Børnehaveleder fik sygefravær ned på sin egen kreative måde

En børnehaveleder fra Aarhus har omdefineret sin stilling – han bruger mere tid på at lege med børnene end på papirnusseri.

Hellere Klods Hans end kontormus.

Børnehaveleder Frank Lauge Nielsen har mere lyst til at underholde børnene end til at gå i krig med papirbunkerne på sit kontor i børnehaven Klods Hans i Aarhus, hvor der går 49 børn.

Han burde sidde på sit kontor, men han vil hellere spille teater med børnene, fordi han kan lide det – men også fordi, han synes, det er vigtigt.

- Hvis jeg så er til stede, så kan jeg også fange de forskellige ting, som er i spil i sådan en almindelig hverdag, siger Frank Lauge Nielsen til TV 2.

Den 56-årige børnehaveleder bruger 32 timer ud af 37-timers uge på at lege med børnene.

Blikke, der vist ikke er til at tage fejl af. Børnehavebørnene nyder, at der bliver spillet teater for dem.
Blikke, der vist ikke er til at tage fejl af. Børnehavebørnene nyder, at der bliver spillet teater for dem. Foto: TV 2

Bureaukrati frem for leg?

Offentlige ansatte føler sig i stigende grad tynget af at skulle bruge for meget tid på papirarbejde og alt for lidt tid på det, de er ansat til. Det gælder også pædagoger og pædagogiske ledere, hvor tre ud af fire mener, at de bruger for meget tid på bureaukrati.

FTF, der organiserer en halv million offentligt- og privatansatte, har tidligere påvist, at der bliver brugt 60 millioner timer på dokumentation om året.  

I børnehaven Klods Hans har ledelsesstilen hos Frank Lauge Nielsen – om at gå den modsatte vej og bruge mere tid med børnene samt personalet, vist sig at have haft en uventet positiv sideeffekt.

Den kreative børnehaveleder lever sig helt ind i rollen, når han optræder for børnene.
Den kreative børnehaveleder lever sig helt ind i rollen, når han optræder for børnene. Foto: TV 2

Markant fald i sygefravær

Trivlsen blandt personalet er steget markant. Siden Frank Lauge Nielsen blev ansat for to år siden, er sygefraværet faldet fra 22 til fem procent i dag.

Hvis man glemmer at svare på en mail, så kommer den som regel igen. 

Frank Lauge Nielsen

- Når jeg snakker med mit personale, som jo dybest set er dem, der skal udføre de fleste af opgaverne – så ved jeg faktisk, hvad det er for en ramme, de spiller ind i, siger Frank Lauge Nielsen.

Papirbunkerne løber ingen vegne

Men kontorets papirbunker bliver jo ikke mindre af sig selv. Det er dog ikke noget, der kan ødelægge sjælefreden for Frank Lauge Nielsen. 

- Det løber som regel ikke nogen steder, og nogle gange har jeg oplevet, at hvis man glemmer at svare på en mail, så kommer den som regel igen, siger han og slår fast, at han når, det han skal.

- Det kan godt være, at det måske kommer i lidt en anden rækkefølge, siger den entusiastiske børnehaveleder.