Mistede sin far til kræft og søster i ulykke - i skolen blev han kendt som drengen der lugtede af fisk

Kasper er vokset op på det værtshus, hvor hans mor arbejdede. I skolen blev han mobbet, og han endte i en kriminel løbebane, som han i dag vil væk fra

10-årige Kasper Olsen ligger i sin seng. Han er alene i lejligheden. Sengen ryster, fordi musikken nedenunder er så høj. Her ligger værtshuset, Høvlen, hvor hans mor er på arbejde som bartender. 

Pludselig vågner han ved, at han kan høre sin mor græde. Der har været slagsmål nede på Høvlen, og hans mor har fået trykket nogle af sine ribben. Kasper Olsen kravler ud af sengen og prøver at trøste sin mor.

- Det skal et barn jo ikke. Jeg var et slags voksen-barn, siger Kasper Olsen, der i dag er 26 år.

Når han husker tilbage på sin barndom, så er en del af den foregået på diverse værtshuse, hvor hans mor har arbejdet. Han kan også huske, at folk snakkede i krogene om det. For selv dengang vidste han godt, at et barn ikke hører hjemme på et værtshus. 

Her sad han og tegnede, mens hans mor var på arbejde. Han havde ikke andre steder at gå hen.

- Folk rundt omkring mig sagde tit, at det ikke var et sted for mig. Men jeg havde jo kun min mor tilbage, så hvor skulle jeg gå hen?

Om Født til fængsel

I en helt ny dokumentarserie følger TV 2 tre unge mennesker, der alle har været på kant med loven og nu står kæmper en sej kamp for at komme på den rigtige side af loven.

For de plettede straffeattester og kaotiske barndomme er blevet en klods om benet på de tre unge og en forhindring på vejen mod en fremtid med tryghed og uden kriminalitet.

De medvirkende er Djoanna, Mickey, Kasper og forsvarsadvokaten Erbil Kaya.

TV 2s seere har de seneste uger lært Kasper at kende som en af de medvirkende i dokumentarserien 'Født til fængsel?'. Serien viser, hvordan Kasper forsøger at bryde den sociale arv, han har båret på siden han var barn.

Han er blot en af de mange unge, der kæmper for at lægge kriminaliteten bag sig og holde sig ude af fængslerne. Men det er lettere sagt end gjort, når man har levet et liv med svigt, stoffer og fængselsdomme. For det kræver mod og vedholdenhed at sige farvel til det kendte kriminelle miljø, hvor man har følt sig anerkendt.

Jeg vågnede med munden fuld af jord og troede, at mine tænder var slået ud.

Kasper Olsen

Da Kasper Olsen var seks år gammel døde hans far af cancer. Kun tre år efter døde hans 17-årige halvsøster i en trafikulykke. Begge dele tog hårdt på hans mor. Og på Kasper selvfølgelig.

Han husker tydeligt den dag, hans mor kom ind for at fortælle ham, at hans søster var død. Han husker blandt andet, at han ikke græd. I dag tror han, at det var, fordi han lukkede af for at passe på sig selv - især efter at have mistet sin far tre år tidligere.

Han husker også tydeligt, at han blev overmandet af dårlig samvittighed, fordi han kom til at grine af den tegnefilm, der kørte i fjernsynet.

- Men jeg var jo kun et barn, siger Kasper Olsen. Han har sidenhen arbejdet meget med sine følelser i forhold til både faderen og søsterens død. Han har blandt andet fundet frem til, at adskillige biluheld kan relateres til den sorg, han aldrig fik bearbejdet som barn.

Her ses Kasper Olsen som lille. Han gik i specielklasse fra fjerde klassetrin.
Her ses Kasper Olsen som lille. Han gik i specielklasse fra fjerde klassetrin. Foto: Privatfoto

Hvis Kasper Olsen skal beskrive sin barndom med et enkelt ord, er han ikke tvivl. Ensom. Meget ensom.

Han passede meget sig selv, og så blev han mobbet.

- Min mor arbejdede en en periode i en fiskevogn, og det begyndte skolen at køre på. De sagde, at jeg lugtede af fisk.

Overraskende nok husker Kasper Olsen det faktisk primært som, at det var de voksne på skolen og ikke de andre børn, der hele tiden påpegede, at han lugtede af fisk.

Kasper understreger, at han ikke bebrejder sin mor i forbindelse med hans opvækst.

- Hun har gjort, hvad hun kunne. Vi sidder kun med de kort, vi har på hånden, siger han.

Andre vil nok sige, at jeg har haft en barsk barndom, men det var jo min virkelighed og det eneste, jeg kendte til. Det blev min hverdag.

Kasper Olsen

Mange af hans venner - der både havde en far og en mor - fik hjælp fra skolen og systemet i form af mentorer og lignende. Men Kasper Olsen fik aldrig hjælp til noget.

