Skat tog Claus' Audi, selvom han intet havde gjort - nu falder afgørelsen

Onsdag formiddag afgøres det, om Skat havde tilladelse til at konfiskere Claus Ødegaards bil, selvom han ikke har brudt reglerne.

Claus Ødegaard har en Audi TT, som han har købt og indregistreret i Sverige.

Det må han gerne, fordi han bor i Sverige og har gjort det i 12 år.

Han må også gerne bruge bilen i Danmark, så længe han tilbringer mindst 180 dage om året i Sverige. Det har han gjort, og det kan han bevise, at han har gjort. Alligevel tog Skat i sommer hans bil.

Taget på baggrund af hensigter

Claus Ødegaard syntes ikke, at det var okay, så han tog sagen i retten. Men Roskilde Byret ville ikke give ham nøglerne tilbage. Derfor tog han sagen i Østre Landsret, og den afgørelse falder i dag onsdag.

Det helt store spørgsmål er, om Skat skal have lov til at konfiskere Claus Ødegaards bil på baggrund af ulovligheder, han endnu ikke har begået. Begrundelsen er nemlig, at Skat har vurderet, at han i løbet af 2017 vil tilbringe mere tid end tilladt i Danmark. Med andre ord bliver han altså straffet for noget, Skat mener, at han vil gøre, men som han ikke har gjort endnu.

- Jeg er ikke fundet skyldig i at have overtrådt loven, men for at 'påtænke' at gøre det. Men det er grotesk - for jeg er uskyldig og har bestemt ikke i sinde at flytte tilbage til Danmark, har Claus Ødegaard tidligere sagt til TV 2.

Claus Ødegaard arbejder i Køge og har også en kæreste i byen - det er baggrunden for Skats vurdering.

Minister: Det er mærkeligt

Afgørelsen fra Østre Landsret ventes at falde mellem klokken 10 og 11, og det er selvfølgelig en afgørelse, vi følger her på tv2.dk. Ikke mindst fordi det er en principiel sag, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) allerede har undret sig over.

Han har tidligere skrevet på sin Facebook-profil, at det er "mærkeligt" at have en retstilstand, hvor en myndighed kan påtænke, hvad en borger vil gøre i fremtiden.

- Som minister har jeg ikke lov til at gå ind i konkrete skattesager. Men jeg kan til gengæld få undersøgt, om reglerne er, som de bør være på det her område. Det arbejde har jeg nu sat i gang, så vi kan finde ud af, om der er behov for at ændre noget, skriver han.

Og for Claus Ødegaard selv har afgørelsen stor betydning. Han vurderer nemlig, at hvis Landsretten vender tommelfingeren nedad, vil hans samlede udgifter til sagen løbe op i mindst halvanden millioner kroner.

Onsdagens afgørelse i Landsretten går udelukkende på, om Claus Ødegaard skal have lov at have sin bil tilbage. Selve skattesagen kan tage flere år at afgøre.