Sure beboere gik i aktion mod forhadt skulptur: Det er en ommer!

Et fem meter højt knojern i blankpoleret stål har fået en blandet modtagelse i Ballerup. Beboere dækkede torsdag aften skulpturen til.

Skulpturen 'love buster' blev indviet i Hede-Magleparken onsdag, og torsdag aften var nogle af kvarterets beboere allerede så trætte af at se på den, at de tog sagen i egen hånd. 

Klokken 18.51 fik Københavns Vestegns Politi besked om, at cirka 25 unge var i gang med at dække knojernet til med en presenning. På skulpturens sokkel fæstnede de et skilt med den simple begrundelse "det er en ommer!"

Det forhadte knojern, der netop er indviet ved Hede- Magleparken i Ballerup, blev torsdag aften dækket af presenning.
Det forhadte knojern, der netop er indviet ved Hede- Magleparken i Ballerup, blev torsdag aften dækket af presenning. Foto: Local Eyes

Politiet kørte ud til Hede-Magleparken og bad dem fjerne presenningen igen. Aktivisterne fik besked på at klage til kommunen, hvis de er utilfredse med skulpturen. Og det rettede de sig efter i god ro og orden, oplyser Københavns Vestegns Politi. 

En harmløs joke

Det er boligselskabet Baldersbo, der har investeret i knojernet. Og her tager man beboernes selvtægt ganske roligt. 

- Skulpturen står fint nu og ser pæn ud. Så der er ikke sket yderligere, fortæller Søren B. Christiansen, direktør i boligselskabet.

- Det er jo et led i dialogen og demokratiet, som vi har her, at hvis der er noget, vi er utilfredse med, så kan vi lave en happening. Det her var i den uskyldige og sjove ende. Og det er fair nok og fint nok. Jeg opfatter det som en harmløs joke. 

Fingerhullerne er blokerede af hjerter

Værket er skabt af provo-kunstneren Kristian von Hornsleth. Han beskriver selv værket således: 

- Et knojern er et symbol på rå vold, men ved at lade fingerhullerne være blokerede af hjerter, gøres våbnet uanvendeligt. Kærligheden kan stoppe volden, hvis man vil. Ved at placere skulpturen ved indgangen til Hede-Magleparken kan den signalere til omverden, at her på stedet fravælger man volden og tilvælger kærligheden.

Knojernet med hjerter i fingerhullerne blev indviet onsdag ved Hede-Magleparken i Ballerup. Ikke alle i byen er begejstrede for skulpturen.
Knojernet med hjerter i fingerhullerne blev indviet onsdag ved Hede-Magleparken i Ballerup. Ikke alle i byen er begejstrede for skulpturen. Foto: Peter Olsen / Privat

Dét budskab giver de dog ikke meget for i Ballerup.

- Det ligner et advarselsskilt

Hede-Magleparken har i årevis haft problemer med kriminalitet og vold, og knojernet tolkes af nogle som en stempling af det hårdt prøvede område. De mener, den er upassende.

- Ja den (skulpturen, red.) er flot, men hører bare ikke rigtig hjemme i mit boligområde! Sorry to say, men man skal bo her for at forstå, hvor upassende den er! Budskabet bag den tænker de unge jo på ingen måde over, de synes jo bare, det er sejt med et kæmpe knojern, kommenterede Ann Karme Wessel, da Ballerups borgmester, Jesper Würtzen (S), lagde billeder fra indvielsen på Facebook. 

Baldersbos nye skulptur i Hede-Magleparken blev afsløret og kulturudvalgsformand Tom Nielsen holdt tale. Han sagde...

Posted by Jesper Würtzen on Tuesday, January 10, 2017

Inge Luiten mener også, at kærlighedsbudskabet er svært at få øje på.

- Det ligner et advarselsskilt - at her skal man passe på, for det er et voldeligt sted. Jeg ville ikke føle mig hjemme og slet ikke tryg, skriver hun. 

Baldersbos nye skulptur i Hede-Magleparken blev afsløret og kulturudvalgsformand Tom Nielsen holdt tale. Han sagde...

Posted by Jesper Würtzen on Tuesday, January 10, 2017

Knojern skal skabe debat

- At alle ikke har forstået symbolikken, er jo uheldigt, siger direktøren for boligselskabet. 

Hans håb er, at skulpturen vil skabe debat og røre områdets beboere. 

- Det er jo vigtigt, at vi får de her børn (i området, red.) til sammen med forældre og kammerater at tage afstand til at bruge knojern og vold. At få sendt nogle signaler om, at i vores områder prøver vi at passe på hinanden og bekæmpe det udefra, som er farligt, siger Søren B. Christiansen.