Se de historiske billeder: 91 år med evig sommer på Svinkløv

Som en statelig ældre dame knejsede Svinkløv Badehotel i det fine sand ved Vesterhavet. TV 2 har samlet unikke billeder fra 91 års hotel-historie.

"Stedet emmer af evig sommer og lange skygger på de gamle planker, hvis helt særlige patina er rundet af vind og vejr og endeløse lag maling." 

Sådan beskrev tv-kokken Adam Price Svinkløv Badehotel i en madanmeldelse i Politiken tilbage i 2008.

Ser man på billederne fra det grandiose hotel, der strakte sig mellem sol, klitter og Vesterhavet fornemmer man, at der er noget om snakken. At det virkelig var et stykke danmarkshistorie, der blev fortæret af flammerne natten til mandag

Svinkløv Badehotel, 1926. Fjerritslev Historiske Samling.
Svinkløv Badehotel, 1926. Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling

Svinkløv Badehotel, som vi kender det, stod i 91 år. Det blev opført i 1925.

I slutningen af 1800-tallet skød badehoteller op på stribe langs de danske kyster. Især langs Øresund og den jyske vestkyst. Det handlede først og fremmest om helse og havbade - men også om at vise sig frem i elegante rammer. 

Et postkort fra Svinkløv Badehotel. Et poststempel på bagsiden fortæller, at det er fra 1935. Fjerritslev Historiske Samling.
Et postkort fra Svinkløv Badehotel. Et poststempel på bagsiden fortæller, at det er fra 1935. Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling
1941: Stuepiger på Svinkløv Badehotel. Fjerritslev Historiske Samling.
1941: Stuepiger på Svinkløv Badehotel. Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling

Den første ejer af Svinkløv Badehotel var dansk-amerikaneren Carl Brix Kronborg. Han voksede op i Hjortdal, blot få kilometer fra stedet, der senere skulle lægge grund til Svinkløv Badehotel. 

Han boede i USA, Canada og Frankrig, før han vendte tilbage til Danmark efter første verdenskrig. Her fik han ideen til badehotellet.

Flere og flere danskere fik biler, så badehoteller kunne med succes opføres længere fra jernbanerne. 

Et udateret billede af Svinkløs Badehotel fra Fjerritslev Historiske Samling.
Et udateret billede af Svinkløs Badehotel fra Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling
Spisestuen på Svinkløv Badehotel, som den tog sig ud i 1942. Fjerritslev Historiske Samling.
Spisestuen på Svinkløv Badehotel, som den tog sig ud i 1942. Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling

Dengang var området øde. Kun en smal grusvej førte ned til hotellets beliggenhed. Og klitvæsenet, der ejede grunden, var tungt at danse med. 

Men Carl Brix Kronborg fik sin vilje til sidst. Han fik dispensationer til at bygge badehotellet, som var blevet tegnet af den kongelige Bygningsinspektør Ejnar Packness.

1950. Fjerritslev Historiske Samling.
1950. Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling
Badehoteller skød op som muldvarpeskud ved de danske kyster i slutningen af 1800-tallet. I takt med at flere fik biler, dukkede hotellerne op længere fra jernbanerne. Dette er Svinkløv et eksempel på. Udateret billede. Fjerritslev Historiske Samling.
Badehoteller skød op som muldvarpeskud ved de danske kyster i slutningen af 1800-tallet. I takt med at flere fik biler, dukkede hotellerne op længere fra jernbanerne. Dette er Svinkløv et eksempel på. Udateret billede. Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling

Den oprindelige bygning stod færdig i 1925 og var opført næsten udelukkende i træ. Dengang havde det ikke plads til flere end 14 gæster. 

Nogle af værelserne havde koldt vand og elektricitet fra en dieselgenerator. De fleste værelser var udstyret med natpotter. 

Hotellet fik hurtigt vokseværk og blev med tiden ombygget tre gange. 

I 1933 kom der et anneks til den oprindelige bygning, og i 1934 stod det badehotel, som vi kender i dag med 36 værelser, færdigt.