- Den eneste, der ikke blev hjulpet, var mig. Når jeg i dag kigger tilbage, så kan jeg jo godt se, at jeg var et overset barn.

Kasper Olsen kom gennem folkeskolen og startede i lære på et motorcykelværksted, da han blev myndig. Men efter et halvt år blev han fyret - ifølge ham selv uden grund.

- Den samme socialrådgiver, som havde presset mig ud i uddannelsen, sad også og bakkede op om, at jeg skulle stoppe. Dér mistede jeg tilliden til systemet.

Kasper Olsen bruger selv udtrykket 'hvis man ikke kan blive den bedste, kan man altid blive den værste'. Og det udtryk forsøgte han at leve op til. Som 19-årig startede den kriminelle løbebane for alvor, hvor Kasper Olsen begyndte at stjæle biler, nummerplader, tanke benzin uden at betale og køre i bil uden kørekort.

Han var god til at stjæle biler, og de andre syntes, han var sej. Selv om det var forbudt og forkert, så oplevede Kasper Olsen oprejsning og anerkendelse. En anerkendelse han havde søgt hele sit liv.

- Hvis man får succes med sådan noget, så fortsætter man jo. Det bliver et adfærdsmønster. Jeg havde succes med at lave kriminelle ting og overskride den type grænser.

Over en periode kører Kasper Olsen galt flere gange. Alle gange er soloulykker, hvor kun han er i bilen. Selv om han var påvirket af stoffer, så kan han tydeligt huske første gang, han kørte galt.

Tilbage til ulykken

Kasper Olsen har ikke sovet i fem dage, fordi han har taget stoffer. Alligevel sætter han sig bag rattet på en bil. Han begynder at blive træt, men standser ikke. Et kort øjeblik falder han hen og lukker øjnene i få sekunder.

- Jeg vågner ved, at rattet ryster. Jeg når lige at kigge op, så kan jeg se autoværnet foran bilen. Det sagde bare klask, fortæller han.

Politiet sagde efterfølgende til mig, at der var to mulige måder, jeg var kommet ud af bilen på. Enten gennem forruden eller gennem soltaget.

Kasper Olsen

Bilen ryger ud over autoværnet og lander i et træ halvvejs nede ad en bakke. På mirakuløst vis slipper han uden en eneste skramme. Han kan faktisk rejse sig fra ulykkesstedet og gå derfra.

Han slipper med skrækken, men mærkeligt nok lærer han ikke af episoden. Præcis en uge efter - dog med en times forskel - kører han igen på samme vej og ender i et uheld. Denne gang er der ikke en rude tilbage i bilen. Hele taget er trykket helt ned.

- Jeg vågnede med munden fuld af jord og troede, at mine tænder var slået ud. Men der var heldigvis ikke sket mig noget, siger Kasper Olsen og fortsætter:

- Politiet sagde efterfølgende til mig, at der var to mulige måder, jeg var kommet ud af bilen på. Enten gennem forruden eller gennem soltaget.

Kasper Olsen slipper igen med skrækken. 

Her ser du den bil, som Kasper Olsen kørte galt i blot en uge efter første bilulykke. Som du kan se, er alle ruderne smadrede.
Her ser du den bil, som Kasper Olsen kørte galt i blot en uge efter første bilulykke. Som du kan se, er alle ruderne smadrede. Foto: Privatfoto

Selvransagelse

Som 19-årig bliver Kasper Olsen idømt to års fængsel i forbindelse med et forsøg på røveri af en bank i Slagelse med en efterfølgende biljagt. Kasper Olsen siger selv, at han ikke havde noget med røveriet at gøre. Han kørte dog flugtbilen.

I fængslet begynder han at arbejde med sig selv og sin fortid. Og det er her, at han finder frem til, at der nok er en sammenhæng med hans søsters bilulykke og de mange, han selv er endt i.

- Jeg har nok inderst inde ikke kunnet forstå, hvorfor lige hun skulle dø i en bilulykke. Jeg har været rigtig ked af det over det, og jeg er ikke i tvivl om, at det har haft en betydning for mine bilulykker.

'Jeg var vant til det'

Dødsfald, mobning, ensomhed og kriminalitet. Mange vil nok ikke tøve med at konkludere, at Kasper Olsens barndom og ungdom har været barsk. Men ikke, hvis man spørger ham selv.

- Der er jo altid nogen, der har det værre end en selv. Og det kommer jo også an på, hvad man er vant til, siger han og fortsætter:

- Andre vil nok sige, at jeg har haft en barsk barndom, men det var jo min virkelighed og det eneste, jeg kendte til. Det blev min hverdag.

Den hverdag bød i hans voksne år på kriminalitet og stoffer, hvilket har resulteret i et hav domme og flere ture bag tremmer. I 'Født til fængsel?' følger vi Kasper Olsens afsoning med fodlænke, hvor han ihærdigt forsøger at passe sin uddannelse i en by langt fra, hvor han er vokset op.