

Til daglig står den massive jadesamling på Amalienborg, Fredensborg Slot og på Château de Cayx, og genstandene spænder vidt i både stil, størrelse, form og farve.

Sammen med museumsfolkene på Koldinghus har han nu lavet en udstilling, som han i dag selv skulle se for første gang.

Prins Henriks jadesamling på Koldinghus
Prins Henriks jadesamling på Koldinghus Foto: TV 2

Prins Henrik vil fortælle jade-historier

Jade er en forholdsvis ukendt ædelsten for langt de fleste i den vestlige verden, og derfor er det ifølge Koldinghus også en spændende mulighed for de besøgende at opleve.

Prins Henriks jadesamling på koldinghus.
Prins Henriks jadesamling på koldinghus. Foto: TV 2

- Prins Henriks eminente samling af jadefigurer udgør en enestående platform til formidling af materialet jade. Jade har ikke i samme omfang været brugt i Danmark, og derfor vil udstillingen give den besøgende et enestående blik ind i et kunsthåndværk, der ikke alene er fremmed for vores kultur, men som strækker sig flere tusinde år tilbage i tiden, skriver Koldinghus på deres hjemmeside

Jade er faktisk to former for ædelsten – nephrite og jadeite. Jadeite er mere sjælden en nephrite og er derfor også mere kostbar. Den bedste jadeit forekommer i Burma, men mineralet findes også i Tibet, Mexico og Japan. 

På udstillingen vil prins Henrik i små kortfilm selv introducere besøgende omkring de udstillede figureres form, brug og historier.

Prins Henrik viser sin vilde jade-samling frem