Isbjørnen Ivan flytter til Jylland efter skilsmisse

Efter 10 års samliv gik den ikke længere. Isbjørnene Ivan og Noelle trækker stikket og flytter hver til sit.

En skilsmisse bliver i dag til virkelighed.

Det er isbjørnene Ivan og Noelle, der flytter fra hinanden efter 10 års samliv. De to har ikke formået at få forholdet til at svinge, og derfor skal Ivan nu flyttes til Skandinavisk Dyrepark i Kolind på Djursland. Håbet er så, at Ivan finder en mage, som synes om ham der, mens Noelle får en ny mand fra Rusland.

Isbjørnehannen fra Rusland har tidligere vist sig at være leveringsdygtig i isbjørneunger, så håbet er, at Noelle, som er i brunst, snart vil få unger.

Stressede af dårligt forhold

For at få sendt Ivan til Skandinavisk Dyrepark fra København, har man måttet bedøve den 654 kilo tunge isbjørn, så han kunne komme ind i det bur, som han skal transporteres i. 

Ivan er 11 år gammel, og har boet i Københavns zoologiske have i 10 år. I løbet af den seneste tid har Noelle dog vendt ham ryggen, og det dårlige forhold mellem de to har stresset dem begge.

Har tidligere været på besøg i Jylland

Det er ikke første gang, at Ivan skal en tur til Skandinavisk Dyrepark. Ivan var i 2014 sendt på nogle måneders ferie i den jyske dyrepark, så han og Noelle kunne få en pause fra hinanden. Noelle var angiveligt drægtig, og det gav nogle spændinger mellem de to. Men den midlertidige pause viste sig altså ikke at være nok, og derfor slutter forholdet mellem de to nu endegyldigt.

- Jeg er sikker på, at han glæder sig til at komme derover. Han har jo været derovre på sommerferie. Nogle af de frustrationer han har haft, det håber vi så, at han får udlevet på nogle andre måder derovre, siger Carsten Grøndahl, som er chefdyrlæge i Københavns Zoo.

Fakta om isbjørne

- Isbjørne kan blive cirka 2,8 meter lange og veje op til 500 kilo. Det gør den til verdens største bjørneart.

- Vilde isbjørne lever af sæler, fisk, sneharer, polarræve, lemminger, fugle, hvalrosser og mindre hvaler. Isbjørnene er dog ikke blege for at spise ådsler og menneskers efterladenskaber.

- Isbjørne bliver kønsmodne, når de er tre - fire år. Dyrene parrer sig gerne i forårsperioden i månederne marts - maj. Hunden føder som regel to - tre unger.

- Isbjørnen er en god svømmer, men kan også bevæge sig med stor hast på landjorden, hvor den kan opnå en hastighed på 55 kilometer i timen.

- En isbjørn kan blive omkring 25 - 30 år gammel.

- Ivan, som er ni år gammel, er født i Moskva. Han har været i Københavns Zoo siden 2007.

- Noelle, som er 11 år gammel, kommer fra en safaripark i Italien. Hun kom til København i 2005.

- Hvis Noelle og Ivan får unger, kommer ungerne til at indgå i det europæiske avlsprogram, hvor de efter to år sendes til andre zoologiske haver i Europa.