Et udateret billede af badehotellet med lysthuset. Fjerritslev Historiske Samling
Et udateret billede af badehotellet med lysthuset. Fjerritslev Historiske Samling Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling
Badehotellets personale, 1942. Fjerritslev Historiske Samling.
Badehotellets personale, 1942. Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling

Carl Brix Kronborg drev sit badehotel, til sin død i 1959. Hans hustru Ebba tog over efter hans død. Først i 1970 overlod hun familiens livsværk til det næste ejerpar, Else og Ebbe Sørensen.

Det nye ejerpar kom langvejs fra og havde nye drømme med. Københavnerne ville lave et refugium. Men måske havde stedet sin egen vilje, der ikke sådan lod sig knægte? 

Et udateret billede af badehotellet, der var Danmarks længste træbygning. Fjerritslev Historiske Samling.
Et udateret billede af badehotellet, der var Danmarks længste træbygning. Fjerritslev Historiske Samling. Foto: Robert Bedsted, TV 2 Nord / Fjerritslev Historiske Samling

I hvert fald vedblev Svinkløv at være et badehotel - komplet med stamgæster og den med tiden legendariske valnøddelagkage, men også med tilføjelser som yoga, filosofi og en lidt sundere linje. 

17 år senere overtog kunsthåndværkerparret Bilgram i 1987 stedet og tilførte det deres egne bidrag som kunst, musik og et opdateret køkken. 

1987. De tidligere ejere Nete og Bjørn Bilgram havde netop overtaget Svinkløv Badehotel.
1987. De tidligere ejere Nete og Bjørn Bilgram havde netop overtaget Svinkløv Badehotel. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Arkivfoto fra juli 1987.
Arkivfoto fra juli 1987. Foto: Erik Jepsen / Scanpix Denmark
Flaget hejses i juli 1987.
Flaget hejses i juli 1987. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Lise Emborg overtog badehotellet i 1994. I de 22 år, der fulgte, satte hun et stort personligt præg på stedet. Gæster oplevede hende som en vaskeægte værtinde af den slags, der gik rundt mellem bordene og talte med gæsterne om vind og vejr. 

Lise Emborg ejede Svinkløv Badehotel i 22 år.
Lise Emborg ejede Svinkløv Badehotel i 22 år. Foto: Henning Bagger / Scanpix Danmark

Trods tidernes skiften kom der aldrig hverken fjernsyn eller højhastigheds-wifi på badehotellet. Her holdt man fast i, at stedet skulle emme af ro og en tid, hvor man kunne tage væk og synke ned i sig selv, få saltvand i håret og falde i søvn til havets hvisken.

Svinkløvs gule spisestue.
Svinkløvs gule spisestue. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Valnøddelagkagen er stedets måske mest berømte servering. Men især de senere år er gastronomien kommet til at betyde mere. Lise Emborg fik Svinkløv på det gastronomiske danmarkskort.

I 2009 ankom Kenneth Hansen til Lise Emborgs badehotel som køkkenchef. Samme år var han blevet kåret som Årets Kok i Danmark.

Han deltog sidste år i Bocuse d’Or, det uofficielle kokke-VM, hvor han indtog sjette-pladsen. 

Kokken Kenneth Hansen repræsenterede Danmark og Svinkløv Badehotel ved Bocuse d'Or (VM for kokke) i Lyon, Frankrig, i 2015.
Kokken Kenneth Hansen repræsenterede Danmark og Svinkløv Badehotel ved Bocuse d'Or (VM for kokke) i Lyon, Frankrig, i 2015. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Da sæsonens sidste gæster tjekkede ud efter 2015-sæsonen, gjorde Lise Emborg det også. Hun overdrog stedet til en erhvervsdrivende fond med en bestyrelse, mens kokken Kenneth Hansen og hans kæreste Louise fortsatte på stedet som forpagtere.

Mandag morgen skrev de på hotellets hjemmeside: "Kære gæster og venner, I nat brændte vores Svinkløv Badehotel."

Brandtomten mandag morgen.
Brandtomten mandag morgen. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Ifølge politiet opstod branden formentlig i køkkenet i kælderen.

De omkring 70 gæster, der befandt sig på hotellet, nåede alle at blive evakueret. Ingen kom alvorligt til skade.

Det er endnu uvidst, om et nyt Svinkløv Badehotel vil opstå af asken.

Kilder: Visit Nordjylland, Svinkløv Badehotel, Ritzau, Nordjyske, Politiken, Kulturarv.dk