Fund i Aarhus Bugt kan gemme på hemmelighed om menneskets historie

16x9
På bunden af Aarhus Bugt har en række forskere fundet bakterier, som måske er vores ældste forfædre. Foto: Scanpix

Et fund i Aarhus Bugt bringer biologerne tættere på at løse mysteriet om vores livs oprindelse.

Dybt i mudderbunden i Aarhus Bugt har et forskerhold fundet en mikroskopisk organisme, som rummer en gigantisk historie - og løsningen på flere århundreders biologiske mysterier. 

Her har forskerne fundet arkebakterier

Forskerne har fundet DNA fra Asgård arkebakterierne syv steder på jorden: Lokes Slot i Atlanterhavet, Aarhus Bugt, Taketomi Island i Japan, Radiata Pool i New Zealand og Yellowstone National Park, White Oak Rivers flodmunding og i en kilde nær Coloradofloden i USA.

Kilde: Videnskab.dk

De byggesten, som planter, dyr, svampe og mennesker består af, opstod for to millarder år siden fra en form for simple organismer, bakterier.  

Forskerne har hidtil ikke kunne forklare, præcis hvorfra byggestenene - vores eurokayote celler - kom, men de såkaldte Asgård arkebakterier, som er fundet i Aarhus Bugt, kan meget vel være netop være løsningen på mysteriet, som forskerne har søgt. Det skriver Videnskab.dk.

- Vi er alle arkebakterier 

Fundet er en vigtigt led i forståelsen af vores udvikling, fordi Asgård arkebakterierne sandsynligvis er det sidste levn af vores ældste biologiske forfædre - og toppen af vores genetiske stamtræ.   

- Det her vil komme som et chok for mange mennesker: Hvis vores opdagelse virkelig er rigtig, betyder det helt stringent, at vi, og alle højere organismer, er arkebakterier. Vi burde omklassificeres som arkebakterier, siger Thijs Ettema fra Ettema Lab ved Uppsala Universitet i Sverige, som står bag studiet. 

Det særlige ved bakterierne er, at de har nøgleegenskaber, som ligner dem fra vores celler - egenskaber, som har været helt essentielle for, at vi og alle andre levende væsner har kunnet udvikle os til de avancerede livsformer, vi er. 

Stadig usikkerhed om forklaringen

Et spørgsmål, som endnu mangler at blive besvaret, er, hvordan de første stambakterier, som opstod for mindst 3,8 milliarder år siden, har udviklet sig til cellerne.

Der er flere kvalificerede teorier, men de seneste peger på, at det netop var en sammensmeltning mellem de simple bakterier og arkebakterier, som startede vores særlige livsform.

- Det er klart, at vi har en fælles evolutionær historie med arkebakterierne, men det er mindre klart, om eukaryoterne som sådan opstod fra de her Asgård-arkebakterier, eller om de måske bare deler en fælles forfader, siger Thijs Ettema.