Wunderbaum i overflod: Dansk chauffør får anerkendt arbejdsskade

16x9
Mange chauffører er ikke klar over, hvor stor faren kan være, når kabinen er fyldt med dampe fra luftfriskere. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

De kendte luftfriskere er ikke altid den bedste vej til et bedre indeklima.

En nordjysk chauffør har kørt i lastbiler med op til 14 luftfriskere i førerhuset blandt andre af typen Wunderbaum.

Den 37-årige chauffør har fået alvorlig astma, som nu er anerkendt som arbejdsskade, skriver Fagbladet 3F.

Chaufføren har fået sygdommen anerkendt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen) og har fået 84.150 kroner i erstatning for et varigt mén på 10 procent.

Røde øjne og luftvejsproblemer

Generne startede, da chaufføren havde kørt som eksportchauffør nogle år og fik tiltagende luftvejsproblemer, røde øjne og løbende næse.

- Jeg var ansat som afløser og kørte i andres lastbiler. Rekorden var 14 poppy flasker og Wunderbaumtræer i ét førerhus. Jeg frabad mig lastbiler med mange luftfriskere, men forgæves. Når jeg kom hjem stank tøj og hår, og jeg var utilpas. Jeg tænkte mere og mere over, om det kunne skyldes Poppy'er, fortæller chaufføren, der ønsker at være anonym.

En Poppy er en slags parfumeflaske, der placeres i førerhuset og afgiver duft. Wunderbaum træer hænges op i førerhusets vindue.

Førerhus fyldt med dampe

Mange chauffører er ikke klar over, hvor stor faren kan være, når kabinen er fyldt med dampe fra luftfriskere.

- Det er klart, at den kan være gal med indeklimaet i en lastbil, der er kørt af tre forskellige chauffører, hvor der så måske kommer en madpakke med stærk ost oveni. Luftfriskere med skadelige dampe er den nemmeste løsning, men også den dårligste. Der er langt bedre at gøre rent i bilen og så undgå eller begrænse brugen af luftfriskere, siger faglig sekretær Ole Thorup fra 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus.