Har du stadig juletræet stående? Så livsfarligt kan det udvikle sig på sekunder

Et tørt juletræ kan stå i store flammer i løbet af meget få sekunder, viser en video, som en ekspert i brandteknik har lavet.

Er du en af de danskere, der stadig har et juletræ stående, så bør du lade være med at tænde stearinlysene på det.

Fredag aften brændte et hus i Boelslunde på Sydvestsjælland ned til grunden, efter beboerne valgte at tænde juletræet en sidste gang, inden det skulle smides ud. Men selvom familien i huset var uheldige, er det ikke usædvanligt, at et tørt juletræ lynhurtigt kan antænde et hus.

Det siger Bjarne Husted, der har sendt TV 2 en video, hvor han sætter ild til sit eget juletræ udendørs.

Han er lektor ved Lund Universitets afdeling for brandteknik og satte på baggrund af hændelsen i Boelslunde ild til familiens juletræ søndag den 8. januar. Formålet var at vise andre, hvor hurtigt nålene på et tørt træ brænder.

- Jeg brugte en tændstik, og da jeg satte den hen til grenen, sagde det bare puf, siger Bjarne Husted til TV 2.

Han fortæller, at træet var 1,6 meter højt og havde stået inden for siden den 10. december. Flammerne opstod i løbet af få sekunder og var op mod tre-fire meter høje. Bjarne Husted brugte ikke tændvæsker af nogen art.

Drop levende lys efter ytår

Havde juletræet kun stået inden for i en uge eller to, havde det næppe været muligt at få ild i det, men når vi kommer på den anden side af nytår, begynder det at blive farligt, siger Bjarne Husted.

- Min opfordring er, at man skal lade være med at holde den der tradition, som nogle familier har, med at lade de sidste lys brænde ned helligtrekongersaften (5. januar, red.). Det er en dårlig idé.

Videoen af branden er optaget udendørs, men ifølge Bjarne Husted vokser flammerne ikke hurtigere uden for end inde.

- Hvis du er inde i et hus, er der jo et loft, hvor der ikke er plads til flammerne. Og hvis du ikke har gips som beklædning, men eksempelvis træ, og det kan få fat i nogle møbler, så kan det hurtigt blive antændt, siger han.