Har svært ved at lokke unge til provinsen: I Skive har de fundet løsningen

Omkring 30 virksomheder har købt et stort hus, som skal lokke unge til byen. Det virker, og flere slår sig ned i byen bagefter.

At det kan være svært for virksomheder i provinsen at skaffe højuddannet arbejdskraft er efterhånden ingen hemmelighed.

Mange statsansatte vil hellere blive i hovedstaden end at flytte med, når mange offentlige arbejdspladser rykker til provinsen. Og på flere hospitaler og lægeklinikker i yderområderne er det svært at få læger nok.

I Skive kender de godt de problemer, men en række virksomheder har fået en idé, som gør det lettere og mere bekvemmeligt for unge nyansatte og praktikanter fra universiteterne at komme til byen.

De har købt et stort hus, døbt det KIS Huset (Karriere i Skive, red) og tilbyder nu nytilflyttere at bo her, når de kommer til byen.

En af beboerne er ingeniørstuderende Juliane Bech Sørensen. Hun er i praktik hos virksomheden DEIF, der laver energistyrringsløsninger og fik tilbuddet om bolig sammen med praktikpladsen.

- Det betød rigtig meget, Det var ligesom prikken over i’et, at jeg havde et sted at være, siger Juliane Bech Sørensen.

DEIF er en af de cirka 30 lokale virksomheder, der er med i projektet. Det er divisionsdirektør Mogens Garder glad for.

- Vi kan jo også godt mærke at især højtkvalificeret arbejdskraft bliver en mangelvare, Ikke bare for os, men for mange danske virksomheder, derfor så tror jeg man bliver nødt til at tænke alternativt, siger Mogens Garder.

Skønt at have folk omkring sig

Der er 13 små lejligheder med fælles køkken og fællesrum, som kan lejes af universitets-praktikanter og phd.studerende, højtuddannede nyansatte, pendlere, udstationerede.

Carina Fobbe fra Tyskland og studerer design. Hun er for øjeblikket i praktik i Skive og ser en stor fordel i at bo sammen med andre.

- Jeg er meget glad for at være her. Det er skønt at komme hjem og have folk omkring sig og ikke være alene, for man kender jo ikke nogen, når man kommer fra et fremmed land, siger Carina Fobbe.

Praktikant og ingeniørstuderende Niklas Apollo Lauridsen er enig i, at det sociale aspekt er vigtigt.

- I forhold til at skulle finde en lejlighed selv og ikke rigtig komme ud og snakke med mennesker, så er det rigtig fedt at komme ind i ja nærmest en familie, så man altid har nogle at komme hjem til, siger han.

- Her er forskellige kulturer samlet på et sted. Og så er det nærmest et fælleskab her. Så det er dejligt at bo her her. Jeg nyder det, tilføjer Abhijit Defole, der er finansanalytiker og kommer fra Mumbai i Indien.

Flere har bosat sig i Skive bagefter

På to år har 57 personer været igennem Kishuset, og otte af dem har slået sig ned.

En af dem er sydafrikanske Maarten van Bemmel, der i dag bor i lejlighed i Skive med sin kæreste.

- Det var fantastisk at få et netværk i KIS Huset, og det havde jeg aldrig fået, hvis jeg var her alene i min lejlighed, siger Maarten van Bemmel.

Virksomhederne bag er godt tilfredse.

- Vi har haft kæmpe succes med det, det største problem er, at vi har folk på venteliste i øjeblikket dernede, og det er vi selvfølgelig glade for, siger divisionsdirektør Mogens Garder fra DEIF.

De overvejer nu måske at udvide tilbuddet ligesom mange af beboerne overvejer en fremtid i Skive.

- Byen er rigtig indbydende, og de gør rigtig meget for nytilkomne, så man føler sig rent faktisk velkommen, så derfor ku jeg godt se mig selv bo i skive efterfølgende, siger ingeniørstuderende Juliane Bech Sørensen.

De nytilkomne kan højest bo i KIS Huset i to år.